Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες προειδοποίησε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  ανακοινώνοντας και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά και την παράταση της προστασίας της α’ κατοικίας για τρεις μήνες.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα ήταν δυνατή η ακολούθηση μιας άλλης  πολιτικής, με εμπροσθοβαρή στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και όχι με επιδότηση της αναστολής εργασίας. Ανέφερε μάλιστα ότι  θα μπορούσαν να διατεθούν 14 δισ ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Ο πρωθυπουργός όμως υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης και υπογράμμισε:

«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών».

Αφού υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι “δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα” ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε:

“Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως τον πρώτο υγειονομικό στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Άλλες χώρες, που ξόδεψαν και αυτές πολλά χρήματα, δεν είχαν την ίδια επιτυχία στην υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι συνέπειες αυτής της επίθεσης του κορωνοϊού χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες , καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της σχεδόν έναν αιώνα».

Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση.

Με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, και με το βλέμμα στραμμένο και στην ημέρα της επανεκκίνησης, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για να συμπληρώσει: Γιατί η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι σε ένα βαθμό και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει.

Μέτρα 17,5 δις ευρώ, ήτοι το 10% του ΑΕΠ

Μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ.

Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών.

Παράταση στην προστασία της α’ κατοικίας, αναστολή, άνεργοι

«Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας το Κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής και συμπλήρωσε ότι:

«Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους πέρα από τους ανέργους».

Ως το τέλος Ιουλίου η προστασία πρώτης κατοικίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας, λέγοντας «Επίσης κατά την δοκιμασία του κορονοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα έως το τέλος Ιουλίου 2020» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Κριτική από Αλ. Τσίπρα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό για την βαθιά ύφεση που θα πλήξει τη χώρα.

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρατηγική μετατροπής της «κρίσης σε ευκαιρία» τόσο για την εξυπηρέτηση «φιλικών» συμφερόντων όσο και για την «εγκατάσταση ενός ολοκληρωτικού συστήματος εξουσίας» που αποτελεί την «ελληνική εκδοχή του ολοκληρωτισμού ή του ορμπανισμού».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ξαφνικά παρουσιάζεται ως υπερασπιστής της δημόσιας υγείας», ενώ πριν την κρίση προωθούσε μια «νεοφιλελεύθερη αντίληψη και ιδεολογία» υποστηρίζοντας την ανάγκη συνεργασίας στην Υγεία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), όπου θα αξιοποιούσαν τις δημόσιες δομές ιδιώτες γιατροί. Αντέκρουσε, δε, επιχειρήματα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ με 5.000 ιατρούς και νοσηλευτές και αύξηση των ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι την ώρα που δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις, απολύονται οι επικουρικοί γιατροί, «οι ήρωες της πρώτης γραμμής» και δεν πληρώνονται υπερωρίες στο προσωπικό.

Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική και για την επάρκεια των τεστ ενόψει της λήξης της καραντίνας, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι «να βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων πέρα από την Γ’ Λυκείου, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για ένα «αχρείαστο ρίσκο», σημειώνοντας ότι «δεν τολμά να πιστέψει πως η σκέψη πίσω από αυτό βασίζεται στην απόκτηση μεγαλύτερης ανοσίας από τον πληθυσμό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε κάνοντας λόγο για “συμφέροντα φίλων”, καλώντας τον πρωθυπουργό εάν πιστεύει πως “αδικείται” να απαντήσει γιατί έδωσε «20 εκατ. εν μέσω πανδημίας σε μέσα ενημέρωσης» παρακάμπτοντας τη Διαύγεια και αποκλείοντας μάλιστα “μη αρεστά” μέσα.

«Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας», τόνισε, και αναφέρθηκε στην «πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» και στον «κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος μεγάλων συμφερόντων».

Στηλίτευσε, δε, την κυβερνητική πολιτική καθώς επιδοτεί την «αναστολή συμβάσεων εργασίας και όχι τη διατήρησή τους» και «αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις».

Απαντώντας σε νέα αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα”, ο κ. Τσίπρας τον ρώτησε εάν κρατά την ίδια στάση, στις τηλεδιασκέψεις που συμμετέχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ο ευρωπαϊκός Νότος κι άλλοι φορείς ζητούν να δοθεί 1,5 τρισ. ευρώ την αγορά.

Μίλησε, επίσης, για “ολέθρια τακτική” που ενδεχομένως να κρύβει μια λογική “ανοσίας αγέλης για την οικονομία”, δηλαδή μια λογική «να μη στηρίξουμε τώρα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την εργασία, να αφήσουμε να επιβιώσει όποιος έχει αντοχή» και «να έρθουμε αργότερα να στηρίξουμε αυτούς που θα έχουν επιβιώσει».

Το “μαξιλάρι” ρευστότητας

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο μαξιλάρι ρευστότητας κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι αγνοεί την πρόταση της αντιπολίτευσης για την ενίσχυση της ζήτησης και της προσφοράς, και “σπαταλάει” το μαξιλάρι για “ανελαστικές δαπάνες”.

Με αυτόν τον τρόπο, είπε, «ο Σεπτέμβρης θα μας βρει με χιλιάδες λουκέτα και ανέργους» και «χωρίς μαξιλάρι», ενώ σημείωσε ότι την ώρα που ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για ύφεση 4%, οι διεθνείς προβλέψεις ξεπερνούν το 10% για την Ελλάδα λόγω της κρίσης στον τουρισμό.

«Εγώ το 4% αυτό σας το χαρίζω. Οτιδήποτε όμως παραπάνω γράψει το κοντέρ θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα σας. Θα είναι η ύφεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε σε “ποσοστά αυτοδυναμίας” της ΝΔ όχι στις εκλογές, αλλά στην ύφεση, αφού αθροιστικά είχε 25% ύφεση από το 2008 μέχρι το 2014 και μαζί με την πρόβλεψη για 15% φέτος, φτάνει το 40%.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο “σκάνδαλο των voucher”, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει τελικά εάν γνώριζε και είχε εγκρίνει το σχέδιο αυτό του υπουργού Εργασίας, και παραθέτοντας επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον κ. Βρούτση στην οποία αναγράφεται πως υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν τα 600 ευρώ απευθείας στους δικαιούχους. (Πηγή: iefimerida.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ)