Τον πλήρη φάκελο των στοιχείων που έχει στη διάθεση της σχετικά με τις καταγγελίες Μιωνή καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο της συνομιλίας του επιχειρηματία με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, απέστειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
Η ηχογραφημένη συνομιλία του επιχειρηματία καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που περιέχονται στον φάκελο που έστειλε στην εισαγγελία η Προανακριτική θα μελετηθούν από τον εισαγγελέα ο οποίος αναμένεται σύντομα, ενδεχομένως και αύριο, να αποφασίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί. Αν δηλαδή το επίμαχο υλικό θα αποτελέσει αντικείμενο ποινικής έρευνας και εφόσον τεθεί υπό διερεύνηση ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις, τα ερευνώμενα ζητήματα δηλαδή, που θα δοθούν στον εισαγγελικό λειτουργό που θα αναλάβει την διενέργεια της.
Ο φάκελος που διαβιβάστηκε στον κ. Ιωαννίδη εκτός από το αντίγραφο της ηχογραφημένης συνομιλίας του πρώην υπουργού Επικρατείας με τον επιχειρηματία (usb), περιέχει το συνοδευτικό έγγραφο του κ.Μιωνή, τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής, τα πρακτικά της διήμερης κατάθεσης του Νίκου Παππά τον περασμένο Μάρτιο και τη χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του κ.Παππά.
Η διαβίβαση του υλικού από την ειδική επιτροπή της Βουλής έγινε σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις».
Σύμφωνα με νομικές πηγές, εφόσον πιστοποιηθεί η γνησιότητα του ηλεκτρονικού αρχείου από την αρμόδια Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, το υλικό που περιέχεται σε αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα αν είναι ή όχι παρανόμως αποκτηθέν, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς.
Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο άρθρο 14 του νόμου 4637/2019 ( σσ τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα ΦΕΚ 18 Νοεμβρίου 2019 ) το οποίο ορίζει ότι αποδεικτικό μέσο που αφορά κακουργηματικές πράξεις μπορεί να ληφθεί υπόψη από εισαγγελείς. Το άρθρο ορίζει ότι η χρήση του αποδεικτικού μέσου γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι: α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση του είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος, τη σπουδαιότητα και την έκταση από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.
Στ. Πέτσας: Κάτω από την μύτη του κ. Τσίπρα
Για το ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να τοποθετηθεί σχετικά με τα δημοσιεύματα για το «παρακράτος κάποιου υπουργού», για την πολυσυζητημένη καμπάνια για τον κορονοϊό, αλλά και για το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και εκλογών, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τ/σ ΑΝΤ1.
«Έχετε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο σαν αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες; Είναι πρωτοφανές για τη Μεταπολίτευση να υπάρχει κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ Πέτσας και προσέθεσε: «Από τη μία μεριά έχουμε πρωτοσέλιδα εφημερίδων που μιλούν για ένα παρακράτος κάποιου υπουργού, για θέματα που έχουν να κάνουν με δημοσιογράφους και παρακολουθήσεις. Λίγες ημέρες αργότερα βγαίνουν ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία δείχνουν τον υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, πάλι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε σε ένα παρακράτος, σε ένα παραδικαστικό κύκλωμα, και έβγαζε λεφτά. Επίσης, ακούμε τον υπουργό Επικρατείας να παροτρύνει τον συνομιλητή του να πει στον δικηγόρο, κ. Σταύρο Παπασταύρου, να μιλήσει για την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη, τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού. Δηλαδή, πράγματα πρωτοφανή, που προκαλούν το εύλογο ερώτημα όλων των Ελλήνων, αν είναι δυνατόν όλα αυτά να γινόντουσαν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτω από τη μύτη του κ. Τσίπρα και ο κ. Τσίπρας να μην γνώριζε. Πρέπει να βγει και να τοποθετηθεί. Από εχθές έχουμε θέσει το ερώτημα αυτό».
Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «στο κάδρο βάζουν τον πρώην πρωθυπουργό οι στενοί του συνεργάτες, ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο κ. Παππάς. Δεν ξέρουμε στην πορεία τι ακόμη μπορεί να υπάρχει. Τον βάζουν οι ίδιοι. Γι’ αυτό ο ίδιος πρέπει να βγει και να τοποθετηθεί. Επομένως, δεν είναι θέμα τι θα κάνει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ή τι θα κάνει η Βουλή και αν θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα του κ. Παππά».
Απάντηση Τσίπρα από το Μεσολόγγι
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, με αφορμή την οικονομία εξαπέλυσε από το Μεσολόγγι, που επισκέφτηκε σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η εικόνα που προσλαμβάνω σε όλες μου τις περιοδείες είναι ότι η οικονομία βρίσκεται ξανά, δυστυχώς σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια. Ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος της παραγωγής, οι άνθρωποι της δημιουργίας, του μόχθου βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι στο φάσμα μιας βαθιάς ύφεσης και χωρίς ουσιαστική προστασία από την Πολιτεία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην οικονομία, μετά την επίσκεψή του στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και την κατάθεση στεφάνου στον “Κήπο των Ηρώων”.
«Ο κ. Μητσοτάκης -είπε στη συνέχεια- κατάφερε ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα, που είναι δύσκολο να το καταφέρει κανείς. Πήρε μια οικονομία που έτρεχε με υψηλούς, σχετικά, ρυθμούς ανάπτυξης και μέσα σε τέσσερις μήνες, πριν έρθει η πανδημία, από τον Οκτώβρη του 2019 την βύθισε στην ύφεση».
«Και με την αδράνειά του να παρέμβει ουσιαστικά και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες ρευστότητας και στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας την περίοδο μετά την πανδημία, η χώρα συνολικά βρίσκεται μπροστά σε μια εφιαλτική προοπτική» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Φοβάμαι ότι ο Σεπτέμβρης που θα έρθει θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων ετών και πολύ φοβάμαι ότι σε πέντε μόλις μήνες καταστρέφονται όλες οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα πέντε χρόνια για να βγούμε από την κρίση».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός «βλέποντας αυτή την εξέλιξη προφανώς και θέλει να στρέψει την ατζέντα αλλού. Ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες, μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων, για να κρύψει το ένα και μοναδικό σκάνδαλο. Το μεγάλο σκάνδαλο στη χώρα είναι ότι παρέλαβε 37 δισεκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια Ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική. Σπαταλάει τα χρήματα αυτά χωρίς όμως να στηρίζει, ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους επιχειρηματίες, ούτε τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Και σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά τη ζωή, το αύριο, την προοπτική της μεγάλης πλειοψηφίας των ελληνίδων και των Ελλήνων θα κληθεί να δώσει απαντήσεις». (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)