Σε ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης εξηγεί γιατί διαφωνεί με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και εξηγεί γιατί διάλεξε την αποχή, καθώς είναι αντίθετος  με την τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. 

«Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» γράφει ο Παύλος Πολάκης, και προσθέτει:

«Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης».

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη

“Σχετικά με τη σημερινή μου αποχή από την ψηφοφορία του Σ/Ν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο θα ήθελα να τονίσω ότι:

Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μόλις πριν μια εβδομάδα καταδικάστηκε με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπλύνει τις παρακολουθήσεις, την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, τις απειλές και τις αγωγές σε δημοσιογράφους, την επαναπροώθηση μεταναστών κλπ, μέσω του Σ/Ν για την ισότητα στο γάμο, χωρίς όμως να τολμά να συγκρουστεί με το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ. Αναγνωρίζω ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και έχω αγωνιστεί στη ζωή μου για αυτό.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι δυνατό να διαχωρίζει τους συνανθρώπους μας και για αυτό άλλωστε ψήφισα και το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 σε αντίθεση με τους 36 Βουλευτές της ΝΔ που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν.

Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης.

Επειδή διαβλέπω μια τάση να μπουν στο ίδιο σακί όσοι δεν ψήφισαν το Σ/Ν θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους «ακροδεξιούς θρησκόληπτους» μέσα και έξω από τη Βουλή. Εγώ ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ στο μέλλον σχέση με τον σκοταδισμό και ούτε περιμένω ψήφους από αυτό το χώρο.

Ήμουν είμαι και θα είμαι της αριστερής λαϊκής ταυτότητας, της δημοκρατίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, της αναδιανομής του πλούτου και της κοινωνικής ανατροπής.
Είμαι της άποψης, μετά και τα όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων -η οποία ελέγχεται για εκμετάλλευση γυναικών οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως παρένθετες μητέρες- ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί πολύ το νομικό πλαίσιο και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, σχετικά με την παρένθετη κύηση.

Επειδή το σύστημα Μητσοτάκη τίποτα δεν κάνει στην τύχη, καμία έκπληξη δεν μου προκαλεί το γεγονός ότι το γνωστό fund CVC πρόσφατα έκανε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες Βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση.
Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές.”

Τι θα κάνει ο Κασσελάκης με Πολάκη και άλλους δύο

Για τον Στέφανο Κασσελάκη η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ήταν μια μεγάλη νίκη. Φρόντισε να το διαμηνύσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραμονές της ψηφοφορίας καλώντας τους να ψηφίσουν με περηφάνεια και να μην επιλέξουν την αποχή, που είναι για τον Βορίδη.

Για να το γιορτάσει ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε σε πάρτι που διοργάνωσε γνωστό μπαρ στο Γκάζι.

Το νομοσχέδιο πέρασε και ο κ. Κασσελάκης έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος, καθώς έγινε ένα πρώτο βήμα για τα ατομικά δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο ίδιος, εξάλλου, δεν έχει κρύψει ούτε αναίρεσε ποτέ τη δήλωσή του ότι θέλει να αποκτήσει παιδιά με τον σύντροφό του Τάιλερ.

Ο κ. Κασσελάκης ωστόσο έχει τώρα μπροστά του να αντιμετωπίσει τον άλλοτε υπαρχηγό του. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, το πολιτικό διαζύγιο είναι προδιαγεγραμμένο μεταξύ του νο 1 και του νο 2 του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι σχέσεις των δύο ανδρών έφτασαν σε σημείο χωρίς επιστροφή.

Πολλοί θεωρούν τη στάση του κ. Πολάκη ως έκφραση εν μέρει και δυσαρέσκειας, ωστόσο ο κ. Κασσελάκης στους συνομιλητές του επιμένει να λέει ότι με τον Παύλο Πολάκη τούς συνδέει ψυχικός δεσμός.

Αυτός ο δεσμός δεν διαρρηγνύεται εύκολα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης θα διστάσει να τον απομακρύνει από τη θέση του.

Στην Πολιτική Γραμματεία ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν σαφής στο επίμονο ερώτημα του Γιάννη Ραγκούση για το αν θα υπάρξουν κυρώσεις σε όποιον επιλέξει την αποχή ή καταψηφίσει.

«Θα υπάρξουν συνέπειες» ήταν η απάντησή του, και τώρα πλέον, μετά την επιλογή που έκανε, η καρατόμηση του κ. Πολάκη από τη θέση του συντονιστή των τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται ότι είναι μονόδρομος.