Έντονες αντιδράσεις πολιτών προκαλούν οι αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών, κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσουν τις έδρες στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να μένουν εκτός Βουλής ο Παναγιώτης Κοκκόρης από τη ΝΔ και ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ. 

Οι πολίτες αντιδρούν τονίζοντας ότι ο Παναγιώτης Κοκκόρης παραμένει επί δεκαετίες πιστός αγωνιστής της παράταξης και κάθε φορά στις εκλογές είναι πρώτος επιλαχών, κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει τον πρόεδρο της Ν Δ και να δείξει πολιτική – ηθική κατανόηση, αφήνοντάς του την έδρα.

Πιο έντονα αντιδρούν πολλοί Θεσσαλονικείς για την περίπτωση του Χάρη ΚΑστανίδη, την έδρα του οποίου καταλαμβάνει τελικά ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την Θεσσαλονίκη, ούτε γνωρίζει τα προβλήματά της από πρώτο χέρι.

Εκτός αυτού τονίζεται ότι θα είναι πλήγμα για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ η απουσία του Χάρη Καστανίδη από την Βουλή, όπου επί χρόνια έχει μια στιβαρή παρουσία με βαθιά γνώση των θεμάτων, σοβαρότητα και πειστική επιχειρηματολογία.

Η δικαιολογία ότι θα πρέπει να γίνει μια ανανέωση προσώπων στο κόμμα δεν πείθει τον κόσμο, διότι όλοι γνωρίζουν ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι η νεανική ορμή όταν συνδέεται με την σοφία της γνώσης και της εμπειρίας.

Και επίσης αυτό, που ακούγεται ότι την επόμενη φορά στις 25 Ιουνίου ο Ανδρουλάκης θα κρατήσει την έδρα του Ηρακλείου, οπότε θα εκλεγεί ο Χάρης Καστανίδης στη Θεσσαλονίκη, δεν φαίνεται να είναι πειστικό, διότι η λίστα των εκλεγομένων βουλευτών έχει ήδη διαμορφωθεί και ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν.

Η όλη κατάσταση δεν φαίνεται να ευνοεί την προοπτική του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, διότι πολλοί είναι αυτοί, που σκέφτονται το τι θα κάνουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ποιες έδρες επέλεξαν να κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Την έδρα της Α’ Πειραιώς επέλεξε να κρατήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απόφαση που αφήνει εκτός της νέας Βουλής τον Θοδωρή Δρίτσα.

Υπενθυμίζεται πως οι άλλες δύο περιφέρειες στις οποίες είχε θέσει υποψηφιότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα Δωδεκάνησα και οι Σέρρες.

Την ίδια στιγμή, την Α’ Θεσσαλονίκης -όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης- διάλεξε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά την Α’ Θεσσαλονίκης, γεγονός που αφήνει εκτός (της παρούσης Βουλής, η οποία ορκίζεται την Κυριακή και διαλύεται τη Δευτέρα) τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς.

Την έδρα της Φθιώτιδας κρατά ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο κ. Κουτσούμπας ήταν υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, την Α’ Θεσσαλονίκης και τη Φθιώτιδα, που αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος θα κρατήσει την έδρα στη Λάρισα. Με αυτή την απόφαση, ο κ. Βελόπουλος αφήνει εκτός Βουλής την υποψήφια με την Ελληνική Λύση στη Λάρισα, Χριστίνα Κοντογιάννη.