«Τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν, τα σπίτια θα ξανακτιστούν, οι ακρογιαλιές θα ξαναγεμίσουν παιδικές φωνές, όμως αυτοί που χάθηκαν δεν θα ξανάρθουν κοντά μας”, είπε με συναισθηματική φόρτιση.-
Στην συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Νίκος Τόσκας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμητική πρόταση που του έκανε να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα πρώτα από το ΥΠΕΘΑ και στη συνέχεια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που κλήθηκε να βγάλει τη χώρα από το περιθώριο και ο ίδιος απέδειξε ότι γενναιότητα δεν έχουν μόνο οι στρατηγοί αλλά και τα υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα που κυρίως σε δύσκολες στιγμές δείχνουν το εκτόπισμά τους. Οι πολίτες καταλαβαίνουν, αξιολογούν και κρίνουν. Γιατί το κοινωνικό σύνολο είναι ο μεγάλος κριτής», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά στη δική του στάση ο κ. Τόσκας είπε:
«Η συνείδησή μου επέβαλε από την πρώτη στιγμή να καταθέσω στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου, ήταν το αυτονόητο και το ελάχιστο. Κάποιοι δεν με πίστευαν, αν και δήλωνα κατ΄ επανάληψη όλα αυτά τα σχεδόν 3 χρόνια ότι δεν είμαι βιδωμένος στην καρέκλα μου. Επί 35 χρόνια υπηρέτησα την πατρίδα. Και όπως έχω πολλές φορές δηλώσει, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν το επιδίωξα αλλά ούτε προφταίνω να γίνω. Είμαι στρατιώτης που έδινα τις μάχες με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και το δημόσιο συμφέρον. Και ό,τι λέω το εννοώ. Επέλεξα να μην ακούω τις σειρήνες της μικροπολιτικής αλλά να κάνω σωστά τη δουλειά μου».
Επισήμανε ωστόσο ότι «τις τελευταίες ημέρες η χώρα βίωσε μια ανείπωτη τραγωδία και όλοι βάλαμε τους εαυτούς μας στη θέση των συνανθρώπων μας που στερήθηκαν αγαπημένα τους πρόσωπα». «Τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν, τα σπίτια θα ξανακτιστούν, οι ακρογιαλιές θα ξαναγεμίσουν παιδικές φωνές, όμως αυτοί που χάθηκαν δεν θα ξανάρθουν κοντά μας, οφείλουμε να τους θυμόμαστε, οφείλουμε να βρούμε τρόπους για να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία και οφείλουμε να το κάνουμε πράξη γιατί μόνο τότε η πολιτική συγνώμη θα έχει αντίκρισμα», τόνισε.
Τέλος ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε σύντομα στο έργο του ως μέλος της κυβέρνησης δίνοντας έμφαση στη διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης, της μεγαλύτερης που γνώρισε η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη των τελευταίων δεκαετιών, και μάλιστα σε μια από τις χειρότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας που είναι η οικονομική κρίση. Αλλά και την αντιμετώπιση μίσους από ακροδεξιά στοιχεία και οργανώσεις, την προσπάθεια για τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας και την εδραίωση των σχέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας και την πρόσβαση των πολιτών στους φακέλους ατομικών φρονημάτων που επί δεκαετίες παρέμειναν σφραγισμένοι και στα αζήτητα. «Αγωνίστηκα για μια πιο δημοκρατική Αστυνομία κόντρα σε νοοτροπίες και αυθαίρετες πρακτικές που την έθεταν απέναντι από τον πολίτη. Επέμεινα ακόμα και όταν κάποιοι επιδόθηκαν στην εύκολη κριτική χωρίς θέσεις και επιχειρήματα», είπε και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά αποτελούν ένα λιθαράκι για να μη ζήσουμε πάλι μαύρες στιγμές σε μια Ευρώπη που ακόμη και σήμερα δοκιμάζονται οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».
Καταλήγοντας ο κ. Τόσκας ευχαρίστησε την οικογένειά του, τους άλλους υπουργούς και τους συνεργάτες του, καθώς και όλο το προσωπικό του υπουργείου, ένστολους και μη, για τη στήριξή τους. Ευχήθηκε στους τελευταίους να συνεχίσουν να επιδεικνύουν επαγγελματισμό στο έργο τους, να θέτουν συνεχώς την παρτίδα και τη δημοκρατία μπροστά και πάντα να βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ