Kινητοποιήσεις και εορτασμοί για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου μέλη εργατικών συνδικάτων, κομμάτων, πολιτικών οργανώσεων, κοινωνικών φορέων, κ.α. τίμησαν τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις θυσίες όσων συνέβαλαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τα εργατικά δικαιώματα.
Οι συγκεντρωμένοι τήρησαν με απόλυτη πειθαρχία τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, κρατώντας αποστάσεις σε γραμμές και φορώντας τις αναγκαίες μάσκες, σύμφωνα και με οδηγίες, που είχαν δοθεί από στελέχη του ΠΑΜΕ, που περιφρουρούσαν τις συγκεντρώσεις. Έτσι όλα κύλησαν ειρηνικά και δεν χρειάστηκε η παρουσία και η παρέμβαση οποιασδήποτε αστυνομικής δύναμης.
Η καθιερωμένη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) δεν πραγματοποιήθηκε φέτος, λόγω της πανδημίας. Αντί αυτής έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.
Ο ταμίας του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης δήλωσε:
«Οι ήρωες της τάξης μας πάλεψαν για οκτάωρο, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Τιμούμε σήμερα τους αγώνες των εργατών του Σικάγο, του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους νεκρούς της Καισαριανής, οι αγώνες τους είναι και σήμερα απόλυτα επίκαιροι. Δυστυχώς, σήμερα οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι στο μάξιμουμ, δημιουργούν και ένα εύφορο πνεύμα για τη “μαύρη” εργασία και με τη νέα πανδημία παρατηρείται μια προσπάθεια να απεμποληθούν εργατικά δικαιώματα, που τις προηγούμενες δεκαετίες κατακτήθηκαν με αίμα και πόνο και, δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν. Αυτή η Πρωτομαγιά είναι σημαντική, για εμάς, γιατί θα ξεκινήσουμε από πολύ χαμηλά για να κατακτήσουμε και πάλι όλα αυτά».
Το ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, με τήρηση των αποστάσεων για τη μη διάδοση του κορονοϊού και με μέσα ατομικής προστασίας. Ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Θανάσης Κουτσουράς, ανέφερε ότι οι αγώνες της εργατικής τάξης είναι και σήμερα επίκαιροι, σε μια συγκυρία που εξαιτίας -ή και με αφορμή- την πανδημία του κορονοϊού, αυξάνεται από την εργοδοσία και το κεφάλαιο η πίεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής.
Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής ομιλίας, δεκαμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και των δυνάμεων που συσπειρώνονται σε αυτό, επισκέφθηκε τη θέση που βρισκόταν παλαιότερα το Μνημείο του Εργάτη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου και κατέθεσε στεφάνια.
Λαϊκή Ενότητα και εξωκοινοβουλευτική αριστερά
Εξόρμηση με δύο αυτοκίνητα που μετέδιδαν τα συνθήματα της εργατικής Πρωτομαγιάς έκανε στο κέντρο και σε γειτονιές της πόλης αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Ενότητας» και στη συνέχεια μαζί με άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΟΚΔΕ, ΣΕΚ, κ.α.) που είχαν συγκεντρωθεί στο άγαλμα του Βενιζέλου κατέληξαν στο Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.
Συγκέντρωση στην Καμάρα, με μέσα ατομικής προστασίας έκαναν πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κόμματα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΑΑΣ, κ.α.) και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι διαδηλωτές έκαναν και πορεία, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας για την πανδημία, επί της Εγνατίας και φτάνοντας στο άγαλμα του Βενιζέλου κατευθύνθηκαν και ολοκλήρωσαν την πορεία τους στο Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.
Στο Σύνταγμα με υποδειγματικά μέτρα
Πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα η συμβολική συγκέντρωση μελών εργατικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά. Τόσο κατά την προσέλευση και την αποχώρηση, όσο και στη διάρκεια της συγκέντρωσης, τηρήθηκαν υποδειγματικά όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.
Στη συγκέντρωση που άνοιξε με το τραγούδι Bella Ciao από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου απηύθυνε χαιρετισμό ο Παναγιώτης Πολίτης, εργάτης της ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας.
Ο Π. Πολίτης μετέφερε στη συγκέντρωση τον αγωνιστικό χαιρετισμό των απεργών της ΛΑΡΚΟ, που συμμετέχουν με ποσοστό 100% στην απεργία τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «τα συμπεράσματα της πανδημίας του κορονοϊού φωτίζουν ότι οι εργαζόμενοι το 2020, χωρίς μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, παράγουν τον πλούτο και μια χούφτα παράσιτα, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην παράγωγη, τον καρπώνονται».
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος σημείωσε ότι οι σημερινές συμβολικές κινητοποιήσεις «έχουν πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, είναι κάλεσμα για άμεση πάλη και αγώνες, ώστε να μην πληρώσουμε ξανά τα βάρη μιας κρίσης που οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι προετοιμάζουν να μεταφέρουν στις πλάτες μας».
Για την κατάσταση στα νοσοκομεία
Στη συμβολική εκδήλωση στην Αθήνα μίλησε επίσης ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν διπλό αγώνα: «Να μείνουμε γεροί παλεύοντας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, το μόνο ικανό να αντιμετωπίσει κάθε πανδημία. Να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα που η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι αστικές δυνάμεις σχεδιάζουν εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την πανδημία».
Αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας στον αγώνα και στα αιτήματα των υγειονομικών για να σώσουν ζωές και επισήμανε πως «η επιστήμη και η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που επιτρέπει την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Οι επιδημίες και οι πανδημίες επαναλαμβάνονται. Το ζούμε και τον 20ό και στον 21ο αιώνα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι μέτρα παίρνει το κάθε κράτος να μειώσει τις επιπτώσεις, τι βασικό επίπεδο Υγείας έχει σε ομαλές συνθήκες ώστε να δίνει ασφάλεια στον πληθυσμό όταν βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες, φυσικών καταστροφών ή επιδημίας. Εδώ όλα τα καπιταλιστικά κράτη πήραν μεγάλο μηδενικό. Γιατί, η κυρίαρχη αντίληψη είναι πως οι υπηρεσίας Υγείας πρέπει να παρέχουν κέρδος».
Και κατέληξε ο κ. Σιώρας: «Την ελπίδα τη γεννά η οργανωμένη πάλη για το πιο απλό πρόβλημα στο πιο σύνθετο, με μόνιμο στόχο μια άλλη κοινωνία που θα μας επιτρέπει να ζούμε ανθρώπινα. Αυτό μας δίδαξαν και χιλιάδες νεκροί της Πρωτομαγιάς, αυτό μας δίδαξαν ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Τσε Γκεβάρα. Αυτό μας δίδαξαν οι νεκροί υγειονομικοί της πανδημίας.”
Η συμβολική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν τη «Διεθνή». (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)