Παραδόθηκε το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Ν. Παππά στον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα. Ενημερώνοντας σχετικώς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της επιτροπής Χρ. Κελέτσης είπε ότι το πόρισμα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια εντός 15ημέρου.

Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής προτείνει την παραπομπή του πρώην υπουργού επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με το πόρισμα ο πρώην υπουργός φέρεται να είναι το πρόσωπο που επιχείρησε με χειρισμούς να δημιουργήσει το αποκαλούμενο «ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL».

Επισημαίνεται, ότι από το «δια ταύτα» του τελικού κατηγορητηρίου απουσιάζει το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου καθώς από την έρευνα της προανακριτικής δεν προέκυψαν ουσιαστικές αποδείξεις τέλεσης του συγκεκριμένου κακουργήματος.

Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, μετά τη λήξη της συζήτησης στην ολομέλεια διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής, ενώ η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151/300).

Αν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης, προχωρεί στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Aμέσως μετά τη διενέργεια της κλήρωσης ο Πρόεδρος της Boυλής αποστέλλει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή στον Πρόεδρο του Aρείoυ Πάγoυ την απόφαση της Boυλής για την άσκηση δίωξης, τα ονόματα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών που κληρώθηκαν και όλη τη σχετική δικογραφία.

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία ένδειξη τέλεσης εγκληματικής πράξης

Από την άλλη πλευρά τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετείχαν στις εργασίες της επιτροπής επισημαίνουν στην πορισματική τους έκθεση πως «καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων».

Αξιολογώντας τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, υποστηρίζουν πως αποδείχθηκε το «σαθρό των επιχειρημάτων της ΝΔ» και η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.

Προσθέτουν δε, ότι από την διαδικασία επιβεβαιώθηκε:

· Ο Νίκος Παππάς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή στην οικονομική συναλλαγή δύο ιδιωτών, της οικογένειας Χούρι και του Χρ. Καλογρίτσα. Το ποσό έχει χαρακτηριστεί -τόσο από μάρτυρες στην Επιτροπή όσο και από τη δικαιοσύνη (διεθνής και ελληνική)- μέρος της συνεργασίας των δύο μερών και όχι «δώρο».

· Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα 3 εκατ. ευρώ νομίμως έφτασαν στην Ελλάδα, νομίμως μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της οικογένειας Καλογρίτσα, νομίμως αξιοποιήθηκαν για την έκδοση εγγυητικής επιστολής για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Παράλληλα, τονίζει ότι το ποσό (μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών) κατέληξε στις εταιρείες Καλογρίτσα και από εκεί στην κάλυψη οφειλών τους (ΔΕΚΟ, προμηθευτές, κ.ά.) και όχι σε άλλες δραστηριότητες, π.χ. την έκδοση του Documento.

· Η κατηγορία, λοιπόν, της «δωροδοκίας υπέρ τρίτου» δεν προκύπτει από πουθενά. Όχι μόνο δεν στοιχειοθετείται, αλλά δεν υπάρχουν καν ενδείξεις.