Με την ομόφωνη έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος.

Οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν ως ενιαία πρόταση. Επιπλέον εγκρίθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία για την προεδρία του κόμματος.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με τις εισαγωγικές ομιλίες της γραμματέα της ΚΕ του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, και του αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη και ακολούθησαν οι ομιλίες των πέντε υποψηφίων, Έφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα, Στέφανου Κασσελάκη.

Τόσο η ομιλία της Αχτσιόγλου, όσο και των υποψηφίιων Παππά, Τζουμάκα και Τσακαλώτου είχαν τα γνωστά πολιτικά χαρακτηριστικά με τα ίδια και τα ίδια ως προτάσεις, ενώ η ομιλία του Κασσελάκη είχε κάτι καινούργιο με αυτοπεποίθηση και με την αισιόδοξη φράση: «εγώ θα είμαι εδώ για να κάνω πράξη όσα δεν έγιναν από τον Αλέξη, όσα δεν τον άφησαν»

Αρχηγική η παρουσία της Αχτσιόγλου

Η Εφη Αχτσιόγλου -με αρχηγική παρουσία-, ήταν αρκετά συγκινημένη σε κάποιες στιγμές της ομιλίας της, ενώ έκανε διαρκείς αναφορές στον Τσίπρα και έδωσε σκληρή απάντηση στις κατηγορίες του Στέφανου Τζουμάκα ότι είναι υποστηριζόμενη από τη διαπλοκή, αλλά και στον Παύλο Πολάκη για την τοξική αρρενωπότητα.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να εμφανιστεί σαν συνέχεια και παράλληλα τομή στην εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως έδωσε το δικό της στίγμα: «Θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους, τους νέους επιστήμονες. Θέλουμε να τους εκφράσουμε όλους; Όχι δεν θέλουμε να εκφράσουμε την κομματική ολιγαρχία, τα τζάκια και την ελίτ. Δεν είμαστε με όλους, είμαστε με τους πολλούς και είμαστε περήφανοι για την διαδρομή μας. Πορευόμαστε με περηφάνια, όχι έπαρση και με την βεβαιότητα ότι έχουμε μία και μόνη υποχρέωση, να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε μία νέα εποχή για την χώρα».

Στ. Κασσελάκης: Θα κάνω πράξη όσα δεν έγιναν από τον Αλέξη

«Την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει. Ως άλλοθι και ως πραγματικότητα. Την επόμενη μέρα της εκλογής μου ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ της Σύγχρονης Αριστεράς. Ανοιχτός στα μέλη του. Στην κοινωνία. Στη νέα γενιά. Μέσα στα κινήματα», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για την πορεία του στην Αμερική χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ακαδημαϊκό μετανάστη και απάντησε στις επιθέσεις που δέχτηκε ότι είναι άνθρωπος των Αμερικανών.

Εξέφρασε το ευχαριστώ του στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου για τη στήριξη στις ομοφοβικές επιθέσεις που δέχθηκε ο ίδιος, ενώ εξαπέλυσε πυρά στο εσωτερικό του κόμματος για όσους τον θεωρούν δεξιά απόκλιση και ευθέως εξαπέλυσε πυρά για όσους μπορεί και να μην ήθελαν την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και εμφανίστηκε έτοιμος να αποκαθηλώσει το 41% της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνισε «εγώ θα είμαι εδώ για να κάνω πράξη όσα δεν έγιναν από τον Αλέξη, όσα δεν τον άφησαν»

Ν. Παππάς: Για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρότασή του για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να ξανακερδίσει την εξουσία ανέπτυξε μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Παππάς.

Ξεκίνησε αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι «αποδεικνύει πολύ νωρίς ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό, αλλά την ολόπλευρη κρίση. Και στην κοινωνία και στην οικονομία και στους θεσμούς και στο περιβάλλον. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχει σύντομα πολιτική φθορά. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα κερδίζουμε εμείς; Κάθε άλλο. Δεν υπάρχει ώριμο φρούτο, ούτε αυτόματο πολιτικό εκκρεμές».

Στην ομιλία του ο Νίκος Παππάς μίλησε με όρους παράταξης για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απάντησε στην Εφη Αχτσιόγλου προτάσσοντας το κόμμα μελών έναντι του κόμματος των δομών που προτείνει εκείνη.

Στ. Τζουμάκας: Συντόμευση της «βάρδιας της ΝΔ»

«Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη. Σε κοινή πορεία με τη Πολιτική Γραμματεία, τη Κεντρική Επιτροπή, τους Βουλευτές, τις Οργανώσεις.

Με γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς μια νέα Πολιτική και Κοινωνική Πλειοψηφία» τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Τζουμάκας, στο Διαρκές Συνέδριο.

Τσακαλώτος : Θα νικήσουμε με τις δικές μας προτάσεις

Με το ξεκίνημα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαπέλυσε πυρά προς Κασσελάκη και Πολάκη για τις παρεμβάσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε στο ζήτημα της ιδεολογικής καθαρότητας με αιχμή προς την Έφη Αχγτσιόγλου για τις ταμπέλες που σήμερα δεν χρειάζονται και με το κλείσιμο της ομιλίας του απάντησε στα περί ΣΥΡΙΖΑ του 15%.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος:

Χαίρομαι που συζητάμε δια ζώσης μακριά από τη βαρβαρότητα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Κανείς από τους τέσσερις υποψηφίους δεν είναι αντίπαλος. Κανέναν δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση. Δουλέψαμε μαζί και θα ξαναδουλέψουμε μαζί.

Αξιοπιστία είναι να λέμε αυτά που εννοούμε και να εννοούμε αυτά που λέμε. Ωραία το είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας: Και ριζοσπαστικά και ρεαλιστικά. Όποιος έχει πολλές προτεραιότητες, δεν έχει καμία προτεραιότητα”.