Αποφάσεις χωρίς εντάσεις έλαβε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προσδιορίζοντας το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου για να πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος.  

Η μαραθώνια σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής ήταν η πρώτη  μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 15-16 Ιουλίου θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία και εν συνεχεία, στα τέλη Αυγούστου, θα γίνει το διαρκές συνέδριο.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επικεφαλής της ΚΟ 

Παράλληλα, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος βουλευτής Β Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Γραμματέας ορίζεται ο Δημήτρης Καλαματιανός, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται κατά σειρά οι Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κατά πληροφορίες, ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε πρόταση να πάνε στη ΚΕ και να παραιτηθούν όλοι από τα όργανα. Τότε, η ΚΕ να εκλέξει τα νέα όργανα, δηλαδή την Πολιτική Γραμματεία, αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης. Ο ίδιος θα πάει την ΚΕ και θα παραιτηθεί από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Την πρόταση του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ψήφισαν 5-6 μέλη του οργάνου. Ο Χρήστος Σπίρτζης φέρεται να δήλωσε ότι η ψηφοφορία δείχνει πως τα υπόλοιπα μέλη αποποιούνται της ευθύνης.