Πλήθος αναλυτών έτι δε και πολιτικών παρατηρητών, μηδέ του Βερυκίου εξαιρουμένου, επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα σε αγώνα “μαντικής σκυταλοδρομίας”, προκειμένου να εξηγήσουν την δυναμική επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα πολιτικά πράγματα, αλλά με “αέρα” εθνικού ηγέτη, καθώς ο ίδιος δίνει μεγάλη έμφαση στα κορυφαία εθνικά θέματα.

Τα επιχειρήματα των επίδοξων προφητών κινούνται στο πνεύμα της ισχύος των λεγομένων “Καραμανλικών” στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, που θα πιέσουν εμμέσως για να προκριθεί η υποψηφιότητα του Κώστα για την προεδρία της Δημοκρατίας, όπως επίσης και στην εκτίμηση ότι ένας Καραμανλής μπορεί να αποτελέσει την συνέχεια της διαδρομής του ηγέτη – εθνάρχη και ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή, σηματοδοτώντας την ενότητα στη χώρα.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Άλλωστε ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών αυτή την διάσταση προσπάθησε να δώσει, προβλέποντας κρίσιμη περίοδο στα εθνικά θέματα και δύσκολες μέρες με την επισήμανση των συνέπειών από το μεταναστευτικό – προσφυγικό, από τις απειλές της Τουρκίας και από τις αδυναμίες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πάνω σε αυτή την τακτική επιθυμεί να χτίσει το προφίλ του εθνικού ηγέτη, που θα στηρίξει διεθνώς τα δίκαια της χώρας και θα αξιοποιήσει όλα τα ερείσματα, τα οποία είχε αποκτήσει και ως πρωθυπουργός.

Και μπορεί όλα αυτά να έχουν μια θεωρητική βάση και να εκφράζουν επιθυμίες και πόθους, τόσο του ιδίου, όσο και των θερμών υποστηρικτών του, αλλά η πραγματικότητα ως συνήθως αποδεικνύεται πιο σκληρή, καθώς κρύβει και αρνητικά στοιχεία, που δύσκολα θα εξισορροπηθούν, όταν μάλιστα τα ιστορικά γεγονότα και οι συνακόλουθες συμπεριφορές δεν αφήνουν περιθώρια αλλαγής της εικόνας ενός πολιτικού.

Και ποια είναι αυτά; Μας τα θύμισαν σήμερα συνάδελφοι ραδιοφωνικών εκπομπών:

1. Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται ως ο κυρίως υπεύθυνος για την οικονομική κρίση και ιδιαίτερα για την εξέλιξη της οικονομίας το διάστημα 2004 – 2008.

2. Σε όλο το διάστημα μετά την κρίση εσιώπησε κρυπτόμενος, ενώ θα μπορούσε να έχει πάρει πρωτοβουλίες για να βοηθηθεί η χώρα, ως είχε εθνικό χρέος.

3. Στη διάρκεια της διακυβέρνησης από το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου έδειξε διαθέσεις, κάθε άλλο παρά φιλικές, προετοιμάζοντας το κλίμα για σχέσεις συμπάθειας με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα.

4. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ουδέποτε καταφέρθηκαν εναντίον του για να τον κατονομάσουν ως κύριο υπεύθυνο της κρίσης, αλλά έδειξαν ότι τον κάλυπταν, άλλοτε με την μανία καταδίωξης και ποινικών διώξεων σε βάρος του τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος εξέθεσε την κυβέρνηση Καραμανλή για το δημοσιονομικό έλλειμμα και άλλοτε με την αξιοποίηση του πρώην συνεργάτη του Διοικητή της ΕΥΠ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναθέσει ιδιαίτερες αποστολές στο χώρο της δικαιοσύνης.

Όλα αυτά, όπως έλεγαν οι συνάδελφοι, θα είναι μάλλον δύσκολο να ξεπεραστούν ώστε να υποδειχθεί ο Κώστας Καραμανλής ως υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Αλλά μάλλον δεν έχουν δίκιο, διότι η πολιτική πραγματικότητα έχει άλλα κριτήρια, όπως την λήθη, την ισορροπία μέσα στο κυβερνών κόμμα και την εξασφάλιση ψήφων από την αντιπολίτευση, καθώς ο κ. Τσίπρας θα είναι δύσκολο να απαρνηθεί τον επί πολλά χρόνια συμπαθή (εξ αποστάσεως) σύμμαχό του, έστω και άτυπο, που μπορεί να φρενάρει κάπως την πολύ φιλόδοξη πολιτική πορεία  του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αυξανόμενη απήχησή του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Υπό την έννοια αυτή ο Κώστας έχει πολλές ελπίδες για πρόεδρος και επομένως καλά κάνει και “φουλάρει” ξεκινώντας το νέο ταξίδι από την Θεσσαλονίκη.