Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Ισραήλ, όπου πρόκειται να έχει συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να γίνουν βήματα ειρήνευσης με αναγνώριση των δικαιωμάτων του ισραηλινού λαού, αλλά και την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύει στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

Σημειώνεται πως ήταν προγραμματισμένο ο πρωθυπουργός να μεταβεί στο Ισραήλ την προηγούμενη Πέμπτη, ωστόσο η επίσκεψή του αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή και μόλις οριστικοποιήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες ο πρωθυπουργός μετέβη στο Ισραήλ.

Ισχυρές οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ τα τελευταία χρόνια

Οι σχέσεις με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια είναι στενές και υπάρχουν κοινά συμφέροντα σε μια σειρά από τομείς, γεγονός που κάνει την Αθήνα έναν από τους στενούς συνομιλητές της χώρας.

Από την αρχή της κρίσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο Ισραήλ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαράς και τονίστηκε ότι πρέπει να ζει σε καθεστώς ασφάλειας.

Όμως η ελληνική πλευρά βάζει πλέον στο τραπέζι την παράλληλη ανάγκη να αποτραπούν με κάθε τρόπο εικόνες θηριωδίας στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο άμεσης επέκτασης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. «Η απάντηση του Ισραήλ θα πρέπει να σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο», όπως τόνισε στην χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση

Στην παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου του Καΐρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή σχετικά με το ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας σε συμφωνία όμως με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Τόνισε στο σημείο αυτό ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους. Και η νομοθεσία αυτή είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να διασφαλίζει τα όρια της βλάβης που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλους ανθρώπους ακόμη κι όταν ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο”

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί απώλειες και πόνο τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστινίους και δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συγχέουμε.

«Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Αμπάς που εκπροσωπεί την παλαιστινιακή Αρχή έχει ταχθεί γενναία εναντίον της βίας από την αρχή της κρίσης», πρόσθεσε.

Είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής κλιμάκωσης με ευρείες συνέπειες. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία ανησυχούν επίσης για βίαιο εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας και η χώρα μας στέκεται αλληλέγγυα, αναγνωρίζοντας ότι η διεύρυνση της σύγκρουσης θα είχε σοβαρές συνέπειες για το μέλλον της περιοχής ενώ δεν πρέπει να υποτιμούμε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

«Η πρώτη μας σκέψη αυτές τις μέρες πρέπει να βρίσκεται στα θύματα και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις έχουν επιφέρει πόνο και τραύματα σε Ισραηλινούς αλλά και Παλαιστινίους», τόνισε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και ο Ερυθρός Σταυρό να αποκτήσει πρόσβαση και άμεσα να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ και καλωσορίζοντας το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Αίγυπτο προς τη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως εναρμονίζονται οι προσπάθειες της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο πλαίσιο της ΕΕ, πως είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ελπίζουμε ως γειτονική χώρα ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να επιτευχθεί και να παρασχεθεί σε όλους τους πολίτες ανθρωπιστική βοήθεια.

«Το μέλλον που θέλουμε για αυτή την περιοχή, το μέλλον μιας βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί τη βάσει των δύο κρατών. Κι ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας πως καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.