“Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η κάλπη που θα τα κρίνει όλα» και μέσω αυτής πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα «ότι η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω και ότι όλα όσα πετύχαμε και κατακτήσαμε μέσα από κόπους, μέσα από δυσκολίες αυτή την τετραετία, δεν θα τα θέσουμε σε κίνδυνο”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιόδευσε στο Κουκάκι.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τη συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στο στέκι «Παραμύθι με καφέ» στη Νέα Σμύρνη και πρόσθεσε:

«Για τους αντιπάλους μας δεν θέλω να πω πολλά. Νομίζω ότι μιλούν από μόνα τους και τα έργα τους και τα λόγια τους. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω -το είπα σήμερα το πρωί και στην τηλεόραση- ότι σήμερα, τώρα που μιλάμε, εδώ κανένα χιλιόμετρο πιο κάτω, είναι ο κ. Τσίπρας στη Νέα Σμύρνη σε ένα στέκι το οποίο έχει όνομα “Παραμύθι με καφέ”. Σαν στο σπίτι του θα αισθάνεται», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Λοιπόν, επειδή από παραμύθια χορτάσαμε και οι πολίτες ξέρουν να ξεχωρίζουν τους παραμυθάδες από αυτούς οι οποίοι μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι την 21η Μαΐου θα επιλέξουν σωστά. Θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία ως την υπεύθυνη δύναμη σταθερότητας και προκοπής του τόπου».

Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο Κουκάκι, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

“Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η κάλπη που θα τα κρίνει όλα και μέσω αυτής πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω και ότι όλα όσα πετύχαμε και κατακτήσαμε μέσα από κόπους, μέσα από δυσκολίες αυτή την τετραετία, δεν θα τα θέσουμε σε κίνδυνο και η τροχιά προόδου της χώρας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσει η πατρίδα μας να πηγαίνει πιο ψηλά, να είναι πιο ισχυρή, πιο ασφαλής, με περισσότερη οικονομική ευημερία».

Είπε μεταξύ άλλων πως «ο λαός έχει κρίση, βλέπει, συγκρίνει και αξιολογεί» αλλά και πώς «θυμάται πού ήταν η Ελλάδα το 2015, πού ήταν το 2019 και πού είναι το 2023».

Μιλώντας από τους πρόποδες της Ακρόπολης, «σε μία γειτονιά πολύ δυναμική, πολύχρωμη», τόνισε ότι «θα έχουμε ακόμα μία εξαιρετική χρονιά στον ελληνικό τουρισμό», κάτι που είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς.

Υπογράμμισε πως αξίζει πάντα «καθώς θα πηγαίνουμε προς τις εκλογές, να κάνουμε μία σύντομη ανασκόπηση του κυβερνητικού μας έργου, όχι μόνο για να αναδείξουμε όλα αυτά τα οποία πετύχαμε, αλλά για να καταδείξουμε ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται μόνο μέσα από τη συνέπεια λόγων και έργων».

Τεχνολογία, αλλά και περισσότερη αξιοκρατία

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του κατά την προηγούμενη τετραετία και επεσήμανε:

«Η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη τετραετία είναι παντού το κράτος να λειτουργεί έτσι. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, αλλά και με περισσότερη αξιοκρατία και αξιολόγηση για τους υπαλλήλους. Ένα κράτος υπεύθυνο, σοβαρό, χωρίς εστίες αναχρονισμού και «ωχαδερφισμού». Τις είδαμε δυστυχώς. Μας πόνεσαν, μας πλήγωσαν, μας στεναχώρησαν όλους αυτά τα τραγικά γεγονότα, η εθνική τραγωδία των Τεμπών. Μας δυνάμωσαν όμως κιόλας, μας δυνάμωσαν.

Και έχουμε μία υποχρέωση: αυτό το κράτος το οποίο μας πονά -δεν είναι όλο το κράτος αυτό, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά μέρη του κράτους που λειτουργούν έτσι- να το αλλάξουμε. Και έχουμε αποδείξει, φίλες και φίλοι, ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε».

Για την απλή αναλογική 

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

“Η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας για τη χώρα. Δεν την επιλέξαμε εμείς, πιστεύουμε ότι το σωστό σύστημα για τη χώρα είναι το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, με το οποίο ουσιαστικά κυβερνήθηκε εδώ και πολλά χρόνια. Με αυτό το σύστημα κέρδισε και κυβέρνησε και ο κ. Τσίπρας, να μην ξεχνιόμαστε. ‘Αλλαξε τον εκλογικό νόμο αφού είχε φροντίσει να κερδίσει δύο εκλογές.

Στην παρούσα συγκυρία αυτό το οποίο προέχει, πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα.

Η γειτονική Βουλγαρία είχε εκλογές την περασμένη Κυριακή. Για όσους δεν το γνωρίζετε, ήταν οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Και πάλι κυβέρνηση δεν μπορούν να σχηματίσουν, γιατί πολύ απλά τα κόμματα δεν μπορούν να συνεννοηθούν.

Δεν χρειαζόμαστε στην Ελλάδα τέτοιες περιπέτειες. Πρέπει να προχωρήσουμε σταθερά μπροστά.

Και βέβαια, για τους αντιπάλους μας δεν θέλω να πω πολλά. Νομίζω ότι μιλούν από μόνα τους και τα έργα τους και τα λόγια τους. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω -το είπα σήμερα το πρωί και στην τηλεόραση- ότι σήμερα, τώρα που μιλάμε, εδώ κανένα χιλιόμετρο πιο κάτω, είναι ο κ. Τσίπρας στη Νέα Σμύρνη σε ένα στέκι το οποίο έχει όνομα «Καφέ με Παραμύθι». Σαν στο σπίτι του θα αισθάνεται.

“Οι πολίτες ξέρουν να ξεχωρίζουν τους παραμυθάδες…”

Λοιπόν, επειδή από παραμύθια χορτάσαμε και οι πολίτες ξέρουν να ξεχωρίζουν τους παραμυθάδες από αυτούς οι οποίοι μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι την 21η Μαΐου θα επιλέξουν σωστά. Θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία ως την υπεύθυνη δύναμη σταθερότητας και προκοπής του τόπου.

Και θέλω να σας ζητήσω αυτόν τον αγώνα, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει, να τον κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Μου κάνει εντύπωση όπου πηγαίνω και μιλάω -και έχω ήδη γυρίσει την Ελλάδα και θα το ξανακάνω όσες φορές χρειάζεται- η συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις μας. Είναι πράγματι εντυπωσιακή. Σας ευχαριστώ από καρδιάς τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά.

Γιατί τις εκλογές τις κερδίζετε εσείς. Ο καθένας και η κάθε μία ξεχωριστά θα πείσετε αυτούς οι οποίοι μπορεί να μας εμπιστεύτηκαν το 2019 και τώρα αισθάνονται αποστασιοποιημένοι ότι μπορεί να έχουν λόγους να είναι στεναχωρημένοι, δεν έχουν όμως κανένα λόγο να αισθάνονται προδομένοι. ‘Αλλοι τους πρόδωσαν. Εμείς ήμασταν συνεπείς σε αυτά που είπαμε. Παλέψαμε με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Αναγνωρίσαμε τα λάθη μας και κοιτάμε πάντα μπροστά.

Αλλά θα μιλήσετε και σε αυτούς οι οποίοι δεν μας έχουν ξαναψηφίσει ποτέ. Και υπάρχουν πολλοί οι οποίοι σκέφτονται να μας ψηφίσουν για πρώτη φορά. Είναι αυτοί που ενδεχομένως σκέφτηκαν το ’19 να μας ψηφίσουν και την τελευταία στιγμή φοβήθηκαν. Τώρα μπορούν να δουν και να συγκρίνουν.

“Ο κ. Τσίπρας, παρά τις τρεις ήττες του, δεν έσπευσε να παραιτηθεί”

Είναι η πρώτη φορά από το 1993 που ουσιαστικά αναμετριέται ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός με τον προηγούμενο Πρωθυπουργό. ‘Αρα η σύγκριση είναι άμεση. Και αυτό έγινε φυσικά διότι ο κ. Τσίπρας, παρά τις τρεις ήττες που είχε στο κεφάλι του, δεν έσπευσε να παραιτηθεί από αρχηγός κόμματος, όπως θα έκανε ο οποιοσδήποτε όταν χάνει εκλογές. Και είναι 15 χρόνια, ε; Μην το ξεχνάτε, 15 χρόνια Πρόεδρος, 15 χρόνια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά μάλλον ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα και το πώς θα διαχειριστούν αυτοί την δική τους ήττα. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Εμείς έχουμε δουλειά να κάνουμε. Έχουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά που κάναμε και για τα πολλά περισσότερα που θα κάνουμε”.