Ορκίστηκαν, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι 300 βουλευτές της Βουλής που προέκυψε από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023.

Τις θέσεις στο κοινοβούλιο έλαβαν οι βουλευτές, που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές και ανήκουν σε οκτώ κόμματα, που εισήλθαν στη Βουλή, ξεπερνώντας το σχετικό “κατώφλι” του 3%.

Η ΝΔ με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, το κόμμα “Σπαρτιάτες” με 12, η Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος με 12, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “Νίκη” με 10, και η Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου με 8 βουλευτές.

Η πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση της Κ’ Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο. «Καλή σας δύναμη», ευχήθηκε ο αρχιεπίσκος Ιερώνυμος.

Μετά την ορκωμοσία τους, οι βουλευτές υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο ορκωμοσίας και παρέλαβαν ενημερωτικό φάκελλο που περιλάμβανε – μεταξύ άλλων – το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ποιες έδρες κρατούν οι αρχηγοί

Της σημερινής συνεδρίασης προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α’ Αθηνών και α’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε στο σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων:

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την έδρα της Α’ Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλειος Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Αύριο Τρίτη, στις 12:00, έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών Αντιπροέδρων, δύο Κοσμητόρων και τεσσάρων Γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα και ενός Γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου και ενός Γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ενός Αντιπροέδρου από κάθε μία από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης 

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Συν γυναιξί και τέκνοις…

Από πολύ νωρίς το πρωί στη Βουλή γινόταν το αδιαχώρητο. Διάδρομοι, περιστύλιο, καφενείο, εντευκτήριο, πρώτη φορά ήταν τόσο γεμάτα από κόσμο που πήγε εκεί προκειμένου να παραβρεθεί στην ορκωμοσία των 300 βουλευτών.

Βουλευτές, σύζυγοι, συγγενείς, παιδιά, είχαν κατακλύσει ασφυκτικά όλους τους χώρους μέσα και έξω στο Κοινοβούλιο. Ακόμα και στο πενταόροφο υπόγειο γκαράζ της Βουλής, πολλά αυτοκίνητα βρίσκονταν διπλοπαρκαρισμένα σε μεγάλες ουρές.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και στα θεωρεία, οι θέσεις τόσο των κοινοβουλευτικών συντακτών όσο και των φωτορεπόρτερ είχαν καταληφθεί από συγγενείς βουλευτών, οι οποίοι αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους και αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία όρθιοι.

Ένα χαριτωμένο απρόοπτο επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, όταν από τα πίσω ορεινά έδρανα στην Ολομέλεια ακουγόταν -κατά διαστήματα- η ανυποψίαστη φωνή και κλάμα ενός μικρού παιδιού, προκαλώντας τα μειδιάματα τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των υπουργών και των βουλευτών.

Όπως διαπιστώθηκε μετά ήταν το παιδάκι του βουλευτή Γιάννη Καλλιάνου, γνωστού μετεωρολόγου.