Εξέφρασε έκπληξη γιατί δεν παραιτήθηκαν οι Τόσκας, Σκουρλέτης, Δούρου, η επικεφαλής της ΓΓΠΠ και ο αρχηγός της Αστυνομίας. “Τι σημαίνει ανάληψη ευθύνης  χωρίς παραίτηση;” αναρωτήθηκε .-

 

Για πρωτόγνωρη τραγωδία οι ευθύνες της οποίας πρέπει να αποδοθούν έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με θέμα τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε τη διαχείριση της κρίσης «άθλια και καταστροφική», αφήνοντας αιχμές για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών, ενώ διερωτήθηκε πώς μπορεί να υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση.

«Τα γεγονότα έχουν τη δική τους φωνή και είναι αμείλικτη. Τα πρόσωπα αυτής της τραγωδίας καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους. Δεν ησυχάζουμε. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν. Η ανικανότητα της κυβέρνησης είναι αυταπόδεικτη», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει ανάληψη ευθύνης, χωρίς καμία παραίτηση. Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το σόου του πρωθυπουργού το βράδυ της μαύρης Δευτέρας. Στο δικό μου λεξιλόγιο η ανάληψη πολιτικής ευθύνης συνοδεύεται από κάποιες παραιτήσεις. Εδώ δεν έφυγε κανείς. Εδώ είναι όλοι κολλημένοι στις καρέκλες τους», υπογράμμισε ο  κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Πώς κοιμούνται και συνεχίζουν μακάριοι το έργο τους; Ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κ. Δούρου, η επικεφαλής της ΓΓΠΠ και ο αρχηγός της Αστυνομίας δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν μια άλλη πυρκαγιά».

«Όλοι είδαν το σόου που δόθηκε μπροστά στις κάμερες τη Δευτέρα, ένας πρωθυπουργός άμοιρος ευθυνών, να κάνει επικοινωνιακή πολιτική, την ώρα που όλοι γνώριζαν ότι έχουμε νεκρούς», είπε σε άλλο σημείο, εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο είπε πως «κάποτε ήταν νέος και ανεύθυνος, σήμερα είναι καταστροφικός και κυνικός» και συμπλήρωσε:

«Όλοι γνώριζαν στη θλιβερή σύσκεψη ότι ήμασταν αντιμέτωποι με μια μεγάλη καταστροφή και θρηνούσαμε νεκρούς. Ή κάποιος δεν το είπε στον πρωθυπουργό, που έπρεπε να είχε φύγει χθες, ή όλοι έπαιξαν θέατρο σε αυτή την ενημέρωση που είδαμε όλοι στην τηλεόραση».

«Αλίμονο αν τα αυθαίρετα είναι άλλοθι για την καταστροφική διαχείριση της κρίσης. Η διαχείριση της κρίσης με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει μία προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών», είπε ακόμα.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζήτησε να ανατεθεί η υπόθεση σε ειδικό Εφέτη Ανακριτή. «Ποινικές ευθύνες αποδίδονται από τη Δικαιοσύνη, εντός χρονοδιαγράμματος. Θα είμαστε εκεί και θα παρακολουθούμε. Με προβληματίζει πολύ το ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά δεν θέλω να εξελιχθεί σε μια κομματική αντιπαράθεση, δεν το θέλω αυτό δεν το θέλουν οι πολίτες», τόνισε.

«Δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα. Ναι δεν θα την ελέγχαμε τη φωτιά άπαξ και έμπαινε στον οικισμό, αλλά δεν συμβιβάζομαι με τη λογική των λιγότερων νεκρών», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Μπορώ να δεχθώ την ανικανότητα. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν είδα σε κανένα πρόσωπο την συντριβή. Ένα συγγνώμη δεν ειπώθηκε ακόμα. Λες και ήταν σε άλλο κόσμο κυνισμού και αλαζονείας».

«Ο διχασμός, η πόλωση είναι στο DNA του κ. Τσίπρα. Εμείς μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα συνεχίσουμε να μιλάμε για το μέλλον», συμπλήρωσε.

Για τις φωτιές του 2007: Ανόμοιες καταστάσεις

Αναφερόμενος στις φωτιές του 2007, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε:

«Έγιναν λάθη το 2007, αλλά η φωτιά της Ηλείας ήταν εκατό φορές μεγαλύτερη από της περασμένης Δευτέρας. Έχω αναλάβει της ευθύνες της παράταξής μου, αλλά μη συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις».

Στην ερώτηση του Newpost, τι διαφορετικό θα έκανε αν ήταν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε:

«Δεν θα είχα επιλέξει για ΓΓΠΠ έναν άνθρωπο από την παρέα μου. Θα είχα μεριμνήσει να έχει γίνει ένας στοιχειώδης σχεδιασμός για τα ζητήματα αυτά. Πείτε μου ένα πράγμα που έγινε που δείχνει ότι υπήρχε οργάνωση για τις φυσικές καταστροφές. Και δεν χρειάζεται να σας πω τι θα έκανα το βράδυ της φωτιάς».

«Δεν έχω ξανανιώσει τόσο άσχημα»

«Ποτέ δεν έχω νιώσει τόσο άσχημα στη ζωή μου όταν πήγα στο οικόπεδο με τους 26 καμένους συμπολίτες μας θα με συνοδεύουν πάντα στη ζωή μου. Όποιος είναι δημόσιο πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να κρύβεται, οφείλει να πάρει θέση και να είσαι δίπλα στους πολίτες», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Τις τελευταίες μέρες βρέθηκα δίπλα σε αυτούς που έζησαν τις πιο σκοτεινές στιγμές της ζωής τους. Άκουσα πολύ και μίλησα λίγο».

«Το κράτος υπάρχει για να προστατεύει τη ζωή των πολιτών και τις περιουσίες τους», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε:

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι την επόμενη μέρα στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι» και έκανε λόγο για «βάση στην πρόληψη, στην  ενημέρωση και σε ασκήσεις πολιτικής προστασίας».