Σχόλια κατώτερα των περιστάσεων κυριαρχούν στον ΣΥΡΙΖΑ  για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, και κυρίως για την ομιλία που εκφώνησε στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου για πρώτη φορά μίλησε Έλληνας πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε  από τους ίδιους τους Αμερικανούς γερουσιαστές.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε με καθυστέρηση δύο ημερών επίσημη ανακοίνωση για το ταξίδι του πρωθυπουργού, ενώ στελέχη του παραποιούν τα γεγονότα και μιλούν για δήθεν εξαγορά της φιλίας των ΗΠΑ με 3,5 δισ. ευρώ, όσο θα κοστίσουν τα F 35, αποφεύγοντας να πουν ότι θα πρόκειται για συμπαραγωγή (αν γίνει) και όλα αυτά μετά το 2028.

Ο φιλικός του Τύπο του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υποβαθμίζει την σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά δημοσιεύει αρνητικά ρεπορτάζ και υβριστικά σχόλια, με εμφανή στόχο να αποδομήσει την πρωθυπουργική παρουσία και ομιλία στη Γερουσία.

Αυτό, όμως, που καταφέρνει με άρθρα του τύπου «Το Βατερλώ ενός γελοίου» στην πρώην έγκριτη ΑΥΓΗ είναι να υποβαθμίζει το επίπεδο του δημοσιογραφικού έργου και να κάνει τους αναγνώστες να αναρωτιούνται αν εδώ υπάρχει ίχνος σοβαρότητας.

Μόνο τα “δεν” βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ 

«Σε μια περίοδο επικίνδυνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ραγδαίας αναβάθμισης τόσο της Τουρκίας όσο και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει πολλά χειροκροτήματα αλλά καμία ουσιαστική δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογραμμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Δεν διεκδίκησε και συνεπώς δεν απέσπασε καμία δέσμευση απέναντι στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία», συνεχίζει την κριτική της η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

«Δεν απέσπασε ούτε, έστω, ένα έμμεσο σχόλιο του Αμερικανού Προέδρου για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις κάτω από 6 νμ. Δεν έθεσε και συνεπώς δεν κέρδισε καμία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική».

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «με αυτά τα δεδομένα, η όποια επικοινωνιακή και συμβολική αξία της επίσκεψης δεν μπορεί να συγκαλύψει την αποτυχία τής στρατηγικής τού προβλέψιμου και δεδομένου “συμμάχου”».

«Ενός “συμμάχου” που σε αντάλλαγμα για όλες τις πρωτοφανείς παραχωρήσεις στις οποίες προέβη, επιζητεί επιδοκιμασία αντί να διεκδικεί δεσμεύσεις υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού», σχολιάζει, σημειώνοντας ότι «η ανακοίνωση αγοράς F35 -για ακόμη μια φορά πέρα και έξω από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία- δυστυχώς αποτελεί θλιβερή και δαπανηρή παραδοχή από πλευράς του κ. Μητσοτάκη ότι ουδέν ψέμα υπήρξε στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και ο Αμερικανός Πρόεδρος του επιβεβαίωσε την πώληση F16 στην Τουρκία».

«H Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει άμεσα σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί και αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κρατερός: «Το Βατερλώ ενός γελοίου».

Η «Αυγή» κυκλοφορεί σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο εξώφυλλο και έχει τίτλο «Σιωπηλός πελάτης». «Η επιβάρυνση της κλονισμένης ελληνικής οικονομίας, με ακόμα ένα βαρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα, το μοναδικό αποτέλεσμα του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ», γράφει η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μεταφέρει τη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος που αντιτίθεται στην πρόθεση του πρωθυπουργού να ενισχύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με αμερικανικά F-35.

Κακεντρεχές και υβριστικό, με μια υπόκωφη ζηλοφθονία, είναι το άρθρο του Θανάση Καρτερού, πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο έχει τίτλο «Το Βατερλώ ενός γελοίου».

Εμπάθεια βγάζουν και τα επιμέρους ρεπορτάζ της «Αυγής». Στη στήλη «Ο Σχολαστικός», με τίτλο «Σε ταληράκια», αναφέρεται: «Χορτάσαμε ανοησίες για την κοιτίδα του πολιτισμού, το πώς κάνει τον σταυρό του ο Μπάιντεν και το “Μπαϊντενόπουλος”, που το λένε και το ξαναλένε ως πλάκα.
Για χάρη της πρώτης σελίδας της εφημερίδας, υποστήκαμε προχθές μέχρι τη μία το βράδυ το τυπικό της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Ήταν ανυπόφορο».

Σκουρλέτης: “Η ομιλία του ήταν διασκεδαστική”

Στην ίδια γραμμή, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ότι «ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε γιατί η ομιλία του ήταν διασκεδαστική» (!) και πρόσθεσε: «Μου γέννησε θλίψη, απογοήτευση και αγωνία η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού… Τι κέρδισε η χώρα μας; Ότι θα πληρώσει ένα δεύτερο ΑΕΠ για εξοπλισμούς. Περί αυτού πρόκειται. Είναι ένας λάθος δρόμος αυτός που δεν αποσκοπεί στη συνεννόηση, δεν αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση, που δεν αναδεικνύει αυτή την τρέλα που υπάρχει.

Αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η Ευρώπη πάει να εξαρτηθεί από ένα ακριβό LNG και “πυροβολεί τα πόδια της”. Δεν πρωτοστατεί σε ένα κίνημα ειρήνης για την αποκλιμάκωση της έντασης. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα σταθεί στα πόδια της η Ευρώπη. Αυτό πληρώνει τώρα, ενεργειακά, οικονομικά και, κατ’ επέκταση, ο λαός μας. Γιατί, λοιπόν, να είμαστε εθνικά υπερήφανοι; Με τους αστείους παραλληλισμούς του Κιέβου με το Μεσολόγγι; Για τα χωρατά και για τα αστεία;».

Αυγή: «Φιλία με επιδότηση 3,5 δισ.»

«Με άδεια χέρια επιστρέφει από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός», γράφει στο εξώφυλλό της η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία έχει τίτλο «Φιλία με επιδότηση 3,5 δισ.», ενώ αναφέρει για την ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: «Ψέλλισε στο Κογκρέσο όσα δεν τόλμησε να πει στον Μπάιντεν».

Και με συνεχείς αναφορές στην Τουρκία, η «ΕφΣυν» στο κύριο άρθρο της, με τίτλο «Εξοπλισμοί και πατριωτισμός», αναφέρει: «Η Τουρκία θέλει τα όπλα για εντελώς άλλους σκοπούς από τους δικούς μας. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να την ανταγωνιστούμε σε ένα κυνήγι εξοπλισμών. Το κάνουμε όμως. Το κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για ποιο λόγο; Γιατί αυτά που αγοράζουμε δεν τα αγοράζουμε μόνο για τις δικές μας ανάγκες, αλλά κυρίως για τις ανάγκες των… συμμάχων που μας τα πουλάνε».

To σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ left.gr αντιγράφει ένα άρθρο της «Αυγής» και αναφέρει: «Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Ένας πιστός σύμμαχος υπέβαλε τα σέβη του».

«Ούτε καν η με πολλά ταρατατζούμ αναγγελία της αγοράς των F-35 δεν θα μείνει από αυτή την επίσκεψη, καθώς θα πρέπει να τρέξει ακόμη πολύ νερό στ’ αυλάκι».

Φαρμάκι στάζει μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επιτίθεται στον πρωθυπουργό και… στην οικογένειά του:

«Εδωσε ό,τι του ζητούσαν, γη και ύδωρ, με αντάλλαγμα φωτογραφίες προεκλογικής χρήσης. Ξέχασε τη λέξη Τουρκία στην ομιλία του και το τι σημαίνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα, σε μια επίσκεψη που το σημαντικότερο γεγονός ήταν η φωτογραφία με τη δική του οικογένεια», σχολίασε

«Ομιλία υποτέλειας Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο», έγραφε, από την πλευρά του, το documento, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «σε αρκετά σημεία της ομιλίας του ήταν διακριτή μία “κρίση μεγαλείου” κατά την οποία ακουγόταν να μιλάει περισσότερο σαν να εκπροσωπεί την αμερικανική δημοκρατία, παρά την ελληνική»!