Το μόνο ουσιαστικό, που ανέδειξε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή ήταν οι ανακοινώσεις για ορισμένες θεσμικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την τιμωρία των βιαστών και η αναγνώριση της θέσπισης κανόνων δεοντολογίας ευρύτερα στη δημόσια ζωή.

Κατά τα άλλα φάνηκε η μεγάλη διαφορά αντιλήψεων μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά την έντονη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημόσιου Διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ως χυδαία την απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίσει την Νέα Δημοκρατία ως κόμμα παιδεραστών και ζήτησε επίμονα από τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τις αναρτήσεις, που υποβαθμίζουν τον δημόσιο διάλογο.

Επίσης κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το κίνημα του ελληνικού «metoo» και να εμποδίσουν όσους επιχειρούν να το εκτρέψουν στον βούρκο του λαϊκισμού, προκειμένου να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη.

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τον κάλεσε να καταδικάσει τις «εμετικές» αναρτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπως του Παύλου Πολάκη και Σουλτάνας Ελευθεριάδου οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου διακινεί ανήλικα προσφυγόπουλα σε παιδεραστές.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίεπου στοχεύουν στην παραδειγματική τιμωρία βιαστών και στην πρόληψη των φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης.

Επίσης ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται από τον Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά.

Ο Τσίπρας με επιμονή στη σκανδαλολογία χωρίς προτάσεις

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ γενικώς αποδοκίμασε τις ακραίες αναφορές στο διαδίκτυο, έδωσε πλήρη κάλυψη στον Παύλο Πολάκη και δικαιολόγησε τις «χυδαίες» αναρτήσεις που ταυτίζουν την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ με παιδεραστές, υποστηρίζοντας ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν ακραίες τοποθετήσεις και από «γαλάζια» στελέχη.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο καταγγελτικό “τροπάριο” χωρίς να διατυπώσει έστω και μια πρόταση για την πάταξη του φαινομένου της υποβάθμισης του δημοσίου διαλόγου και την αποκήρυξη της χυδαιολογίας.

Ομιλία στη Βουλή για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου

 

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην απαίτηση για παραίτηση της Λίνας Μενδώνη και ακολούθησε την ρητορική της σκανδαλολογίας και των υπονοούμενων κατά των πολιτικών του αντιπάλων με αναπαραγωγή υπαινιγμών ακόμα και για διάπραξη κολάσιμων ποινικών και ηθικών αδικημάτων όπως είναι η διακίνηση ανηλίκων.

Σε αντίθεση με προηγούμενες συζητήσεις πολιτικών αρχηγών στην Βουλή, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε απελευθερωμένος από την αμηχανία των θεσμικών συζητήσεων και επιχείρησε να απορρίψει την πρόταση της πλειοψηφίας ώστε να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημόσιου Διαλόγου προκειμένου να επανέλθει το ζήτημα του ελληνικού metoo στις πραγματικές του θεσμικές διαστάσεις.

«Η ατζέντα της σημερινής συζήτησης καθορίζεται από την συζήτηση που διεξάγεται σε κάθε καφενείο, στην κοινωνία στις οικογένειες…» είπε μεταξύ άλλων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Να απαντήσετε ως πατέρας δύο παιδιών

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας ρωτώ ανοιχτά πριν ο κατήφορος ολοκληρωθεί. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και η ΝΔ διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Πώς τολμά βουλευτής σας να διαλαλεί ότι ανήλικα ψωνίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα.

Κύριε Τσίπρα σας καλώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκηςγια να προσθέσει σε άλλο σημείο απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα:

«Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας πρέπει να βγουν από τον υπόνομο, όχι γιατί εκτρέπουν μια σοβαρή προσπάθεια, αλλά γιατί η τοξικότητα που εισάγουν δηλητηριάζει ακόμα μια φορά την πολιτική ζωή. Υπονομεύει την ενότητα, την κοινωνική συνοχή. Ναρκοθετώντας με αισχρότητα τον πολιτικό διάλογο, υπονομεύουν την κοινοβουλευτική συνοχή. Είμαι εδώ για καθαρές κουβέντες και σας κοιτώ στα μάτια και ρωτώ: κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και η ΝΔ διακινεί ανήλικα;».

“Θεωρώ την λέξη (κίναιδος) βαθιά προσβλητική”

Ο πρωθυπουργός προκειμένου να δείξει εμπράκτως ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν χρέος να περιφρουρήσουν με κάθε κόστος το πολιτικό σκηνικό από τον λαϊκισμό, την λάσπη και τα χυδαία υπονοούμενα καταδίκασε ανοικτά την δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη που χαρακτήρισε τους ομοφυλόφιλους «κίναιδους».

«Θεωρώ αυτή την λέξη (κίναιδος) βαθιά προσβλητική για τους συμπολίτες μας. Προσωπικά ζήτησα από τον κ. Λαζαρίδη να ανακαλέσει και το έκανε . Η κυβέρνηση αυτή τιμά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η κυβέρνηση αυτή τόλμησε για πρώτη φορά να τοποθετήσει σε υπουργικές θέσεις άτομα από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ζήτησα προσωπικά κ. Τσίπρα από τον κ. Λαζαρίδη να ανακαλέσει και το έκανε. Εσείς θα το κάνετε προς τον κ. Πολάκη; Θα αποδείξετε έμπρακτα ότι Τσίπρας- Πολάκης δεν είναι το ίδιο πράγμα;».

Κάλυψη στον Πολάκη από Τσίπρα με ναι μεν αλλά…

Ο Αλέξης Τσίπρας ναι μεν ανέφερε γενικά ότι δεν υιοθετεί τα τρολς και τις ασχήμιες του διαδικτύου, αλλά  αντί να τηρήσει αποστάσεις από τις χυδαίες αναρτήσεις Πολάκη έσπευσε για μια ακόμη φορά να του δώσει πλήρη στήριξη.

«Επιλέξατε να επιτεθείτε για μια ακόμα φορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη του και να επιρρίψετε σε εμένα και σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την επιθετικότητα του διαδικτύου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας δικαιολόγησε πλήρως τις αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη στις οποίες περιγράφει την Εθνική Συντονίστρια για την προστασία των ανήλικων προσφυγόπουλων ως συνεργάτη παιδόφιλων, υποστηρίζοντας ότι κατά το παρελθόν η κα Αγαπηδάκη αναρτούσε σχόλια στο διαδίκτυο κατά της κυβέρνησής του.

Για την κυρία Αγαπηδάκη

«Πάμε τώρα σε αυτά που έγραψε στο παρελθόν η κυρία Αγαπηδάκη. Δεν σας κρύβω ότι με ξενίζει το ύφος» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός τηρώντας για μια ακόμα φορά αποστάσεις από την διαδικτυακή ρητορική για να εξηγήσει «αυτά γράφηκαν όμως κ. Τσίπρα όταν ήταν πολίτης. Δεν είχε δημόσιο αξίωμα όπως έχουν οι Πολάκης και Ελευθεριάδου».

«Δεν μπορείτε να πάρετε καμία απόσταση από τους Πολάκη – Βαξεβάνη. Αυτός είστε τελικά. Τρισυπόστατος: Τσίπρας – Πολάκης – Βαξεβάνης» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Βγαίνοντας δε στην αντεπίθεση ανέφερε: «Πράγματι στο διαδίκτυο μπορεί να γραφούν πολύ σκληρά πράγματα. Έχουν γραφεί για εσάς και για εμένα. Διαβάζω ορισμένα: «Αρρωστημένα εγωπαθής ο Τσίπρας πρέπει να φύγει το συντομότερο. Είναι τόσο λίγος που όταν του επιτίθεσαι νιώθεις ότι κλέβεις εκκλησία». Ποιος τα έλεγε αυτά; Ο κ. Ραγκούσης που κάθετε δίπλα σας κ. Τσίπρα. Δεν ξέρω ποιος είναι πιο υποκριτής. Αυτός που ήρθε σε εσάς ή εσείς που τον δεχθήκατε;».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατώντας να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση επιχειρεί να επαναφέρει την τοξικότητα του λαϊκισμού: «Αποφασίσατε να επενδύσετε στην επίπλαστη ηθικολογία. Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη ποντάροντας σε ένα θέμα τον αχαλίνωτο λαϊκισμό που θα μεταμορφώσει τους γερμανοτσολιάδες του 2011 στους παιδεραστές του 2021».

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2019 διαμορφώνοντας ευμενέστερο πλαίσιο ποινών για τους βιαστές.

Υπενθύμισε δε πως όταν τον Νοέμβριο του 2019 η δική του κυβέρνηση επανέφερε αυστηρές διατάξεις για τα επίμαχα εγκλήματα εισάγοντας ποινές ισοβίων για ομαδικούς βιασμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.