Σε μια από τις πιο σφοδρές αντιπαραθέσεις τους επιδόθηκαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης,  κατά την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας σκοπιμότητες, υπόγειες κινήσεις και πολιτικές συναλλαγές, που δεν τιμούν τους καθαρούς δημοκρατικούς κανόνες και το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού.

 

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός συνέδεσε την στάση του κ. Μητσοτάκη με την οικογενειακή του πολιτική ιστορία, καταλογίζοντάς του θράσος όταν μιλάει για αποστασία, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραλλήλισε την απόφαση του κ. Τσίπρα να ορίσει υπουργό εθνικής άμυνας εν ενεργεία αξιωματικό με την απόφαση της χούντας, όταν είχε επιλέξει τον Γρ. Σπαντιδάκη.

 

Για πανικό της αντιπολίτευσης εξαιτίας του στρατηγικού αδιεξόδου της μίλησε στην αρχή ο πρωθυπουργός και παρατήρησε:

«Μέσα στην παραζάλη και τον πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες τα μύρια όσα. Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, έχει το θράσος να λοιδορεί ακόμη και αυτήν τη καθαρή, την έντιμη επιλογή. Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι, που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος». «Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Κυβέρνηση-κουρελού ήταν η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011 η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

«Κυβέρνηση κουρελού ήταν η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση», είπε, αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα, κ. Μητσοτάκη, να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και σχολιάζοντας τα περί “ετερόκλητων συμμαχιών” και “αθέμιτων μεταγραφών”, τόνισε:

“Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές; Ποιοι; Εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρεις βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής. Σε μια παράταξη που πάντα με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος, τοποθετεί τη δημοκρατία πάνω από οποιαδήποτε άλλη αξία στην πολιτική της διαδρομή”.

 Αθλιότητες εναντίον βουλευτών ενορχηστρώνονται από τον σκληρό μηχανισμό της ΝΔ και θυμίζουν άλλες εποχές

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατήγγειλε “αθλιότητες”, που, όπως είπε, “ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται, από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ”.

Μίλησε για “πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους” και σημείωσε: “Έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές που δέχεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, όπως τον έχει ενημερώσει και παρατήρησε: “Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού. Και θυμίζει άλλες εποχές”.

«Εσείς ειδικά κ. Μητσοτάκη, θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε τον όρο αποστασία» είπε ο πρωθυπουργός

Να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για «αποστάτες», λόγω οικογενειακής παράδοσης, κάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί «αποστασίας» που διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κύριε Μητσοτάκη». «Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση βουλευτών που στηρίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα τρομοκρατήσουν τους βουλευτές

Τη βεβαιότητα ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί, για να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα τρομοκρατήσουν τους βουλευτές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, στη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε έτσι; Θα φοβίσετε τους βουλευτές; Οι βουλευτές, να το ξέρετε, δεν θα τρομοκρατηθούν. Θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία. Γιατί μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία» τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 Η Δημοκρατία θα νικήσει, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται

«Σας καλώ να μιλήσετε και να σταθείτε καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή σας και στο συμφέρον του τόπου και του λαού και να δώσετε καθαρή απάντηση: Αν εμπιστεύεστε αυτήν την κυβέρνηση για να συνεχίσει ή όχι». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές, κατά τη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Ελεύθερα, ανοιχτά, με παρρησία και στη βάση των όσων επιτάσσει το πολιτικό κριτήριο, η ηθική και η συνείδηση καθενός και καθεμιάς σε αυτήν την αίθουσα. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Και η δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο, μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Η δημοκρατία θα νικήσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κ. Μητσοτάκης: Ψεύτικο το διαζύγιο

 

Για ψεύτικο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για κυβέρνηση κουρελού έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης: «Ζούμε έναν τραγέλαφο, ανακοινώθηκε ένα ψεύτικο διαζύγιο, ενώ Τσίπρας – Καμμένος ενώ παραμένουν συνέταιροι στη νομή της εξουσίας. Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχθεί ο κ. Τσίπρας τους οποίους δεν διαγράφει για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Και ο κ. Τσίπρας κρατά στην κυβέρνηση δύο υπουργούς των ΑΝΕΛ. Πρόκειται για φαρσοκωμωδία, πρόκειται για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν και αλλιώς συνεχίζουν, ενώ είναι πρόθυμοι τώρα να γίνουν δεκανίκια μίας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού αφού κουρέλιασε την οικονομία. Κυβέρνηση κουρελού είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα».

Από τα σενάρια για κυβέρνηση ανοχής, τώρα σενάρια για κυβέρνηση συνενοχής

Ακολούθως χαρακτήρισε εικονική την έξοδο του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση. «Τι είδους έξοδος είναι αυτή όταν τέσσερις από τους επτά βουλευτές του στηρίζουν την κυβέρνηση;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν χώρισαν αλλά συγχωνεύτηκαν, ο συνεταιρισμός παραμένει και προσπάθησε την τελευταία στιγμή να περάσει μία σκανδαλώδη τροπολογία. Ζούμε την τελευταία πράξη μίας κυβέρνηση που καταρρέει», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο πλειοψηφίες στην Βουλή: μία πλειοψηφία για να στηριχθεί η κυβέρνηση και μία για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Από τα σενάρια για μία κυβέρνηση ανοχής περάσαμε σε μία κυβέρνηση συνενοχής».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε: «Όταν ο κ. Καμμένος μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση δεν το έκανε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία, αφού εκχωρεί τους βουλευτές του στην κυβερνητική πλειοψηφία. Το δίδυμο Τσίπρας – Καμμένος δεν έχει καμία αναστολή για να υπηρετήσει τα ιδιοτελή κομματικά συμφέροντα. Κύριε Τσίπρα, μετατρέπετε την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι, νομιμοποιείτε την επικίνδυνη λογική ότι στην πολιτική όλα γίνονται… Η κυβέρνηση αύριο θα προκύψει από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής ζωής και θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να τους αποκολλήσει από τις καρέκλες τους».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον ορισμό ως υπουργού Εθνικής Άμυνας, του κ. Αποστολάκη: «Ποτέ καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό ‘Αμυνας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμίζοντας ότι το προηγούμενο αντίστοιχο περιστατικό ήταν αυτό του Γρ. Σπαντιδάκη, επί δικτατορίας δηλαδή, αναφορά που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. «Για την πρώτη φορά αριστερά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Τους πολίτες ούτε θα τους κοροϊδέψετε ούτε θα τους εξαγοράσετε, και ο λογαριασμός θα είναι βαρύς», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος προς τον Νίκο Κοτζιά του είπε: «Εσείς γιατί διαμαρτύρεστε, εσείς φύγατε από την κυβέρνηση λόγω του κ. Καμμένου», ενώ όταν διαμαρτυρήθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε προς τον πρωθυπουργό: «Τώρα μιλάει το νέο, να το χαίρεστε».

«Προειδοποιώ για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα είναι προϊόν συναλλαγής, εφόσον η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Ζητά σήμερα ο πρωθυπουργός από τη Βουλή να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Εμπιστοσύνη όμως σε τι και σε ποιόν; Θα βασίζετε σε μετρημένους βουλευτές που άλλαξαν θέση και σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο που θέλει να μείνει λίγο ακόμη για να διεκπεραιώσει ρουσφέτια».

Ακολούθως πρόσθεσε: «Προειδοποιώ για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας που θα επιβαρυνθεί περισσότερο από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο… Οι διεθνείς οίκοι λένε το αυτονόητο ότι οι πρόωρες εκλογές θα ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο… Αντί να συζητούμε για το πώς θα ανακάμψει η οικονομία συζητάμε για ένα ψεύτικο διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

«Ναι» στην κυβέρνηση, ισοδυναμεί με «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνδέοντας την ψήφο εμπιστοσύνης με την ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών είπε: «Όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψηφίζει “ναι” και στη Συμφωνία των Πρεσπών, που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση και στηρίζει μία κυβέρνηση κουρελού δίχως λαική εντολή».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει θα είναι προϊόν συναλλαγής ανάμεσα σε Τσίπρα – Καμμένο και ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στους πρόθυμους βουλευτές. Απευθυνόμενος προς τον κ. Δανέλλη που δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διερωτήθηκε: «Τι άλλαξε μέσα σε μερικούς μήνες; Τον Ιούνιο ο κ. Δανέλλης καταψήφισε την κυβέρνηση ενώ τώρα την υπερψηφίζει. Τότε δεν ξέρατε ότι καταψηφίζοντας την κυβέρνηση καταψηφίζατε και την Συμφωνία των Πρεσπών;».

Έκανε επίσης λόγο για βουλευτή που κατακεραύνωνε το λαϊκισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σήμερα υπερψηφίζει την κυβέρνηση ενώ συνεχίζοντας ρώτησε: «Πού είναι η κ. Παπακώστα, θα έλθει στα μουλωχτά να ψηφίσει; Είμαι περίεργος εάν θα την αναβαθμίσετε κ. Τσίπρα. Ο δρόμος που έχετε διαλέξει είναι κατηφορικός και αδιέξοδος και τα αξιώματα είναι πρόσκαιρα. Οι πολίτες δεν εξαγοράζονται. Αν αύριο δεν έχετε τους 151, τότε θα πρέπει να οδηγήσετε την χώρα αμέσως σε εκλογές. Το να συνεχίσετε με κυβέρνηση ανοχής, ξεχάστε το, αυτά δεν συμβαίνουν σε ευνομούμενες δημοκρατίες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης που πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν γίνει τοξικοί και πρέπει να ηττηθείτε κ. Τσίπρα για να αποδοκιμαστεί αυτό το πρότυπο».

Την ψήφο εμπιστοσύνης την δίνει ο λαός

Κλείνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε ξανά στον κ. Τσίπρα: «Από τότε που γίνατε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τα έχετε πει όλα. Από τα είπα-ξείπα συγκρατώ μία φράση στο τρίτο συνέδριο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους την δίνει ο λαός και την δίνει ανοικτά και καθαρά μέσα από εκλογές. Αν κάποιοι θέλουν ψήφο εμπιστοσύνης τότε ξέρουν και τον τρόπο. Εκλογές, εδώ η κάλπη, εδώ και το πήδημα. Συμφωνώ μαζί σας κ. Τσίπρα: εκλογές εδώ και τώρα, ιδού η κάλπη ιδού και το πήδημα».

Κάνοντας συνολικότερη κριτική στην κυβέρνηση είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Μιλάτε για καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ υπηρετείτε συστήματα διαπλοκής που βρήκατε και δημιουργείτε νέα. Είσαστε ικανοί για τα πάντα, ενώ είσαστε ανίκανοι να κυβερνήσετε. Το Μάτι κάηκε, 100 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ το μόνο που κάνατε ήταν ότι στήνατε παραστάσεις στην τηλεόραση. Έχετε διαλύσει το κράτος που το βλέπετε μόνο σαν έναν μηχανισμό διευθετήσεων και τακτοποιήσεων. Συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα, το ψέμα της διακυβέρνησής σας αποδεικνύεται από το άθλιο σόου που στήσατε στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Στήσατε ένα άθλιο θέατρο και κοροϊδεύετε τους Θεσσαλονικιούς μες στα μούτρα τους. Απαξιώνετε τη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές, κατασκευάζετε διώξεις. Ο κ. Πολλάκης αναφέρθηκε επώνυμα σε δικαστές στο facebook και εσείς τον καλύψατε, γιατί Πολλάκης είναι Τσίπρας, είναι ο καθρέπτης του πρωθυπουργού. Αυτή η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι τα πάντα γίνονται, καταργούνται όλοι οι κανόνες».

Απαντώντας στην κατηγορία του πρωθυπουργού ότι συνέκρινε τον Σπαντιδάκη με τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη, είπε: «Σέβομαι τον κ. Αποστολάκη και λέω ότι έκανε λάθος που το δέχθηκε να αναλάβει υπουργός ‘Αμυνας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ