Οι ρυθμίσεις δεν είναι οριζόντια παρέμβαση σε αντίθεση με το τέλος επιτηδεύματος τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής προσθέτοντας ότι τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα πάνε σε υγεία και παιδεία.

Ταυτόχρονα κάλεσε την αντιπολίτευση να διατυπώσει «καθαρές θέσεις μακριά από τα εύκολα συνθήματα» μολονότι, όπως σημείωσε, «βλέπω να συγκροτείται μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα».

Αφού ευχήθηκε αρχικά καλή επιτυχία στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Από αυτό το βήμα τον περασμένο Ιούλιο στις προγραμματικές δηλώσεις περιέγραφα τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό της χώρας. Ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να καλυτερεύσουν τις υπηρεσίες του κράτους προς τον πολίτη.

Πρόκειται για την εφαρμογή ενός σχεδίου που αποτέλεσε την κεντρική προεκλογική δέσμευση: να οικοδομήσουμε μια πατρίδα δυναμική, θωρακισμένη, πράσινη που θα πρωταγωνιστεί στην Ε.Ε. Για να συμβεί αυτό ένας είναι ο δρόμος, ο δρόμος της αντιπαράθεσης με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος για να βαδίσουμε με δυναμική στο μέλλον».

«Αν λοιπόν την πρώτη 4ετία εστιάσαμε στην ανακούφιση των πολιτών από τις υπέρογκες υποχρεώσεις που μας κληροδότησε μια άλλη πολιτική ήρθε τώρα ο καιρός να κατανέμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και αναλογικά όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Μόνο έτσι θα μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές στην εργασία και στον ΦΠΑ. Μόνο έτσι θα ενισχύσουμε υποδομές σε σχολεία και νοσοκομεία. Μόνο έτσι θα αυξήσουμε δίκτυ προστασίας των πιο ευάλωτων. Αυτό είναι το στοίχημα και σε αυτό το στοίχημα απαντά το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

mitsotakis_olomeleia_arthro
Κλείνουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το φορολογικό νομοσχέδιο «διακρίνεται για τόλμη και σύνεση με 11 διατάξεις που στοχεύουν να κλείσουν παραθυράκια φοροδιαφυγής».

«Η συζήτηση εστίασε στο τεκμήριο όμως υπάρχουν διατάξεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, την επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών κ.α.

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με pos.
Τελειώνουν οι επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων, περιορίζεται η φοροδιαφυγή.
Περιορίζονται και οι πελάτες δύο ταχυτήτων που μπαίνουν στο δίλημμα με ή χωρίς αποδείξεις.
Παράλληλα οι εισπράξεις και δαπάνες επιχειρήσεων θα αναρτώνται στην πλατφόρμα mydata.
Όσοι επιμένουν να φουσκώνουν δαπάνες θα διαπιστώσουν ότι δεν θα εκπίπτουν με την ίδια ευκολία. Επίσης θα χτυπούν καμπανάκια όταν δεν ευσταθούν έσοδα και δαπάνες»

Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων

«Μιλάμε για μια συνεκτική διαδικασία που απλουστεύει και επιταχύνει τις συναλλαγές. Αν αυτά ακούγονται τεχνικά θα το ξαναπώ: είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της φοροδιαφυγής και θα περιμένω να δω πως θα τοποθετηθούν τα υπόλοιπα κόμματα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνοντας το παράδειμα του «κενού ΦΠΑ» που, όπως είπε, «έχει μειωθεί σημαντικά με την ενεργοποίηση της νέας τεχνολογίας που είναι σύμμαχος».

«Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου κινούνται σε πολλές κατευθύνσεις. Ενισχύουμε τις προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων. Προβλέπεται αυτόματη διακοπή συνεργασίας με εταιρείες που παρανομούν» συνέχισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε «Λερναία Ύδρα» τη φοροδιαφυγή «κυρίως με χρήση μετρητών».

Αγορές ακινήτων μόνο ηλεκτρονικά

«Γι’ αυτό οι νέες αγορές ακινήτων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Σήμερα μια στις 4 αγορές γίνονται με μετρητά. Από εδώ και πέρα μόνο μέσω τραπέζης. Από εδώ και στο εξής όποιος επιμείνει να κάνει συναλλαγές αυτού του είδους με μετρητά θα ακυρώνεται το συμβόλαιο.

Παράλληλα θα είναι διπλάσιο το πρόστιμο για όσους πληρώνουν με μετρητά για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών άνω των 500 ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι πρέπει και το ίδιο το κράτος «να αλλάξει τη μέθοδο πληρωμών γι αυτό και το επόμενο διάστημα οι πληρωμές επιδομάτων θα γίνονται μόνο μέσω καρτών».

Τι θα γίνει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

«Οφείλουμε επίσης να αντιμετωπίσουμε νέες δραστηριότητες ιδίως όταν επηρεάζουν κλάδους όπως ο τουρισμός αλλά και την ίδια την κοινωνία και αναφέρομαι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πρέπει να ισορροπήσουμε στην διευκόλυνση σε μικροϊδιοκτήτες που διαθέτουν το εξοχικό τους για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους από την άλλη πρέπει να εισάγουμε κανόνες για να μην υπάρξει καλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Καλούμε να καταβάλλουν το μερίδιο που αναλογεί σε όσους μισθώνουν άνω των 3 ακινήτων. Αν μισθώνεται όλη η πολυκατοικία θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα. Επειδή ακούω για δήθεν κυνηγητό της μικροϊδιοκτησίας καταλαβαίνετε ότι δεν ευσταθούν αυτά».

Τι θα ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στις διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες τόνισε:

«Σήμερα ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των μη μισθωτών. Γιατί; Γιατί οι περισσότεροι δηλώνουν μηδενικά κέρδη ή ζημιές για μια 5ετία ή εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Ας είμαστε ειλικρινείς δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό. Όλοι το συζητάμε αυτό το πρόβλημα αλλά κανείς δεν έκανε κάτι για να το θεραπεύσει. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να το ρυθμίσει».

«Μόνο τέσσερις στους 100 ελεύθερους επαγγελματίες εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα όλου του κλάδου. Γι αυτό και το νέο πλαίσιο δεν θα επιτρέπει σε έναν ελεύθερο επαγγελματία να πληρώνει λιγότερα από όσα πληρώνει ο μισθωτός του κατώτατου μισθού. Το τεκμήριο βέβαια θα είναι μαχητό ενώ το ύψος της επιπλέον διαφοράς θα καθορίζεται και από άλλα κριτήρια που διαμορφώθηκαν ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις φορέων και διαβούλευσης» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πως θα αντιμετωπίζονται οι μεγάλοι και οι μικροί

«Να πω και κάτι: δεν καταλαβαίνω γιατί μια μεγάλη επιχείρηση με 1 εκατ τζίρο θέλει να εμφανιστεί με συγκεκριμένη μορφή ενώ αν πήγαινε σε άλλες θα είχε μικρότερους φορολογικούς συντελεστές. Δεν αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο μια επιχείρηση με τζίρο 1 εκατ με έναν ελαιοχρωματιστή που έχει 20.000 ευρώ εισόδημα. Ένας νέος δικηγόρος χρειάζεται κάποια χρόνια για να χτίσει τη δουλειά του να φτιάξει το γραφείο του. Το νομοσχέδιο καλύπτει την ανάγκη καθώς η φορολόγηση θα ξεκινήσει μόνο όταν εμφανίσει πραγματικό εισόδημα. Το τεκμαρτό εισόδημα δεν θα υπολογίζεται όταν υπάρχουν μεγάλες αντιξοότητες όπως φυσικές καταστροφές, εγκυμοσύνη, αναπηρία κ.α.» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «η ρύθμιση είναι κάθε άλλο παρά οριζόντια. Αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αναλογικότητα κάθε περίπτωση που μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όχι στην πλασματική που προβάλλει όποιος αντιτίθεται στο νομοσχέδιο».

Αναλαμβάνουμε το κόστος της συλλογικής ευθύνης

«Αυτό το κόστος της συλλογικής ευθύνης και του κοινωνικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει. Μας ασκήθηκε κριτική ότι δεν μιλήσαμε προεκλογικά. Είναι λάθος. Είχαμε πει για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης

. Αυτά είπαμε προεκλογικά. Αυτά κάνουμε. 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι παράλληλα δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ελάτε να μου πείτε τώρα εσείς ότι αυτό είναι δίκαιο και πρέπει να διατηρηθεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.