Μια μετά την άλλη έρχονται οι αποκαλύψεις, οι καταγγελίες και οι βαρύτατες κατηγορίες, που ανταλλάσσουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή όσα αναφέρθηκαν από την πλευρά του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, όπου συζητήθηκε η αστική διαφορά της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας CCC κατά της εταιρείας του, «Τοξότης».

Τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά και τα όσα αναφέρει εκ των υστέρων ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, επικαλούμενος δημοσιεύματα του εντύπου “Documento”, αποπνέουν δυσωδία και υποβαθμίζουν σε σημείο εκφυλισμού το επίπεδο του πολιτικού λόγου.

Παράλληλα, όμως δείχνουν και μια νοοτροπία των ανθρώπων της εξουσίας και την ευκολία τους να συνομιλούν, να συνεργάζονται και να έχουν δοσοληψίες με περιστασιακούς αυλικούς, που μόνο οικονομικά κίνητρα έχουν για να υποστηρίζουν πρόσωπα και κόμματα εξουσίας.

Πολιτικοί παρατηρητές αναρωτιούνται αν αυτό είναι το επίπεδο της Ελλάδας και του πολιτικού κόσμου της εξουσίας σε μια εποχή, που η χώρα δοκιμάζεται από την κρίση και από τις δυσοίωνες προοπτικές για τον τουρισμό και γενικότερα για την οικονομία.

Κεντρικό πρόσωπο των τελευταίων  σκοτεινών διαδρομών, όπως περιγράφονται από τους ανθρώπους, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο διαφορετικών υποθέσεων, είναι ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η απόσταση από το «μαγαζί», που είχε αναφερθεί στην υπόθεση Μιωνή,  μέχρι το «White House» είναι πολύ μικρότερη από τη σημειολογία της ορολογίας που χρησιμοποιούσε ο κ. Παππάς, αφού και στις δύο περιπτώσεις περιγράφει το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί όπου βρισκόταν το γραφείο του, έναν όροφο πάνω από αυτό του κ. Τσίπρα.

Κοινή συνισταμένη στα όσα  αποκαλύπτουν ο Σάμπυ Μιωνής και ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι η προσπάθεια να στηθεί ένα “παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ”, όπως το χαρακτηρίζουν τα άλλα κόμματα. Είτε αυτό αφορά την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, είτε αφορά τον έλεγχο της ενημέρωσης.

Ο «κόκκινος εργολάβος», όπως είχε χαρακτηριστεί ο κ. Καλογρίτσας, λόγω των στενών σχέσεων που διατηρούσε με την Κουμουνδούρου, προχώρησε στις αποκαλύψεις ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, όπου συζητήθηκε η αστική διαφορά της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας CCC κατά της εταιρείας του «Τοξότης».

Η CCC έχει προσφύγει κατά του Καλογρίτσα απαιτώντας να της επιστραφούν τα 3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε προκαταβολή που έλαβε η εταιρεία «Τοξότης» ως υπεργολάβος για ένα mall που έχτιζε η CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό που αρχικά έμοιαζε με δικαστική διαμάχη μεταξύ εργολάβων κατέληξε, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος», σε μια δύσοσμη υπόθεση με εικονικές συμβάσεις, προσπάθεια να στηθεί το «ΣΥΡΙΖΑ Channel» και ένα… Documento.

Τι λέει η πλευρά Καλογρίτσα

H πλευρά Καλογρίτσα αρνείται το χρέος και υποστηρίζει ότι η εταιρεία «Τοξότης» πήρε τα χρήματα «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και την καθοδήγηση του… White House». Όταν ερωτήθη ποιο είναι το «White House», η απάντηση, που δόθηκε στο δικαστήριο είναι ότι πρόκειται για το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά και ότι αυτά τα χρήματα ήταν προκαταβολή για τη συμμετοχή του ίδιου στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ενός διαγωνισμού-παρωδία, την ευθύνη του οποίου είχε ο κ. Παππάς και αποτέλεσε σημαία της κυβέρνησης Τσίπρα για τη… ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Πρόκειται, δηλαδή, για εικονικά τιμολόγια τα οποία δόθηκαν στην εταιρεία «Τοξότης» για να αγοράσει κανάλι.

Η μεθόδευση και η προσπάθεια του «White House» να βρεθεί με τηλεοπτική άδεια ο κ. Καλογρίτσας, όπως περιέγραψε ο ίδιος στο δικαστήριο, στέφθηκαν με επιτυχία. Η εξέλιξη όμως δεν ήταν αυτή που επιθυμούσε το «μαγαζί», καθώς δεν βρέθηκε τελικά το συνολικό ποσό για να πληρώσει την άδεια που είχε αποκτήσει στον διαγωνισμό.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι πέρυσι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης είχε αποκαλύψει ότι ο Νίκος Παππάς το 2016 του είχε ζητήσει -μεταφέροντας και την επιθυμία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως του είχε πει- να δανείσει στον Χρήστο Καλογρίτσα το ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ για τον λόγο αυτό.

Τα ερωτήματα με το Documento

Η Νέα Δημοκρατία στέκεται και σε μια άλλη πτυχή των αποκαλύψεων που αφορά την έκδοση της εφημερίδας Documento και τη σύντομη διαδρομή του Κώστα Βαξεβάνη από τη θέση του «απλού εργαζόμενου» σε αυτή του ιδιοκτήτη.

«Από την πλευρά του εργολάβου και επίδοξου καναλάρχη με τις πλάτες του “μαγαζιού”, κ. Καλογρίτσα, ειπώθηκε στο δικαστήριο ότι τα 3 εκατομμύρια τελικά πήγαν στο Documento (προφανώς όχι για να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της διαπλοκής και η “ανεξάρτητη” δημοσιογραφία, αλλά για να κάνει τη “βρώμικη δουλειά” του ΣΥΡΙΖΑ.). Ο κ. Βαξεβάνης απαντά ότι εκείνος δεν ήταν συνεταίρος αλλά ένας απλός εργαζόμενος! Ο οποίος, ω του θαύματος, κατάφερε στη συνέχεια να γίνει ιδιοκτήτης», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θυμίζουν τη στενή σχέση του Κώστα Βαξεβάνη με τον Νίκο Παππά, αλλά και τις επιθέσεις του Documento κατά κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του πρωθυπουργού με «fake news για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ», όπως τονίζουν.

Στο «κάδρο» ο Τσίπρας

Την ώρα που ο Νίκος Παππάς βρίσκεται στριμωγμένος στα σχοινιά μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον Αλέξη Τσίπρα. Τι γνώριζε από όλα αυτά ο τέως πρωθυπουργός; Ήταν σε συνεννόηση με τον κορυφαίο υπουργό του; Και τι θα πράξει μετά τα όσα συγκλονιστικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας;

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι οι διακριτικές αποστάσεις από τον στενό συνεργάτη του δεν επαρκούν για να μην «τσαλακωθεί» και ο ίδιος, την ώρα που Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής ζητούν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, η οποία οφείλει να διερευνήσει τα όσα αποκαλύπτονται.

ΣΥΡΙΖΑ: Τακτοποιήσεις, ρουσφέτια και παιδεραστία…

Για πρώην υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ, που πρωταγωνιστούν στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι «εκτός από επίορκους αστυνομικούς και δικαστές, πρώην υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ που εμπλέκονται από «τακτοποιήσεις» και ρουσφέτια μέχρι και σε υποθέσεις παιδεραστίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον κ. Μητσοτάκη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ:

“Οι αποκαλύψεις από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ που φέρνει στη δημοσιότητα το Documento και εμφανίζουν ως πρωταγωνιστές του παρακράτους, εκτός από επίορκους αστυνομικούς και δικαστές, πρώην υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ που εμπλέκονται από «τακτοποιήσεις» και ρουσφέτια μέχρι και σε υποθέσεις παιδεραστίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον κ. Μητσοτάκη.

Την ώρα που ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει εντολή στην ΕΥΠ να διαλευκάνει την υπόθεση και απέπεμψε τους επίορκους αστυνομικούς, ο κ. Μητσοτάκης είχε το θράσος να μιλά για δήθεν παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όλα αυτά ενώ γνώριζε πως χρηματοδότες της ΝΔ εμφανίζονται στις συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ να χρηματίζουν Αρεοπαγίτες. Επιπλέον, προβεβλημένα στελέχη του κόμματός του εμπλέκονται σε δυσώδεις υποθέσεις, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα.

Ακόμα και αν ο κ. Μητσοτάκης πει πως δεν γνώριζε, δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία. Τα κατήγγειλε η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Δημητρίου, στην Προανακριτική για τη Νοβάρτις πριν από λίγες εβδομάδες, όταν ο ίδιος είχε δώσει εντολή στους βουλευτές της πλειοψηφίας, αντί να συμβάλλουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης, να παριστάνουν το φερέφωνο του κ. Μιωνή.

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις:

– Θα προχωρήσει ο ίδιος και η ΝΔ σε αυτοκάθαρση και εξυγίανση του κόμματός τους, πριν αναλάβει η δικαιοσύνη;

– Θα θέσει εκτός ΝΔ τους πρωταγωνιστές που πολύ καλά γνωρίζει ή θα επιχειρήσει και πάλι να τα κουκουλώσει;” (Πηγή: iefimerida.gr)