Μετά την προαναγγελία νομοθετικής ρύθμισης, που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου «εγκληματικές οργανώσεις», όπως το κόμμα του Η. Κασιδιάρη, έσπευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει την κατάθεση σχετικής νομοθετικής πρότασης.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφέρεται σε ρύθμιση που δεν θα δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα “Έλληνες” του Ηλία Κασιδιάρη να κατέλθει στις επόμενες εκλογές, καθώς θα προβλέπει ότι δεν θα γίνεται ανακήρυξη κομμάτων πίσω από τα οποία υποκρύπτονται στελέχη εγκληματικών οργανώσεων.

Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδεται σε προσπάθεια να μην δείξει ότι σύρεται πίσω από μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ακριβής φράση του πρωθυπουργού σε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» ήταν πως «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις».

Η ρύθμιση θα βασιστεί στη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, ένας έλεγχος που μέχρι τώρα ήταν τυπικός, αλλά με την υπό διαμόρφωση διάταξη θα εξετάζεται εάν η πραγματική ηγεσία ή μέλη του κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Ηλ. Κασιδιάρης. Εάν λοιπόν το Α΄ Τμήμα καταλήγει σ’ αυτό το συμπέρασμα θα παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια, που θα παίρνει και την τελική απόφαση.

Έχουν ενημερωθεί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Η νομοθετική διάταξη της Ν. Δ. θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, και τουλάχιστον ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ενημερωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά τη διάταξη, ενώ δεν έχει πάρει θέση για το θέμα ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση είναι το εξής: αφενός επί Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά ήταν που τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν στις φυλακές, δείχνοντας «την ευαισθησία του κόμματος απέναντι στα άκρα», όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή.

Σήμερα στελέχη της εποχής εκείνης, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, δείχνουν πως θέλουν να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο «με άλλο μανδύα», όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές και «αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε». Ο δεύτερος λόγος είναι πως η πρωτοβουλία που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται πως, λογικά, θα έχει τη συγκατάθεση των άλλων κομμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να πάρει λίγους μήνες πριν από τις εκλογές μία συναινετική πρωτοβουλία.

Ο ίδιος χθες σχολίασε σχετικά πως «μπορεί να πρυτανεύσει η λογική και να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», εκφράζοντας την επιθυμία για συναίνεση στο εν λόγω θέμα. Πάντως, η συζητούμενη ρύθμιση μπορεί να τεθεί σε ισχύ και με 151 ψήφους, δηλαδή να ψηφιστεί μόνο από τη Ν.Δ.

Τι θα σημαίνει για την αυτοδυναμία

Στην περίπτωση πάντως που το κόμμα Κασιδιάρη δεν κατέλθει στις εκλογές, ανακατεύεται και η τράπουλα της αυτοδυναμίας. Εάν το κόμμα Κασιδιάρη κατάφερνε να μπει στη Βουλή, τότε αυτομάτως το ποσοστό των εκτός κομμάτων της Βουλής θα έπεφτε, ανεβάζοντας και άλλο τον πήχυ της αυτοδυναμίας.

Αντίθετα, εάν το κόμμα Κασιδιάρη έμενε σε ένα ποσοστό οριακά κάτω από το 3%, ο πήχυς θα κατέβαινε. Με το κόμμα Κασιδιάρη εκτός εκλογών, το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι βέβαιο πως θα αλλάξει, καθώς κανείς δεν ξέρει όσοι ψήφιζαν αυτό το μόρφωμα πώς θα συμπεριφερθούν εκλογικά.

Σπεύδει και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ρύθμιση

Νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών από τις εκλογές θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Όπως σημείωναν οι εν λόγω πηγές, «η πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφεραν πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες.

Πρώτον, εξήγησαν, «η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα». «Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο», προσέθεσαν.

Δεύτερον, «η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία».

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες», σχολίασαν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ωστόσο, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της», υπογράμμισαν.