Ορκίστηκε, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η Βουλή, που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023.

Παρά το γεγονός ότι αύριο μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται να διαλυθεί η Βουλή με Προεδρικό Διάταγμα, μετά τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, εντούτοις οι βουλευτές προσήλθαν με ευχαρίστηση, συνοδευόμενοι από συγγενικά τους πρόσωπα. 

Η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της ΙΘ’ Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο.

Από τους 300 βουλευτές, που ορκίστηκαν οι 104 εκλέγονται για πρώτη φορά, οι 13 είναι νεοεκλεγέντες (δεν ήταν Βουλευτές κατά την προηγούμενη Περίοδο, αλλά διετέλεσαν βουλευτές σε παλαιότερη κοινοβουλευτική περίοδο) και οι υπόλοιποι 183 κατάφεραν την άμεση ανανέωση του βουλευτικού αξιώματος.

Από τους 104 πρωτοεκλεγμένους οι 30 είναι γυναίκες.

Συνολικά η νέα εθνική αντιπροσωπεία έχει 75 γυναίκες, εννέα περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή του 2019.

– Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει συνολικά 146 βουλευτές, με 32 «πρωτάκια» και 30 γυναίκες.

– Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές από τους οποίους οι 22 είναι πρωτοεκλεγμένοι ενώ υπάρχουν και 21 γυναίκες.

– Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 41 έδρες. Οι 24 βουλευτές εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ διαθέτει 10 γυναίκες

– Η ΚΟ ΚΚΕ αυξάνει με 26 βουλευτές εκ των οποίων οι 11 είναι πρωτοεκλεγμένοι ενώ υπάρχουν 7 γυναίκες

– Η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης καταλαμβάνει 16 έδρες, έχει 10 νέους βουλευτές και 4 γυναίκες.

Η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Μαΐου θα έχει διάρκεια μόλις μια ημέρα καθώς λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Εως το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσής της και προκήρυξης νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου. Οι νέες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με λίστα βουλευτών όπου κατά πολιτικό κανόνα τοποθετούνται στις πρώτες θέσεις οι υποψήφιοι που έλαβαν τους περισσότερους «σταυρούς» στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Είναι βέβαιο πως η ανθρωπογεωγραφία της επόμενης Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την σύνθεση που ετοιμάζεται να ορκιστεί σε λίγες ώρες.

Με 32 νεοεκλεγέντες βουλευτές η ΝΔ

Ειδικότερα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αποτελείται από 146 βουλευτές εκ των οποίων οι 109 ήταν βουλευτές και την περίοδο 2019-23. Οι 32 εκλέγονται για πρώτη φορά και σε αυτούς συγκαταλέγονται οι πρώην εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης (Α΄Αθήνας), Δόμνα Μιχαηλίδου (Α’ Πειραιά) , Στέλιος Πέτσας (Ανατολική Αττική), Σοφία Ζαχαράκη (Ανατολική Αττική), Χρήστος Τριαντόπουλος (Μαγνησία), ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης (Νότιος Τομέας Αθήνας) αλλά και νέοι βουλευτές όπως η κυρία Σέβη Βολουδάκη (Χανιά) και οι υποψήφιες στο Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ιωάννα Λυτρίβη κ.α.

Επίσης, επανεκλέγονται πρόσωπα που δεν ήταν μέλη της προηγούμενης εθνικής αντιπροσωπείας μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ηλεία), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμα), Αρια Αγάτσα (Βόρειος τομέας Αθήνας) κ.α.

22 «πρωτάκια» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές εκ των οποίων οι 22 εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ 3 είχαν εκλεγεί σε παλαιότερες αναμετρήσεις αλλά όχι και στις εκλογές του 2019.

Μεταξύ των νεοεκλεγέντων είναι οι 4 του Επικρατείας Πόπη Τσαπανίδου, Ελενα Ακρίτα, Οθωνας Ηλιόπουλος και Ευάγγελος Αποστολάκης. Επίσης με «σταύρο» πήραν έδρα οι Νάσος Ηλιόπουλος (Α’ Αθήνας), Αθηνά Λινού (Βόρειος τομέας Αθήνας), Ράνια Θρασκιά (Α’ Θεσσαλονίκης), Μαρίνα Κοντοτόλη (Τρίκαλα), Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (Αχαϊας), Μίλτος Ζαμπάρας (Αιτωλοακαρνανία) κ.α.

Ανανέωση άνω του 50% για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει 41 βουλευτές με τους 24 να εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ άλλοι 6 επανέρχονται στο κοινοβούλιο μετά από χρόνια. Στα νέα πρόσωπα εκτός του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη συγκαταλέγονται οι Παύλος Χρηστίδης (Νότιος τομέας Αθήνας), Μανώλης Χριστοδουλάκης (Ανατολική Αττική), Ελένη Βατσινά (Ηράκλειο) καθώς και οι Παναγιώτης Δουδουνής και Δημήτρης Μάτζος του Επικρατείας. Επανέρχονται στην Βουλή οι Μιλένα Αποστολάκη (Βόρειος τομέας Αθήνας), Πάρις Κουκουλόπουλος (Κοζάνη), Μιχάλης Τζελέπης (Σέρρες) κ.α.

11 νέοι βουλευτές για το ΚΚΕ και 10 για την Ελληνική Λύση

Από τους 26 συνολικά βουλευτές της ΚΟ του ΚΚΕ εκλέγονται για πρώτη φορά οι 11 ενώ οι 10 από τις συνολικά 16 έδρες της Ελληνικής Λύσης καταλαμβάνονται από νεοεκλεγέντες βουλευτές.

Οι 75 γυναίκες της Βουλής

Οι εκλογές της 21ης Μαϊου ανέδειξαν συνολικά 75 γυναίκες βουλευτές, 9 περισσότερες σε σχέση με την βουλή του 2019. Οι 30 εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ άλλες 3 είχαν εκλεγεί σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι 6 εξελέγησαν από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, 31 από τις περιφέρειες Αττικής (Α’ Αθήνας, Βόρειο – Νότιο – Δυτικό τομέα, Ανατολική και Δυτική Αττική) και 38 στην υπόλοιπη επικράτεια.

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχει 30 γυναίκες βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ 21, του ΠΑΣΟΚ 10, του ΚΚΕ 7 και της Ελληνικής Λύσης 4 γυναίκες.

Ειδικότερα, με το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ εξελέγησαν οι: Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ιωάννα Λυτρίβη, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου και του ΣΥΡΙΖΑ οι: Έλενα Ακρίτα και Πόπη Τσαπανίδου.

Με προσωπικό «σταυρό» διεκδίκησαν και πέτυχαν την εκλογή τους 69 γυναίκες μεταξύ των οποίων η Σέβη Βολουδάκη (ΝΔ) στα Χανιά, σύζυγος του θανόντος Μανούσου Βολουδάκη, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού (ΣΥΡΙΖΑ), η σύντροφος του Γιάννη Ραγκούση Μαρίνα Κοντοτόλη (ΣΥΡΙΖΑ) στα Τρίκαλα, η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή (ΚΚΕ) στο Νότιο τομέα, η Έρη Ρίτσου (ΚΚΕ) κόρη του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, στην Λακωνία και η Παναγιώτα Γρηγοράκου κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Γρηγοράκου