Μέσα σε τρεις μέρες έφτιαξαν ολόκληρο σχέδιο πολιτικής προστασίας, που παρουσιάζεται από τον πρωθυπουργό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.-

 

Tο νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, η παρουσίαση θα γίνει στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κίνηση αυτή έρχεται ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα από το Λαύριο, θεωρείται δε ως μια ακόμη πράξη επικοινωνιακής τακτικής, που θέλει να δείξει ότι η κυβέρνηση νοιάζεται και ότι κατά τον πρωθυπουργό αυτό σημαίνει πολιτική ευθύνη, το να παρουσιάζει δηλαδή λύσεις για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια νέα εμφάνιση του κ. Τσίπρα μπροστά στις κάμερες και στα μικρόφωνα. Αναρωτιούνται μάλιστα πως γίνεται να συντάσσεται και να παρουσιάζεται ένα ολόκληρο σχέδιο πολιτικής προστασίας μέσα σε τρεις μέρες, ενώ δεν υπήρχε και δεν εφαρμοζόταν επί τόσα χρόνια….

Θα πρόκειται προφανώς για μια συνέχεια στην τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Τσίπρα στο Λαύριο, όπου και παρουσίασε ένα σχέδιο με 20 συνολικά παρεμβάσεις – «τομές», όπως είχε πει, με σκοπό την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος (προστασία αιγιαλού, αποτροπή άναρχης κι αυθαίρετης δόμησης κλπ.).

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την κατεδάφιση των 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, άμεσα, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Είναι κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα της Αττικής και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Και το ίδιο θα συμβεί, επαναλαμβάνω και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτά τα 3.200 αφορούν την Αττική.

Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφισή του.

Επίσης θεσπίζεται με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης.

Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί.

Ξεκινά άμεσα η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, μέσω του Μητρώου ελεγκτών δόμησης και την αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων μηχανισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 1337 του 1983.