Με πρωτοβουλία του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν, συνέρχεται σήμερα στο Παρίσι μια «ανθρωπιστική διάσκεψη» με στόχο να παρασχεθεί βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του θύλακα, μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου θα παραστούν στη διάσκεψη, όπως και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός για την Πολιτική Ασφάλεια Ούζρα Ζέγια επίσης θα συμμετάσχει.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτή τη διάσκεψη που διοργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά ο Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Επίσης, την Τρίτη ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Aμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, οι χώρες των οποίων διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στη βελτίωση της παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως, οι αραβικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο σε αυτή τη διάσκεψη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της και η Αίγυπτος, που ελέγχει τη Ράφα -το μοναδικό πέρασμα προς τη Γάζα που δεν οδηγεί στο Ισραήλ- θα στείλει υπουργική αντιπροσωπεία.

Αντιθέτως, τη διάσκεψη θα παρακολουθήσουν με προσοχή μη κυβερνητικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν συνεχώς την ανεπαρκή πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας και τις δυσκολίες να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους που βρίσκονται εκεί όσο διαρκούν οι βομβαρδισμοί.

Εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός

Δεκατρείς ΜΚΟ ζήτησαν χθες, Τετάρτη, «άμεση κατάπαυση του πυρός» και «την παροχή εγγυήσεων για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, όπως και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου».

«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι περισσότερο από ανθρωπιστική κρίση, είναι μια κρίση της ανθρωπότητας», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,2 δισ. δολάρια τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης ως το τέλος του έτους.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο για τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται», σχολιάζει το περιβάλλον του Μακρόν, αλλά «σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά θύματα στη Γάζα».

Να κινητοποιήσει όλους τους εταίρους και τους δωρητές

Η διάσκεψη έχει στόχο να καταλήξει σε μια κοινή εκτίμηση για την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα και «να κινητοποιήσει όλους τους εταίρους και τους δωρητές για να απαντήσουν σε αυτές τις ανάγκες», σύμφωνα με σύμβουλο του Γάλλου προέδρου.

Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε δύο θέματα. Το πρώτο είναι η παροχή βοήθειας σε τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και ενέργεια, «ένα περίπλοκο ζήτημα διότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας».

Το άλλο θέμα θα είναι οι δεσμεύσεις για δωρεές καθώς και συζητήσεις «για την ανθρωπιστική πρόσβαση» στον θύλακα.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ η Χαμάς, το παλαιστινιακό κίνημα που ελέγχει τον θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει εκεί συνεχείς βομβαρδισμούς και πιο πρόσφατα χερσαίες επιχειρήσεις.

Όχι κατάπαυση του πυρός αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι

Οι εκκλήσεις για «παύση», «εκεχειρία» ή «κατάπαυση του πυρός» έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να διευκολυνθούν η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η απελευθέρωση των περισσότερων από 240 ομήρων που κρατά η Χαμάς. Όμως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε εκ νέου χθες το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός αν δεν απελευθερωθούν πρώτα οι όμηροι.

Ωστόσο, το περιβάλλον του Μακρόν εκτιμά ότι «η Χαμάς πιθανόν δεν θα απελευθερώσει τους ομήρους, την ώρα που η επιχείρηση συνεχίζεται υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Οπότε, η ανθρωπιστική παύση μάς φαίνεται εξίσου σημαντική ώστε να πετύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων».

Μετά τη διάσκεψη δεν πρόκειται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση προκειμένου να μην υπάρξουν ατελείωτες συζητήσεις για τη χρήση «μιας λέξης ή μιας άλλης», επεσήμανε η ίδια πηγή.

«Το Παρίσι επιμένει στον αυστηρά πρακτικό, επιχειρησιακό, ανθρωπιστικό χαρακτήρα της διάσκεψης, και το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε πλατφόρμα καταδίκης του Ισραήλ», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.