Με πολλές προσδοκίες, αλλά και με κριτική για τον μεγάλο αριθμό υπουργών και υφυπουργών (63) ορκίζεται σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε μία συγκινησιακά φορτισμένη τελετή στο Μαξίμου παρέλαβε και πάλι την πρωθυπουργία από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε εκ νέου χθες πρωθυπουργός από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η ορκωμοσία των υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι (13:00) και αύριο το πρωί (της Τετάρτης) θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου της δεύτερης τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δώσει ήδη από την προεκλογική περίοδο μια γεύση των πρώτων νομοσχεδίων που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Σημαντικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, ενώ αναμένονται και μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Στόχος αποτελεί και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως και η ισχυροποίηση του οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου.

Ωστόσο η κριτική εστιάζεται σε πιθανή δυσκινησία ενός πολυάριθμου υπουργικού συμβουλίου, που θα αποδώσει δύσκολα, αν δεν αντιμετωπίσει το τέρας της γραφειοκρατίας, που ενδημεί παντού στο δημόσιο βίο, καθώς η “μπάλα” χάνεται μεταξύ γενικών γραμματέων, γενικών διευθυντών, ειδικών συμβούλων και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Η επάνοδος Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του ανάρτηση ως πρωθυπουργός, έγραψε ότι «ξεκινά άλλος ένας κύκλος σκληρής δουλειάς».

Νωρίτερα είχε δώσει το έναυσμα για τη νέα τετραετία, μόλις έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Έχω δεσμευθεί ότι θα κάνουμε πράξη στη δεύτερη τετραετία μεγάλες αλλαγές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε μια ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξη αυτές τις μεγάλες αλλαγές, έχουμε μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Έχουμε μια οκτακομματική Βουλή. Πιστεύω όμως ότι η Δημοκρατία μας είναι πολύ ώριμη, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις. Και βέβαια δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι αυτή η οκτακομματική Βουλή, ουσιαστικά, ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Μετά την ορκωμοσία, τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς για τη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής.

Η οικογένειά του και οι συνεργάτες του, του επιφύλαξαν μια άκρως θερμή υποδοχή, στον πρώτο όροφο του Μαξίμου.

Οι τελετές παράδοσης παραλαβής των υπουργείων

Το μεσημέρι σήμερα και ώρα 14:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, από τον απερχόμενο υπηρεσιακό Υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Σπυρόπουλο στον νέο Υπουργό Γιώργο Φλωρίδη, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί επίσης και η τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εσωτερικών από την υπηρεσιακή Υπουργό, καθηγήτρια κ. Καλλιόπη Σπανού στη νέα Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:30 στον πρώτο όροφο του κτηρίου που εδρεύει επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 15.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Θεόδωρο Πελαγίδη στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί στις 14.30, στον 3ο όροφο του Υπουργείου Οικονομικών (Νίκης 5-7, Αθήνα, αίθουσα 305).

Η τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, Βασίλειο Κασκαρέλη, στον νέο υπουργό, Γιώργο Γεραπετρίτη, θα πραγματοποιηθεί στις 14:00.

Ο πρωθυπουργός ανακάτεψε την τράπουλα και έκανε αλλαγές σε όλα τα βασικά χαρτοφυλάκια, καθώς στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν 15 γυναίκες (ποσοστό 25%). Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 έτη, ενώ το 45% προέρχεται από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Κυβέρνηση σκληρής δουλειάς

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε χθες ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Μαρινάκης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, πρόκειται για «κυβέρνηση σκληρής δουλειάς». Συνολικά, είναι 62 υπουργοί (συν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος παραμένει γραμματέας της ΝΔ).

Το νέο σχήμα έχει πολύ περισσότερες γυναίκες, rotation σε υπουργούς που αναλαμβάνουν νέους σημαντικούς ρόλους, νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα, πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται κι αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης και στη μείωση των ανισοτήτων. Πέραν των οριζόντιων πολιτικών για τη συμπεριληπτικότητα, που αφορούν στο σύνολο του κυβερνητικού έργου, δημιουργείται νέο υπουργείο για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή.

Τα κρίσιμα υπουργεία Υγείας και Παιδείας 

Νέα και παλιά πρόσωπα συνθέτουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι επικεφαλής στον τομέα της Υγείας, ο οποίος μπορεί να φέρει σε πέρας τις μεγάλες αλλαγές για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Στον τομέα της Παιδείας τοποθετήθηκε επικεφαλής ο Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος πιστώνεται την ψηφιοποίηση του κράτους και πλέον θα αναλάβει να τρέξει τη δημιουργία του νέου σχολείου.

Στον τομέα του Δημοσίου, η Νίκη Κεραμέως θα τρέξει το μεγάλο στοίχημα για ένα κράτος αποτελεσματικό με μεγάλο ζητούμενο την αξιολόγηση. Αξιολόγηση που η ίδια ως υπουργός Παιδείας, προώθησε στην εκπαίδευση.

Η παρουσία του κ. Φλωρίδη φανερώνει τα ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη στο χώρο της κεντροαριστεράς καθώς είναι ένα πρόσωπο με μεταρρυθμιστικό προφίλ.

Από τις «εκπλήξεις» της σύνθεσης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Τρικκαίων, αναλαμβάνει υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρν

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα προτείνει εκ νέου για πρόεδρο της Βουλής τον βουλευτή του νομού Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα.