Η Θεσσαλονικιά Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον πρώτο μάλιστα γύρο, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφερε και ελπίζει για τον δεύτερο γύρο.

Η Εύα Καϊλή, που είχε το χρίσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, έλαβε το απαραίτητο 50%+1 και κατατάχθηκε στην πρώτη πεντάδα με 454 ψήφους.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και της Προοδευτικής Συμμαχίας κατετάγη στην πέμπτη θέση, από τους εννέα ευρωβουλευτές.

Με τη διεξαγωγή του β’ γύρου, οι αντιπρόεδροι που αναμένεται να εκλεγούν θα φτάσουν τους 14.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του α’ γύρου:

Ψηφίσαντες: 691
Λευκά ή άκυρα: 11
Έγκυρες ψήφοι: 680

Othmar Karas (EPP – Αυστρία): 536
Pina Picerno (S&D – Ιταλία): 527
Pedro Silva Pereira (S&D – Πορτογαλία): 517
Ewa Kopacz (EPP – Πολωνία): 467
Εύα Καϊλή (S&D – Ελλάδα): 454
Evelyn Regner (S&D – Αυστρία): 434
Rainer Wieland (EPP – Γερμανία): 432
Katarina Barley (S&D – Γερμανία): 426
Dita Charanzova (Renew – Τσεχία): 406

Ο υποψήφιος του Κόμματος της Αριστεράς, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος από το 2014, Δημήτρης Παπαδημούλης, δεν κατάφερε να περάσει το όριο για να επανεκλεγεί και όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.

Συγχαρητήρια από Ανδρουλάκη – Λοβέρδο

Λίγη ώρα αφότου η ευρωβουλευτής αναδείχθηκε αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ανήρτησε στα social media το εξής μήνυμα:

«Συγχαρητήρια @EvaKaili για την εκλογή σου! Για πρώτη φορά από το 2014 το Κίνημά μας θα έχει Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα!».

Τα συγχαρητήριά του έδωσε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος:

Συγχαρητήρια στην Εύα Καϊλή @EvaKaili που εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο. Εργάσθηκε γι’ αυτό χρόνια και τα κατάφερε. Μεγάλη νίκη για την πατρίδα μας, για την Εύα, για την παράταξη.