Αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου να κερδίσει στο β’, εφόσον ο ίδιος προκριθεί, είτε βρεθεί απέναντι στον πρώην υπουργό, είτε στον Νίκο Ανδρουλάκη, καταγράφει έρευνα της Metron Analysis για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Στο πρώτο πεδίο φαίνεται προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου στη μάχη για την ηγεσία του Κινήματος, όσο η συμμετοχή στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου μεγαλώνει και αποτυπώνεται η πρόθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του ΠΑΣΟΚ.
Σε μικρότερα δείγματα (πεδία ψηφοφόρων) προηγούνται οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου, αλλά φαινεται και αδυναμία του πρώην πρωθυπουργού να κερδίσει στο β’, εφόσον ο ίδιος προκριθεί, είτε βρεθεί απέναντι στον πρώην υπουργό, είτε στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ φέρεται να είναι πολύ ισχυρός διεκδικητής της αρχηγίας και όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό σώμα, που θα εμφανιστεί στις κάλπες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Επειδή η μεγαλύτερη μεταβλητή σε αυτή την αναμέτρηση είναι το εύρος (και η σύνθεση προφανώς) του εκλογικού σώματος, το γκάλοπ μέτρησε τρία πεδία:

Το πρώτο είναι η δυνητική ψήφος προς το Κίνημα Αλλαγής και αφορά στην ιστορική βάση της παράταξης, στα «όρια της εκλογικής επιρροής» του ουσιαστικά, που φτάνει στο 45% του γενικού εκλογικού σώματος – τόσοι λένε ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν το ΚΙΝΑΛ.

 

kinal_prothesi-psifou

 

Σε αυτό το πεδίο ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με 29%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέχεια με 15%. Ο Παύλος Γερουλάνος καταγράφει 8%, ο Χάρης Καστανίδης 6% και ο Παύλος Χρηστίδης 5%.

Το δεύτερο πεδίο που «μετρά» η έρευνα είναι το εκλογικό σώμα, που δηλώνει τώρα ότι θα ψηφίσει ΚΙΝΑΛ και ανέρχεται στο 9,8% – αυξάνει σημαντικά τη δύναμή του σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, όπου έλαβε 8,1%.

 

prothesi_psifou

Σε αυτό το σώμα ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφουν ισοπαλία με 26% έκαστος, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είναι στην τρίτη θέση με 23%. Ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης με 6%, ο Παύλος Χρηστίδης με 5% και ο Παύλος Γερουλάνος με 4%.

Το τρίτο πεδίο είναι οι ψηφοφόροι που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου (ποσοστό 6,8%). Σε αυτό το σώμα ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 27%, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει 26% και ο Ανδρέας Λοβέρδος 23%. Ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Χρηστίδης με 6% και ο Παύλος Γερουλάνος με 5%.

Η έρευνα μετράει και τα πιθανά ζευγάρια στο δεύτερο γύρο, δηλαδή τους συνδυασμούς των τριών πρώτων.

Στη μεγάλη βάση (του 45%), ο Ανδρουλάκης κερδίζει τον Παπανδρέου, αλλά και τον Ανδρέα Λοβέρδο και ο Λοβέρδος τον Παπανδρέου – σε όλες τις εκδοχές οι διαφορές είναι μεγάλες και καθαρές.

Ακριβώς έτσι πάνε τα ζευγάρια και στην εκλογική βάση του 9,8%, ενώ στο σώμα που δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου, ο Ανδρουλάκης κερδίζει και στα δύο «ξευγαρώματα», ενώ στην περίπτωση που βρεθούν Παπανδρέου και Λοβέρδος αντίπαλοι, ο πρώην πρωθυπουργός έχει ελαφρύ προβάδισμα δύο μονάδων (46-44).

Από τα αξιοπερίεργα ευρήματα της έρευνας είναι ότι και στα τρία πεδία, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, έστω και με ελαφρύ προβάδισμα σε ορισμένες περιπτώσεις, πιστεύει ότι θα νικήσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πτώση ποσοστών Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει πτώση των ποσοστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και σημαντική άνοδο του ΚΙΝΑΛ.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κίνηση και οι ανακατατάξεις στον χώρο του Κέντρου, οι οποίες αποκτούν άλλα χαρακτηριστικά λόγω και του αυξημένου ενδιαφέροντος για τη μάχη της διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής, θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τους συσχετισμούς με τους οποίους τα κόμματα θα εισέλθουν στην τελική ευθεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Στα αξιοσημείωτα πάντως είναι ότι πέραν του ΚΙΝΑΛ που έχει στην πρόθεση ψήφου αυξημένο ποσοστό (9,8%) σε σχέση με το 8,5% της προηγούμενης έρευνας, η ΝΔ περιορίζεται στο 28% (από 31% που ήταν πριν), ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18,3% (από 20,3%), ενώ αυξημένα είναι και τα ποσοστά των άλλων τριών κομμάτων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση: Το ΚΚΕ πάει στο 5,1% από 4,7%, η Ελληνική Λύση στο 4,3% από 3,8% και το ΜΕΡΑ25 στο 4% από 3,4%.