Την αποδοχή με 178 ψήφους, της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής, να ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, για το αδίκημα της “παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή” στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρώην υπουργός θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, που θα συγκροτηθεί με τακτικά και αναπληρωματικά μέλη

Επί συνόλου 277 παρόντων βουλευτών, 178 βουλευτές ψήφισαν “ναι”, 86 βουλευτές ψήφισαν “όχι”, 12 βουλευτές (ΚΚΕ) δήλωσαν “παρών”, ενώ βρέθηκε ένα “άκυρο” ψηφοδέλτιο.

Σημειώνεται ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, που είχαν ταχθεί υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του κ. Παππά, αριθμούν 180 βουλευτές (158 ΝΔ, 22 Κίνημα Αλλαγής), του ΣΥΡΙΖΑ 86 (ψήφισαν 85 καθώς ο κ. Παππάς δεν εδικαιούτο να ψηφίσει), του ΚΚΕ 15, της Ελληνικής Λύσης 10 και του ΜέΡΑ 25 εννέα.

Είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια, και δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25. Με βάση σχετική πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς ως το πρόσωπο κατά του οποίου στράφηκε η πρόταση άσκησης δίωξης. Τέλος, απουσίασαν από την ψηφοφορία τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.

Μετά την παραπάνω απόφαση της Βουλής, το σώμα θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Ν. Παππάς:Η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια

“Η ΝΔ ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και, μάλιστα, με διαρροές”. Αυτό δήλωσε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής, με την οποία έγινε αποδεκτή η πρόταση της προανακριτικής επιτροπής, να ασκηθεί δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της “παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή” στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παππάς, “η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματικής της σκοπιμότητας. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του” κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κληθείς από την ΕΡΤ να σχολιάσει τις “δύο διαρροές” στην ψηφοφορία, ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης είπε: “Μην τις ψάχνετε στη ΝΔ”.

Σε σχόλιό της για το ίδιο θέμα, πηγή του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι “αν θέλει, ας κοιτάξει η ΝΔ τους Καραμανλικούς βουλευτές. Ούτως ή άλλως, ο κ. Τσίπρας σήμερα έπλεξε το εγκώμιο του (πρώην πρωθυπουργού) Κώστα Καραμανλή”.

Π. Πολάκης: Πλημμέλημα επί διαταράξει…

Με μια ελαφρά παραλλαγή ενός στίχου από ρεμπέτικο τραγούδι για να ταιριάξει με την συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της προανακριτικής για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, λέγοντας «μας πήγατε για πλημμέλημα επί διαταράξει αλλά τα μητρώα μας τα βρήκατε εντάξει».

«Δεν συγχωρέσατε και δεν συγχωρείται» είπε ότι ο Νίκος Παππάς «για πρώτη φορά έβαλε τους καναλάρχες -οι νταβατζήδες όπως έλεγε ο Κώστας Καραμανλής- να πληρώσουν…» για κάτι που «είχαν οικειοποιηθεί λες και ήταν χωράφι του παππού τους».

Έκανε εκτενείς αναφορές και στην προηγούμενη προανακριτική επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την υπόθεση Novartis, ενώ για την εξέλιξη της υπόθεσης του Νίκου Παππά είπε πως αυτός είναι «ο απόλυτος εξευτελισμός σας καθώς δεν αποδείχθηκε τίποτα». Φαίνεται, είπε ο Π. Πολάκης αυτό σήμερα από τις φάτσες σας. Σήμερα “ποινήν εκτίεται” εδώ που είστε, όπως έλεγε ένας παλιός δικό σας (εν. τον Βύρωνα Πολύδωρα)».

“Τη δεύτερη φορά θα τα κάνουμε αλλιώς…”

Για τη συμμετοχή στη συζήτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο βουλευτής είπε: «Φέρατε την εκσυγχρονιστική φωνή του Επιτελικού Κράτους του Μαξίμου για να τονώσει το ηθικό του στρατεύματος, το οποίο μόνο από τη φυσιογνωμία σας φαίνεται πόσο καταρρακωμένο είναι. Αλλά δεν τα κατάφερε και το μόνο που απέδειξε είναι το πολιτικό Βατερλώ που διανύεται σήμερα».

Ο Π. Πολάκης ανέφερε πως «εμείς από όλα αυτά μάθαμε πολλά, διαλύθηκαν και αυταπάτες που είχαμε για το πως μπορεί να λειτουργήσουν οι Θεσμοί μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας. Μάθαμε ότι δεν αρκεί να πηγαίνεις τόνους αποδεικτικό υλικού στη Δικαιοσύνη που να λένε για τα χρήματα που δόθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά χρειάζονται βαθιές θεσμικές τομές την άλλη φορά προκειμένου να επιστρέψει η κανονικότητα της Δικαιοσύνης και όχι η διαιώνιση της διαπλοκής σε αυτή τη χώρα. Και επειδή μάθαμε πολλά τη δεύτερη φορά θα τα κάνουμε. Και θα τα κάνουμε αλλιώς».