Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να δώσει στίγμα ανανέωσης και  να αλώσει πλήρως την σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας, ώστε να καταστεί ο κύριος συνομιλητής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, αντί να έχει τώρα τον ρόλο του παρατηρητή.-

 

Μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και με αξιόπιστες πηγές από την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ανακατεύοντας αρκετά την “κομματική τράπουλα”  και δίνοντας το στίγμα της κυριαρχίας του στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός θα έχει και βάθος  και πλάτος… Τούτο σημαίνει ότι θα μπει βαθιά το μαχαίρι στο κυβερνητικό σχήμα, με κόψιμο αρκετών υπουργών, που έχουν “παλιώσει” ήδη στις καρέκλες και  έχουν απωλέσει την όποια συμπάθεια από την κοινή γνώμη. Με άλλα λόγια θα φύγουν αυτοί, που έχουν κουράσει τον κόσμο και δεν διαθέτουν ελκυστικότητα. Η αναδιάταξη σε πλάτος σημαίνει ότι θα επιχειρηθεί διεύρυνση προς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚΟ-Κεντροαριστερού χώρου με υπουργοποιήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που έχουν κυβερνητική εμπειρία και θα  δώσουν το μήνυμα του ανοίγματος προς την σοσιαλδημοκρατία και μάλιστα την εν μέρει εκσυγχρονιστική (Ξενογιαννακοπούλου, Παμπούκης, Ραγκούσης, Τζουμάκας κ.ά).

Κατ΄άλλους βέβαια, αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να αλώσει πλήρως την σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας και να καταστεί ο κύριος συνομιλητής των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, αντί να έχει τώρα τον ρόλο του προσκεκλημένου παρατηρητή. Έτσι θα αποδυναμώσει και το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, που εκφράζεται κυρίως από το ΚΙΝ.ΑΛ. της Φώφης Γεννηματά. Φυσικά οι αλληθωρίζοντες προς τον ΣΥΡΙΖΑ ακούν ήδη τα εξ αμάξης από τους πρώην συντρόφους των,  ως “μηδίζοντες”, (μηδίζω: προσχωρώ σε αντίπαλη παράταξη), αλλά μπροστά στην υπουργοποίηση και στη δόξα, τι είναι τα πικρόχολα σχόλια;

Επίσης ο πρωθυπουργός πολύ πιθανόν να υπουργοποιήσει στελέχη νεαρότερης γενιάς, χωρίς βέβαια να “πειράξει” τις ισχυρές παραδοσιακές “κολόνες” της αριστεράς ,δηλαδή τους Φλαμπουράρη, Δραγασάκη και Κουβέλη.  Νέα πρόσωπα με επιστημονικές περγαμηνές και κομματικές φιλοδοξίες αναμένεται να στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο, με την φρέσκια εικόνα του οποίου ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τις βαρυσήμαντες εξαγγελίες περί των νέων αγώνων της αριστεράς για διεκδικήσεις σχετικά με την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, τις αυξήσεις μισθών και της εξεύρεσης ισοδυνάμων σε ότι αφορά τις περικοπές συντάξεων.

Φυσικά αναμένεται να διατηρήσει τις ισορροπίες με τους ΑΝΕΛ, διατηρώντας πέντε έξι – υπουργούς και υφυπουργούς από το περιβάλλον των πιστών στον Πάνο Καμμένο, ενώ δεν θα έχει και ιδιαίτερα προβλήματα με την στήριξη των Οικολόγων βουλευτών, δοθέντος ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την γραμμή Μαξίμου, ενώ ο Γιώργος Δημαράς ακολουθεί αξιοπρεπή στάση, ασκώντας μεν κριτική σε διάφορα στραβά της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά τονίζοντας παράλληλα και τα θετικά, μη συμβιβαζόμενος με την ιδέα επανόδου στο κυβερνητικό σκηνικό της Νέας Δημοκρατίας και άλλων συνεργαζομένων δυνάμεων, που έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό “παλιό πολιτικό σύστημα”.

Εν ολίγοις ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι επιθυμεί να δώσει μια νέα κυβερνητική εικόνα, ικανή να σκορπίσει αισιοδοξία στον κόσμο (έστω και προσωρινή), να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες με δική του κυριαρχία και να επιτύχει ένα άνοιγμα προς δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, που ο ίδιος θα τις αποκαλέσει “υγιείς”, με κηρύγματα για την Ευρώπη των λαών και των πολιτών, για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και με σεβασμό στις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος και στις ιδέες της πολιτικής οικολογίας.

Και με όλες αυτές τις κινήσεις ελπίζει ο πρωθυπουργός ότι θα διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό παιχνίδι, αφού η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες δημιουργίας σοβαρών πολιτικών γεγονότων και επεξεργασίας προτάσεων, που θα έδιναν νέα ελπίδα στην κοινωνία.

 

Ονόματα από την “Εφημερίδα των Συντακτών”

Η “Εφημερίδα των Συντακτών” σε εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται στις προθέσεις του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό και παραθέτει τα ονόματα αυτών, που πιθανόν θα μετέχουν στο νέο σχήμα. Γράφει μεταξύ άλλων:

Σε επίπεδο ονοματολογίας πάντως, για το ποιοι μπαίνουν, ποιοι βγαίνουν, ποιοι μετακινούνται και ποιοι αναβαθμίζονται, το σκηνικό καθίσταται αρκετά μπερδεμένο.

Κι αυτό διότι πληροφόρηση για το θέμα ουσιαστικά δεν υπάρχει, παρά μόνο ορισμένες εκτιμήσεις με βάση την κοινή λογική και πολύ περισσότερα σενάρια, που όμως ουδείς επιβεβαιώνει…

Εχοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω, στους υπουργούς που θεωρούνται αμετακίνητοι συγκαταλέγονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Κοτζιάς. Εφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Γαβρόγλου, Ολγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο Πάνος Καμμένος, αν και δείχνει να «απολαμβάνει» τη θέση του υπουργού Αμυνας, ενδεχομένως να του ζητηθεί να αλλάξει χαρτοφυλάκιο. Σταθερή φημολογείται ότι θα διατηρηθεί η προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛΛ., υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

Ο Γιάννης Δραγασάκης θα παραμείνει αντιπρόεδρος, είναι όμως άγνωστο αν το ίδιο θα συμβεί και με την αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομίας (που είχε αναλάβει μετά την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου) ή αν αυτή θα παραχωρηθεί σε άλλο πρόσωπο.

Αναφορικά με τους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι εκτός απροόπτου θα συνεχίσουν άνευ ανακατατάξεων, αυτοί είναι οι Φώτης Κουβέλης, Κωνσταντίνος Στρατής, Θεανώ Φωτίου, Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Προς αναβάθμιση συζητείται ότι βαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος.

Πρόσωπο-κλειδί στον ανασχηματισμό είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ενδέχεται να αφήσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών και να προταθεί για νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, θέση υφυπουργού στο νέο σχήμα θα καταλάβει ο σημερινός γραμματέας της Κουμουνδούρου, Πάνος Ρήγας.

Αν «χηρέψει» το ΥΠΕΣ, «μνηστήρας» για το δεύτερο στην κυβερνητική ιεραρχία υπουργείο λέγεται ότι είναι ο Χρήστος Σπίρτζης (αν και θα προτιμούσε να μείνει στο Υποδομών).

Νέα είσοδος θα υπάρξει για την κάλυψη της θέσης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη που έμεινε κενή μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

Για τη Λυδία Κονιόρδου υπάρχει η πληροφορία ότι η παρουσία της στο υπουργείο Πολιτισμού δεν θα παραταθεί, όπως και για τους Βαγγέλη Αποστόλου στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Ναυτιλίας.

Ο πρωθυπουργός σκέφτεται επίσης την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας. Αναφορικά με το σενάριο ότι ο κ. Τσακαλώτος έβαλε βέτο στον κ. Παππά για το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να σημειωθεί ότι είναι το ίδιο με εκείνο που είχε κυκλοφορήσει σε προηγούμενο ανασχηματισμό.

Από τα πρόσωπα που γράφτηκε ότι έχουν πιθανότητες να εισέλθουν στο σχήμα ξεχωρίζουν ο Κώστας Ζαχαριάδης από τη νέα φουρνιά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝ.ΕΛΛ. και η ανεξάρτητη βουλευτής, διαγραφείσα από τη Ν.Δ., Κατερίνα Παπακώστα.

Από την Κεντροαριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας -σύμφωνα με πηγές- θα ήθελε στην κυβέρνηση τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Δημοσιεύματα ήθελαν υπουργό και τον Γιάννη Ραγκούση, όμως ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε έχει βολιδοσκοπηθεί.