Χωρίς ουσιαστικές  αλλαγές παραμένει το πολιτικό σκηνικό μετά την τραγωδία στα Τέμπη, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της GPO, αλλά και σε προηγούμενη της Marc.

Στην πανελλαδική μέτρηση που παρουσιάζουν σήμερα τα “Παραπολιτικά”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία παραμένουν μπροστά με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις απώλειες που υπέστη η κυβέρνηση από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Είναι ενδεικτικό ότι την δυσαρέσκεια δεν καρπώνονται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που μάλιστα βλέπουν και απώλειες – αν και μικρότερες από ό,τι η ΝΔ.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%, έναντι 25,6% του ΣΥΡΙΖΑ – μια διαφορά της τάξης των 3,9 ποσοστιαίων μονάδων. Το κυβερνών κόμμα εμφανίζει απώλειες των 4,3 μονάδων.

Στο 3,9% η διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. 9,2%, το ΚΚΕ 6,7%, το ΜέΡΑ25 3,3%, η Ελληνική Λύση 3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,4%, η Εθνική Δημιουργία 1,4%, Άλλο κόμμα 3,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 16,3%.

Και στην δημοσκόπηση της Marc, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, αποτυπώνονταν το ίδιο αμετάβλητο του πολιτικού σκηνικού.

Στην έρευνα της Marc η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κινούνταν στις 4,6 μονάδες με απώλειες 2,9% για το κυβερνών κόμμα, ενώ απώλειες 0,1% κατέγραφαν επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αναλυτικά τα ευρήματα έχουν ως εξής:

Marc: Πρόθεση ψήφου

ΝΔ: 29,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 25%
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 9,7
ΚΚΕ: 5,6
Ελληνική Λύση: 3,9
ΜέΡΑ25: 3,5
Εθνικό Κόμμα: 3

Marc: Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 38,9% των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά/μάλλον θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αρνητικά το 60,3%. Παράλληλα, θετικά/μάλλον θετικά κρίνει το 28,5% τον Αλέξη Τσίπρα και αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 70,9%.

Εξάλλου, το 34,5% των ερωτηθέντων δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη, έναντι του 22,1% που απαντά τον κ. Τσίπρα. Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,6%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5,5%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,1% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 4,2%.

Marc: 86% θεωρεί μεγαλύτερη ανησυχία το δυστύχημα στα Τέμπη

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών είναι το δυστύχημα στα Τέμπη (86%), η ακρίβεια/ανατιμήσεις (69%), διαφθορά πολιτικών (23,1%), εγκληματικότητα (22,1%), εθνικά θέματα/ελληνοτουρκικά (16,4%).

Marc: Πού οφείλεται το δυστύχημα στα Τέμπη

Σε ερώτηση «πού οφείλεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα», οι ερωτηθέντες απάντησαν: 12,1% ανθρώπινο λάθος σταθμάρχη/κακιά στιγμή, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, της τάξης του 87%, απαντά «και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν».

Marc: Πότε πρέπει να γίνουν εκλογές

Στο ερώτημα για τον χρόνο των εκλογών, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι. Εκλογές πριν από το Πάσχα, στις 9 Απριλίου, απαντά το 45,2%, ενώ το 46,4% των ερωτηθέντων επιθυμούν να στηθούν κάλπες τον Μάιο.

Marc: Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, το 28,1% απαντά «αυτοδύναμη ΝΔ». Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 14,3%. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ θέλει το 15,8%, ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το 23,2%.