Μέσα σε τεταμένο κλίμα συνεχίστηκε η τρίτη ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έλειψαν οι αντιδράσεις ακόμη και τα γιουχαΐσματα με ενδιαφέρον στις αποφάσεις της Ολγας Γεροβασίλη, γύρω από την οποία συσπειρώνονται πολλά στελέχη με στόχο να “φύγει από την μέση” ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει το γάντι και περιμένει την αντίπαλο για να κατέβει ξανά σε εκλογές, πέντε μήνες αφότου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον εξέλεξε για πρόεδρο.

Η απέναντι πλευρά φαίνεται ότι συσπειρώνεται στο πρόσωπο της Ολγας Γεροβασίλη. Την Πέμπτη το βράδυ μετά την ομιλία Κασσελάκη, μια σειρά στελεχών έκαναν μια κλειστή σύσκεψη με σκοπό να ανευρεθεί το πρόσωπο που θα κατέβει ενιαία απέναντι στον νυν πρόεδρο. Αυτό φαίνεται να ήταν το πρόσωπο της Ολγας Γεροβασίλη η οποία αποδέχθηκε την πρόταση και χθες είχε συναντήσεις με στελέχη και βουλευτές στο γραφείο της στη Βουλή.

Στην ομιλία της η πολύπειρη πολιτικός αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της και να σηκώσει με τη σειρά της το γάντι Κασσελάκη, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Η αντιπρόεδρος της Βουλής αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της και από τα όσα πει αναμένεται εν πολλοίς να ξεκαθαρίσει και η κατάσταση για το τι θα ακολουθήσει.

Ζητούν να μην γίνουν εκλογές

Εν τω μεταξύ σήμερα από το πρωί έχει εμφανιστεί μια κίνηση μελών που ζητούν να μην γίνουν εκλογές, ώστε να περιοριστεί η εσωστρέφεια και το διχαστικό κλίμα. Μαζεύουν μάλιστα και υπογραφές.

Το παρασκήνιο είναι έντονο, με την κίνηση των υπογραφών να φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε επίπεδο ηγετικών στελεχών.

To κείμενο των υπογραφών:

“Ως ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γνωρίζοντας την ταλαιπωρία και την κούραση που έχουν υποστεί τα μέλη μας από τις αλλεπάλληλες διαδικασίες και τις αποχωρήσεις μελών μας και τη σημαντική εργασία που έχει γίνει για την ανασυγκρότηση των οργανώσεών, η οποία εξελίσσεται με στόχο να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Αλλά πάνω από όλα γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες μας μπροστά στη μάχη, πραγματική μάχη, των ευρωεκλογών που θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θεωρούμε ότι

Ο Πρόεδρος και τα Οργανα κάθε βαθμού έχουν την απόλυτη υποχρέωση να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές συντεταγμένα και αποφασιστικά, αποφεύγοντας οποιαδήποτε εσωστρεφή διαδικασία που θα πλήξει περαιτέρω την αξιοπιστία μας, και, στη συνέχεια, με άνεση χρόνου, να προχωρήσουμε στην αναγκαία οργανωτική και καταστατική αναδιοργάνωση του κόμματος που θα του επιτρέψει να παίξει τον ρόλο που όλες και όλοι θέλουμε για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Ως εκ τούτου

Ζητάμε από το Σώμα του Συνεδρίου να καταψηφίσει οποιαδήποτε διαδικασία για εκλογή Προέδρου”.

Αντίθετος ο Κασσελάκης στη μη διεξαγωγή εκλογών

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως διεφάνη κάθετα αντίθετος σε τέτοιο ενδεχόμενο, τόσο με τα όσα είπε ο ίδιος προσωπικά όσο και με διαρροές λίγο νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μπαίνοντας στην αίθουσα του Συνεδρίου πέρασε μπροστά από το τραπέζι όπου συλλέγονταν οι υπογραφές για την αναβολή των εκλογών.
Τότε, οι παριστάμενοι του είπαν: «Πρόεδρε, θα υπογράψεις;» και ο κ. Κασσελάκης ανταπάντησε, κατά πληροφορίες: «Λυπάμαι δεν μπορώ. Δεν μπορώ να γίνω Ιφιγένεια».

Λίγο νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης απαντώντας μέσω πηγών στον Σωκράτη Φάμελλο που είχε ταχθεί υπέρ της αναβολής των εκλογών, είχε μιλήσει για «καθαρή λύση».

Νωρίτερα ο Σωκράτης Φάμελλος τάχθηκε υπέρ της αναβολής των εκλογών, με πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη να ζητούν «καθαρή λύση».

«Η απάντηση είναι: καθαρές λύσεις»

Στην πρόταση Φάμελλου οι πηγές κοντά στον Κασσελάκη υποστήριζαν ότι «η απάντηση είναι: καθαρές λύσεις» και εξηγούσαν ότι αυτό σημαίνει προσφυγή στην βάση του κόμματος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Μάλιστα, και σε συνέδρους που πλησίασαν τον Στέφανο Κασσελάκη στο χώρο του γηπέδου και του είπαν να μην πάει σε εκλογές εκείνος απάντησε αρνητικά.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο twitter η «Αυγή» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί με σύνεδρους στο κλειστό του Tae Kwon Do και όπως ακούγεται τους ζητάει την σφραγίδα προκειμένου το κόμμα να προχωρήσει σε εκλογές.

«Χρειάζομαι την σφραγίδα σας» τους είπε, με μία κυρία να του απαντά «ε τότε πάμε». Οι σύνεδροι όπως αποτυπώνεται στο βίντεο προσπαθούν να πείσουν τον Στέφανο Κασσελάκη να μην γίνουν εκλογές, ωστόσο ο ίδιος ακούγεται να λέει «όχι παιδιά. Η ζημιά έχει γίνει και δεν φταίω εγώ για την ζημιά».

Ποιοι θέλουν αναβολή των εκλογών

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους νεοπροεδρικούς, αυτοί που κατά πληροφορίες, φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών είναι οι Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος, Ρένα Δούρου και Πάνος Ρήγας. Και οι τέσσερις διαμηνύουν, ωστόσο, ότι δεν βρίσκονται πίσω από την κίνηση συλλογής υπογραφών κατά των προεδρικών εκλογών.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, μάλιστα, τοποθετήθηκε και δημόσια υπέρ αυτού του ενδεχομένου. Μιλώντας Στο Κόκκινο εξέφρασε την άποψη πως δεν θα πρέπει να στηθούν τώρα κάλπες.

«Αν μπορούσα να κάνω μία παρέμβαση μέσα από το Κόκκινο θα ήταν για να συζητήσουμε για αυτά που λένε οι θέσεις μας. Τι κόμμα θα έχουμε, πώς θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαμε» σημείωσε και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο:

«Αν λοιπόν τώρα συζητάμε ξανά για μία πιθανή εκλογή προέδρου, λέω πιθανή γιατί και δεν είμαι σίγουρος και δεν θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε σε αυτή την ιστορία γιατί έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας. Θα έπρεπε να σχεδιάσουμε τη μάχη για τα δημόσια πανεπιστήμια που είναι τις επόμενες δύο εβδομάδες και να σχεδιάσουμε και τη μάχη των ευρωεκλογών» ανέφερε.

«Είμαι πολύ προβληματισμένος από τις εξελίξεις. Οι ευθύνες κατανέμονται σχεδόν παντού. Τα μέλη του κόμματος δεν έχουν ευθύνη για αυτή την εξέλιξη που υπάρχει πέρα από ένα βέρτιγκο που βλέπω πολλές φορές να εκφράζεται μία τοξικότητα στο διαδίκτυο» τόνισε παράλληλα.

Και ο βουλευτής Επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος πήρε τον λόγο στο συνέδριο και ζήτησε την παύση των διαδικασιών εκλογής προέδρου και την παραμονή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία.

Κατά των δεύτερων εκλογών τάχθηκε η Νίνα Κασιμάτη

Ευθέως κατά των δεύτερων εκλογών για ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε η Νίνα Κασιμάτη μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1.

«Εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ νωπή η εντολή στον Στέφανο Κασσελάκη και αυτή η διαδικασία τώρα είναι αχρείαστη. Νομίζω ότι θα έπρεπε περισσότερο να έχουμε εμβαθύνει ήδη από τον Ιούλιο στα αίτια τα οποία μας οδήγησαν στην ήττα. Θα επαναλαμβάνω πάντα ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο Πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να αναλάβει μόνος του την ευθύνη ούτε αποδίδω την ευθύνη σε πρόσωπα.

Αποδίδω την ευθύνη σε όργανα, σε πρακτικές και σε λανθασμένες πολιτικές για τις οποίες δεν συζητήσαμε ποτέ», ενώ λίγο πιο κάτω σχολίασε πως θεωρεί τις εκλογές, στις οποίες φαίνεται να πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανορθόδοξες.