Με ένα “συγχωροχάρτι” από τον Αλέξη Τσίπρα ανοίγει ο δρόμος για την παραμονή του Πάυλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως  προκύπτει μετά την εισήγηση που έκανε ο πρόεδρος του κόμματος στην Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίαζε μέχρι το απόγευμα.

Ο κ. Τσίπαρας είπε πως «μπορεί να επανεξεταστεί η απόφαση που έχει ληφθεί», ενώ έκανε λόγο για «γενναία αυτοκριτική», μετά την απολογητική επιστολή του κ. Πολάκη.

«Μας αναγκάζει να επανεκτιμήσουμε τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή αυτοκριτικής» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει και δέσμευση όλων (“φωτογραφίζοντας” ουσιαστικά τον κ. Πολάκη) πως δεν θα επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά και θα εκπέμπεται ενιαίος πολιτικός λόγος.

«Για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας. Και ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές, ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κατά την εισήγηση του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, αναφέροντας ότι τέσσερα χρόνια τώρα ο κανόνας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι η απαξίωση του Δημοσίου, τα ρουσφέτια και το πελατειακό κράτος. Σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη σημείωσε ότι «η διαχείριση της τραγωδίας από τη πλευρά της κυβέρνησης ήταν εξίσου τραγική», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «από την πρώτη στιγμή προέταξε το ψέμα, την επικοινωνία, τη δικαιολογία».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «ο δρόμος της πολιτικής αλλαγής δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με ενέδρες, παγίδες, εκστρατείες συκοφαντίας μέχρι δολοφονίες χαρακτήρα», ωστόσο τόνισε πως «τίποτε από όλα αυτά δεν πιστεύω ότι μπορεί να αποτρέψει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από όλους σοβαρότητα, ενότητα, αφοσίωση στη συλλογική δουλειά και συντροφική αλληλεγγύη, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε κόμμα των διαγραφών και των προγραφών», όμως «είμαστε κόμμα, που σημαίνει ότι έχουμε κανόνες και συλλογικές επεξεργασίες και κανένας δε μπορεί να βγαίνει έξω από αυτές».

Αφού είπε ότι η ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης δεν είχε τα θέματα της εσωτερικής λειτουργίας, πρόσθεσε ότι «η επιστολή του σύντροφου Πολάκη, όμως, μας καλεί να τα συζητήσουμε», «μας αναγκάζει θα έλεγα να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής».

«Παρά το γεγονός ότι η αυτοκριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κομματικής λειτουργίας της Αριστεράς, δεν τη βλέπουμε συχνά και αυτό όντως αποτελεί πράξη πολιτικής ευθύνης», υπογράμμισε.

«Μπορούμε όσοι δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή από εδώ και στο εξής να εκπέμπουμε έναν ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο; Το πιστεύουμε; Αν το πιστεύουμε, θα το μπορέσουμε», συμπλήρωσε. Όπως εκτίμησε, «αυτό πρέπει σήμερα να συνεννοηθούμε όλοι και να δεσμευτούμε. Αυτή η δέσμευση είναι που θα κρίνει και τις διαδικαστικές αποφάσεις μας».

Ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αλλάξει το κράτος

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αλλάξει το κράτος και να το μετασχηματίσει, «με θεσμικές αλλαγές, διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία, αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, ενίσχυση σε προσωπικό και δομές εκεί που υπάρχει ανάγκη». «Αυτό πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους πολίτες, ότι εμείς δεν επιθυμούμε στο γαλάζιο αναποτελεσματικό κομματικό πελατειακό κράτος να βάλουμε ένα άλλο κομματικό κράτος, αλλά επιθυμούμε να αλλάξουμε το κομματικό κράτος, επιθυμούμε ένα αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος, δίπλα στον πολίτη», υπογράμμισε.

Σε αυτό το σημείο, σχολίασε πως γι’ αυτό πολλές φορές έχει επαναλάβει «ότι δεν μπορεί ορισμένες προσωπικές παρεμβάσεις να δίνουν την εικόνα ότι θέλουμε να εκδικηθούμε». Όπως είπε, «δικαιοσύνη δεν σημαίνει εκδίκηση», αλλά θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αξιοκρατία, λογοδοσία, περισσότερη δημοκρατία. «Για αυτό και επαναλαμβάνω και δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν θα έρθουμε για να γκρεμίσουμε αλλά για να δημιουργήσουμε», συμπλήρωσε.

«Τίποτε δεν μπορεί να αποτρέψει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές»

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του μία πολύ δύσκολη εκλογική μάχη και ίσως τη δυσκολότερη που έχει δώσει εώς τώρα, «γιατί γνωρίζουμε ότι απέναντι μας δεν έχουμε μόνο μια αποτυχημένη κυβέρνηση, αλλά ένα καθεστώς νομής και αναδιανομής, που ελέγχει και μεγάλο μέρος της ενημέρωσης».

Είπε ότι «η τραγωδία στα Τέμπη που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής απέδειξε, ωστόσο, πως υπάρχουν ρωγμές και το μαύρο δεν μπορεί πάντα να γίνεται άσπρο». Σημείωσε, ωστόσο, πως «οφείλουμε όμως να καταλάβουμε ότι απέναντι στον στόχο μας για πολιτική αλλαγή δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά και όσοι έχουν συμφέρον να τη στηρίξουν», τονίζοντας ότι «οφείλουμε να τα λάβουμε όλα αυτά πολύ σοβαρά υπόψη κάθε μέρα, σε κάθε μας βήμα, κάθε μας πρωτοβουλία, κάθε μας κίνηση».

«Ο δρόμος της πολιτικής αλλαγής δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με ενέδρες, παγίδες, εκστρατείες συκοφαντίας μέχρι δολοφονίες χαρακτήρα», επεσήμανε για να προσθέσει πως «όσο η φθορά τους γίνεται πιο φανερή και πλησιάζει η μέρα της ήττας τους τόσο πιο αδίστακτοι θα γίνονται για να την αποτρέψουν». «Τίποτε από όλα αυτά δεν πιστεύω ότι μπορεί να αποτρέψει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ξεκαθάρισε» ότι «για να διαβούμε τον Ρουβίκωνα της νίκης και της αλλαγής είναι αναγκαία τα διαπιστευτήρια που απαιτεί η πραγματικότητα, που απαιτεί η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και η δημοκρατική παράταξη».

Μίλησε για «διαπιστευτήρια σοβαρότητας όλων μας και του καθενός, διαπιστευτήρια ενότητας στον καθημερινό αγώνα, αφοσίωσης στο κοινό καλό και τη συλλογική δουλειά, συντροφικής αλληλεγγύης που προσυπογράφει την ηθική της πολιτικής μας».

«Δεν είμαστε κόμμα των διαγραφών και των προγραφών»

Είπε ότι «δεν είμαστε κόμμα των διαγραφών και των προγραφών», αλλά πως «αντίθετα, είμαστε κόμμα των εγγραφών, με ανοιχτές πόρτες, διάφανη λειτουργία, ανοιχτή καρδιά». «Αλλά είμαστε κόμμα», υποστήριξε, «που σημαίνει ότι έχουμε κανόνες και συλλογικές επεξεργασίες και κανένας δεν μπορεί να βγαίνει έξω από αυτές». Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε πως «στο κόμμα μας υπάρχουν όλες οι δικλείδες, οι δημοκρατικές δυνατότητες, οι λειτουργίες, για να μη φιμώνεται κανείς και για κανένα λόγο» και πως «αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αλλά», σημείωσε, «δημόσιες κινήσεις που αποκλίνουν από τις συλλογικές μας αποφάσεις και δεσμεύσεις απογοητεύουν και ενισχύουν τον μύθο ότι είμαστε μία από τα ίδια». «Ε δεν είμαστε μία από τα ίδια. Ούτε στον τρόπο που προσεγγίζουμε την πολιτική, ούτε στις απόψεις, το ήθος, τις θέσεις, τη σχέση στράτευσης και ανιδιοτέλειας», συμπλήρωσε. «Σε ένα περιβάλλον, όμως, επικοινωνιακής υπεροπλίας του αντιπάλου οφείλουμε να το επιβεβαιώνουμε αυτό συνεχώς, ως κόμμα, ως μέλη, και πολύ περισσότερο ως στελέχη του και πολύ περισσότερο όταν η ιστορία μάς ανέδειξε στη μεγάλη δύναμη ελπίδας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, κανένας μας και για κανένα λόγο δεν έχει το δικαίωμα να το ξεχνάει αυτό», τόνισε.

«Επιστολή γενναίας αυτοκριτικής» από τον Πολάκη

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «σήμερα, η ημερήσια διάταξη δεν είχε τα θέματα της εσωτερικής μας λειτουργίας», προσθέτοντας ότι «η επιστολή του συντρόφου Πολάκη, όμως, μας καλεί να τα συζητήσουμε.

Μας αναγκάζει, θα έλεγα, να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής». «Παρά το γεγονός ότι η αυτοκριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κομματικής λειτουργίας της Αριστεράς, δεν τη βλέπουμε συχνά. Και αυτό, όντως, αποτελεί πράξη πολιτικής ευθύνης», υπογράμμισε.

«Οφείλουμε να συνεννοηθούμε όχι τόσο για το διαδικαστικό αλλά για το ουσιαστικό»

Ωστόσο, συνέχισε, «αυτό για το οποίο οφείλουμε να συνεννοηθούμε δεν είναι τόσο το διαδικαστικό αλλά το ουσιαστικό», σημειώνοντας πως «για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν αρκεί να έχουμε στόχο να πείσουμε μόνο τα εκλογικά μας ακροατήρια και να αβγατίζουμε τους υποστηριχτές μας από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων».

«Για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι «ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο». «Αυτό, λοιπόν, έχει αξία να συνεννοηθούμε», τόνισε.

«Μπορούμε όσοι δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή από εδώ και στο εξής να εκπέμπουμε έναν ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο; Το πιστεύουμε; Αν το πιστεύουμε, θα το μπορέσουμε», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Αυτό πρέπει σήμερα να συνεννοηθούμε όλοι και να δεσμευτούμε, και αυτή η δέσμευση είναι που θα κρίνει και τις διαδικαστικές αποφάσεις μας».