Κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και όλης της αντιπολίτευσης για μια άστοχη δήλωση έλαβε την απόφαση από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου να παραιτηθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αποφάσισε και υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και δεν είχε απαντήσει.

Τελικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επομένη, το Σάββατο, με τον πρωθυπουργού να κάνει δεκτή την παραίτηση. Πληροφορίες αναφέρουν πως συμφώνησαν από κοινού η παραίτηση να κοινοποιηθεί τη Δευτέρα, σήμερα, μετά και τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα και την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης για τους πληγέντες.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζουν ότι στις μέρες μας οι παραιτήσεις δεν γίνονται για ουσιαστικούς λόγους, για το αν δηλαδή αποδίδει έργο ένας υπουργός, αλλά για επικοινωνιακούς λόγους και αν έκανε μια άστοχη δήλωση ή αν αυτή παρερμηνεύτηκε. Όλα χάριν της επικοινωνίας και των εντυπώσεων.

Η δήλωση παραίτησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μάς έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί, παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα τη συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω τη μνήμη του, αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, ολοκληρώνοντας τις από τον νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη να οδηγήσει σύντομα τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.

Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη.

Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα το θύμα με τους θύτες.

Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει.

Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και στην πατρίδα.

Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.

Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μην κρύβομαι στα δύσκολα.

Μπορεί για κάποιους να είμαι ένας καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο.

Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».

Μαρινάκης: Αναπόφευκτη και ορθή η παραίτηση

Στην ανακοίνωση της παραίτησης προέβη ο Παύλος Μαρινάκης, στην αρχή της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Όλοι κρίνονται συνεχώς. Μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, η απόφαση του πρώην υπουργού ( Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη) ήταν αναπόφευκτη και ορθή», είπε ο κ. Μαρινάκης, ανακοινώνοντας το όνομα του νέου υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «μιλάμε για έναν άνθρωπο με κυβερνητική εμπειρία», θυμίζοντας πως «έχει υπάρξει πολιτικός προϊστάμενος ενός υπουργείου που συμμετείχε στο ΚΥΣΕΑ». Επιπλέον, όπως είπε, είναι ένας πολιτικός με ευρωπαϊκή και επιχειρησιακή εμπειρία.

Σε ερώτηση για το αν η τοποθέτηση του κ. Στυλιανίδη θα είναι η μόνη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα ή αν θα υπάρξουν και άλλες, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα είναι μια διαρκής διαδικασία αυτή».

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης

Ο Χρήστος Στυλιανίδης αναλαμβάνει υπουργός Ναυτιλίας μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ύστερα από τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη στο Blue Horizon και τη δήλωσή του που προκάλεσε αγανάκτηση.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν είχε αξιοποιηθεί στην παρούσα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Μέχρι τον περασμένο Μάιο ήταν υπουργός Kλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ εξελέγη στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Στο παρελθόν είχε διατελέσει επίτροπος στην Κομισιόν εκπροσωπώντας την Κύπρο.