Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας, που πραγματοποιεί στη Θεσσαλία επισκέφθηκε την Φιλύρα Τρικάλων, όπου καταγράφηκαν εικόνες απείρου κάλλους μέσα σε ένα μαντρί  με πρόβατα, ενώ νωρίτερα έκανε ομιλία, αφού ανέβηκε πάνω σε ένα τρακτέρ.

Εκεί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα με πρόβατα, ιδιοκτησίας του κ. Ηλία Κουκοτσέλου, ο οποίος συζήτησε με τον κ. Τσίπρα μέσα στο μαντρί και του εξήγησε τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκτροφή των ζώων, όπως αναφέρει το τοπικό μέσο trikalaola.gr.

Ο κ. Τσίπρας άκουσε τον ιδιοκτήτη της μονάδας και είπε τι πρέπει να γίνει από την πολιτεία για να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να σταθούν στα πόδια τους.

Μίλησαν για την τιμή του γάλακτος τόσο του αιγοπρόβειου, όσο και του αγελαδινού, τις ζωοτροφές και τους μεσάζοντες, αλλά και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Κάποια στιγμή ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλούσε μες τους παραγωγούς το κοπάδι με τα πρόβατα άρχισε να τρέχει, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να γυρνά έντρομος και να κοιτά τι συμβαίνει πίσω του. «Μη φοβάσαι πρόεδρε», του είπε χαριτολογώντας ένας από τους παραγωγούς (στο 6:50 του βίντεο).

Ένας άλλος του είπε ότι ο Ηλίας, ο κτηνοτρόφος, καθάριζε το μαντρί επί δύο μέρες για να το επισκεφθεί ο πρόεδρος…

Ανέβηκε στο τρακτέρ για να τον βλέπουν όλοι…

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας σε συγκέντρωση που έγινε για να μιλήσει στους αγρότες και τους παραγωγούς χρειάστηκε να ανέβει σε τρακτέρ για να τους απευθυνθεί για να τον ακούν και να τον βλέπουν όλοι:
«Αυτό που συντελείται τον τελευταίο 1,5 χρόνο είναι μια μεγάλη ληστεία, θα σταματήσει».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για μια σειρά αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας στην ΕΕ αναφέροντας ενδεικτικά:

«Είμαστε η χώρα της ΕΕ με την υψηλότερη τιμή στην αντλία της βενζίνης, με την υψηλότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα και την ίδια ώρα η χώρα με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα». Μιλώντας για την αισχροκέρδεια μίλησε για δύο μορφές αισχροκέρδειας: «η αισχροκέρδεια η ιδιωτική που βιώνετε στο πετσί σας σε συνδυασμό με την κρατική αισχροκέρδεια, διότι κρατώντας η κυβέρνηση σταθερά τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ που είναι έμμεσοι φόροι -πληρώνει το ίδιο ο πλούσιος και ο φτωχός- τη στιγμή που τα προϊόντα έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί, δημιουργούνται υπερέσοδα στο δημόσιο ταμείο προκειμένου να μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κάνει κάποιες προεκλογικές παροχές και κάποιες επιδοτήσεις τις οποίες και αυτές στοχευμένα τις δίνει για να κρατάνε σταθερά υψηλά τις τιμές οι πάροχοι της ενέργειας, η ΔΕΗ και οι άλλες επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ και τα διυλιστήρια».

«Αυτό που συντελείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι μια μεγάλη ληστεία» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια πολιτική που έχει στόχο να κερδίζουν οι λίγοι και οι ισχυροί και να χάνει η μεγάλη πλειοψηφία».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις της «επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης» για τους κτηνοτρόφους.

Ασπίδα προστασίας για τον κόσμο της παραγωγής

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας για τον κόσμο της παραγωγής, για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και βεβαίως διαρθρωτικές αλλαγές που θα κοιτάξουν στην επόμενη ημέρα, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

«Μια προοδευτική κυβέρνηση θα θεσπίσει το αγροτικό πετρέλαιο, δηλαδή την μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, θα υλοποιήσει το πλαφόν στο αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα, δηλαδή ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να πληρώνει την κιλοβατώρα στην τιμή που πλήρωνε πριν έρθει η κρίση, και θα μηδενίσει τον ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές».

«Μια προοδευτική κυβέρνηση δεν σας αφήσει μόνους σας απέναντι στους “Πάτσηδες” που θέλουν να σας λεηλατήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα τον αστικό κόσμο, τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, αφορά και τον αγροτικό κόσμο, θυμίζοντας ότι «είναι μεγάλη και μακρά ιστορία από την περίοδο της χρεοκοπίας της Αγροτικής Τράπεζας με τις υποθηκευμένες αγροτικές γαίες». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «700.000 πλειστηριασμοί είναι μπροστά και αφορούν και πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη και αγροτική γη».

Τέλος, αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το ιδιωτικό χρέος. «Έχουμε σχέδιο. Να προστατεύσουμε τον ιδιοκτήτη, την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη. Και να δώσουμε τη δυνατότητα βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να διατηρήσουν την περιουσία τους. Να ξέρει λοιπόν ο ελληνικός λαός, ότι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια της αναδιανομής του πλούτου, υπάρχει σχέδιο προστασίας και να γνωρίζετε πάρα πού καλά κι εσείς, αλλά και οι συντοπίτες σας εδώ ότι δεν θα σας αφήσει μια προοδευτική κυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο τόπος, μόνους σας απέναντι στους “Πάτσηδες”, τους αετονύχηδες που θέλουν να σας λεηλατήσουν».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων στην Καρδίτσα ενώ το βράδυ  επρόκειτο να πραγματοποιήσει ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας.

(Φωτό-βίντεο: Trikalaola.gr)