Με την επιθυμία όλων για ήπιο κλίμα και ουσιαστικό διάλογο άρχισε σήμερα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στον Ταύρο το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι πλευρές προσπαθούν να περάσουν τις θέσεις τους και να επηρεάσουν τον κόσμο, καθώς απομένει μια εβδομάδα μέχρι την ανάδειξη του νέου/νέας αρχηγού του κόμματος.

Οι εργασίες του Συνεδρίου επρόκειτο να ανοίξουν στις 11 το πρωί με την εκλογή Προεδρείου και κατόπιν το λόγο θα λάβουν οι Γραμματείς του κόμματος, για να τοποθετηθούν στη συνέχεια κατά αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι/ες Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σημειωτέον ότι η έγκριση των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του Κόμματος αποτελεί το μοναδικό θέμα του Συνεδρίου, ενώ για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Η διαδικασία προβλέπεται, σε γενικές γραμμές, σύντομη, καθώς το Συνέδριο πραγματοποιείται με υβριδικό τρόπο, δηλαδή με δυνατότητα φυσικής παρουσίας ή διαδικτυακής, ενώ όσες υποψηφιότητες προκύψουν τελικά, θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις ή εκφράσεις αποδοκιμασίας.

Οι κινήσεις του Στ. Κασσελάκη

Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψήφιους, με αποτέλεσμα οι προβολείς του Συνεδρίου να πέφτουν μοιραία στον πέμπτο, δυνάμει, υποψήφιο Στέφανο Κασσελάκη
Ο τελευταίος δεν κατέθεσε τις απαιτούμενες υπογραφές υποστήριξης μέχρι χθες το απόγευμα, οπότε ήταν και η καταληκτική ημερομηνία και μένει να τις καταθέσει σήμερα μετά την συγκρότησή του σε σώμα στο Προεδρείο του Συνεδρίου, με δεδομένο ότι το περιβάλλον του διαμηνύει πως ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών έχει συγκεντρωθεί, επισημοποιώντας σήμερα τη σχετική υποψηφιότητα.
Κατά πληροφορίες, κρούση από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη, αλλά και εν ενεργεία βουλευτές που τον στηρίζουν για την Προεδρία, δέχτηκαν μέχρι και χθες το απόγευμα περισσότερα από τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (περίπου 170 μέλη), στην συντριπτική πλειοψηφία τους προερχόμενα εσωκομματικά από την παλιά «προεδρική πλειοψηφία».

Μάλιστα, σε όσους έχουν υπογράψει υπέρ του κ. Κασσελάκη συγκαταλέγονται, σύμφωνα με πληροφορίες, νυν και πρώην βουλευτές του κόμματος, στελέχη ανώτερων κομματικών οργάνων, αρκετά στελέχη από την Κρήτη και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και πολλά «πασοκογενή» στελέχη, τα οποία εντάχθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη διεύρυνση.

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη συγκεντρώνει μοιραία το ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταθέσει σε κομματικό πλαίσιο τις προγραμματικές του θέσεις, αλλά και θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με το σώμα του Συνεδρίου, μετρώντας αντιδράσεις.
Παρά την προσπάθεια των τελευταίων ημερών να πέσουν οι τόνοι από όλα τα επιτελεία των συνυποψηφίων του, ο ανταγωνισμός των πέντε φιναλίστ εντείνει τον εσωκομματικό εκνευρισμό, ώστε να μη λείψουν χθες «καρφιά» και «αιχμές» για τον νέο παίκτη στην παρτίδα της διαδοχής.
syriza_sunedrio_arthro
Διατηρώντας τον αέρα του φαβορί, η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κυβερνητικό κόμμα και αυτό σημαίνει ότι απευθύνεται, επιδιώκει να πείσει, να εκφράσει και να επηρεάσει το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».
Η ίδια εμφανίστηκε βέβαιη για την εκλογή της στην Προεδρία του κόμματος, ενώ σχολίασε την υποψηφιότητα Κασσελάκη, λέγοντας πως «έχω επιλέξει εξαρχής να μην κάνω κανένα σχόλιο για τους συνυποψηφίους μου.