Ακυβερνησία μετά και τις δεύτερες εκλογές δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Interview με δεδομένη την ασυμφωνία για συνεργασία, αφού δεν φαίνεται αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στις εκλογές του Ιουλίου δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό πάνω απο 34%.

Ωστόσο η δημοσκόπηση δείχνει στην παρούσα φάση ανάκαμψη του ποσοστού της ΝΔ, με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 5% για τις εκλογές 2023. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η διαφορά ήταν στο 3,6% και τον Φεβρουάριο στο 6,7%.

Παράλληλα, οι «αναποφάσιστοι» επιστρέφουν στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων.
Επιπλέον, ενώ η πλειοψηφία ζητάει αυτοδύναμη κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση συνεργασίας, το σενάριο της αυτοδυναμίας φαίνεται να απομακρύνεται.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση της Interview για το politic, η ΝΔ ανακτά τις απώλειες μετά την πτώση που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι, «δεν ξέρω»/«δεν απαντώ»), φαίνεται ότι «επιστρέφουν» και ενισχύουν και τα δύο πρώτα κόμματα.

Τα ποσοστά των κομμάτων στη δημοσκόπηση της Interview

ΝΔ: 31,2% (από 28%)
ΣΥΡΙΖΑ: 26,2% (από 24,4%)
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 9,2%
ΚΚΕ: 6,7% (από 5,5%)
Ελληνική Λύση: 4% (από 4,2%)
ΜέΡΑ25: 4% (από 3,5%)
Εθνική Δημιουργία: 1,7% (από 1,5%)
Έλληνες για την Πατρίδα: 2% (από 1,6%)

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι αναποφάσιστοι

Το ποσοστό των αναποφάσιστων συρρικνώνεται από το 15,3% στο 10,5%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα της διαχρονικής εξέλιξης διαφοράς μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με χρονική αφετηρία τον Φεβρουάριο 2021. Η καμπύλη καταδεικνύει τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος όσο εξελίσσεται η θητεία του, ενώ παρατηρούμε ότι τον Φεβρουάριο του 2021 εντοπίζεται το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (17,1%), και τον Απρίλιο του 2023 το μικρότερο (3,6%).

Δεν φαίνεται αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές

Στις ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα και ενισχύεται ακόμη περισσότερο (33,1% από το 31,2% της πρώτης Κυριακής), σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που μένει σταθερός (26,7% από 26,2%).

Ωστόσο, όπως φαίνεται, πολύ δύσκολα θα προκύψει αυτοδυναμία ακόμη και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Το κατώφλι της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα συγκεντρώσουν 3% των ψήφων και θα μείνουν εκτός Βουλής.

Σε περίπτωση που επαναληφθεί το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών (8%), το όριο της αυτοδυναμίας θα κινηθεί στο 38% για το πρώτο κόμμα.
Και ενώ τα νούμερα δεν «βγαίνουν» για την προοπτική της αυτοδυναμίας, παρατηρούμε πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί αυτοδύναμη, βιώσιμη κυβέρνηση (53%), σε σύγκριση με το 41% που προκρίνει κυβέρνηση συνεργασίας.

Για τα σενάρια συνεργασίας 

Όσον αφορά τα σενάρια συνεργασίας, σταθερά πρώτος είναι ο συνδυασμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (34,9%), ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (25%) και σχεδόν ακατόρθωτη εμφανίζεται μια συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (4,9%).

Στο όριο του στατιστικού λάθους βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, η ψαλίδα βρίσκεται στο 2,1%, καθώς η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 29,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,2%. Οι πολίτες εκτιμούν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στο 10,8%.