Αρνητικές εντυπώσεις και αντιδράσεις προκάλεσε η συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε γνώμη για τη στάση που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι βουλευτές του και τελικά να καταλήγει στην κομματική πειθαρχία στέλνοντας τελεσίγραφο ακόμα και στον  Παύλο Πολάκη.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του το Σάββατο στην Κ. Ε, ο κ. Κασσελάκης, σαν να ήταν καθηγητής, που απευθύνεται σε μαθητές, απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ρώτησε:

«Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί» με ένα ζευγάρι ομόφυλων ζευγαριών να έχει δικαίωμα στον πολιτικό γάμο; Έχει κανείς; Να σηκωθεί» και συνέχισε, λέγοντας:

«Ποιος εδώ διαφωνεί με ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει δικαίωμα στην τεκνοθεσία, αν υπάρχει κανείς να σηκωθεί».

«Για εμάς δεν είναι ζήτημα αρχηγισμού ή πειθαρχίας. Είναι ζητήματα ταυτοτικά, αν όχι η Αριστερά, ποιος;» σημείωσε επίσης, σε μια έμμεση αναφορά στον Παύλο Πολάκη ο οποίος εξέφρασε χθες την αντίθεσή του στη ρύθμιση για την ισότητα στο γάμο.

Πρόσθεσε επίσης πως «η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται και όχι να κρίνεται και αυτό θα κάνουμε», ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει μια σωστή μεριά της ιστορίας. Κι εμείς με υπερηφάνεια θα υπερψηφίσουμε κάθε βήμα στην κοινωνική πρόοδο».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ούτε ένα από τα μέλη της Κ.Ε. τόλμησε να σηκωθεί και να εκφράσει τυχόν διαφωνία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως όλα δείχνουν, αποφάσισε να κάνει ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και όποιος δεν το κάνει θα βρεθεί εκτός κόμματος. Μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τη στάση του όχι μόνο μέσω των social media ή με δημόσιες δηλώσεις του, αλλά και προσωπικά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Τηλεφώνημα-τελεσίγραφο Κασσελάκη σε Πολάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε χθες το βράδυ στο τηλέφωνο τον Παύλο Πολάκη και του ξεκαθάρισε πως αν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα τον διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Χανίων να μην είναι ακόμα ξεκάθαρο τι του απάντησε.

Μετά και την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή κατά την οποία πέταξε σαφέστατα καρφιά με αποδέκτη τον Παύλο Πολάκη για το επίμαχο θέμα του ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια με χαρακτηριστικότερο το «Η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται όχι να κρύβεται», πληροφορίες ανέφεραν ότι το τηλεφώνημα έγινε μεσω τρίτου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ύφος και ο τόνος του μηνύματος από την πλευρά Κασσελάκη ήταν σαφή και δεν φαίνεται να άφηνε περιθώρια για διαφοροποιήσεις στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είπε την Παρασκευή στην Πολιτική Γραμματεία «δεν μπορώ να ανέβω στα χωριά. Με το που πας να πεις κάτι μου δείχνουν την αντίθεσή τους για το ζήτημα» δείχνοντας πως δεν επιθυμεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και ανάβοντας ουσιαστικά το φυτίλι της έκρηξης που ακολούθησε.

Έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ για την κομματική πειθαρχία

Η κομματική πειθαρχία που προανάγγειλε ο κ. Κασσελάκης στη συνέντευξη του στο STAR, για τα ομόφυλα ζευγάρια αιφνιδίασε πολλούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και στην Κουμουνδούρου.

Οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψηφίζουν χωρίς αστερίσκους το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο αντέδρασαν έντονα καθώς το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί, με τον κ. Κασσελάκη να ζητά, όπως σημείωναν, κομματική πειθαρχία σε κάτι ελλειμματικό.

Στη συνέχεια άρχισαν οι δηλώσεις και οι αλλαγές στάσεων και θέσεων για το νομοσχέδιο. Τελικά μετά από ένα αλαλούμ δηλώσεων ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται πως έχει αποφασίσει κομματική πειθαρχία και διαγραφή για όσους διαφωνήσουν και καταψηφίσουν.

Ο κ. Κασσελάκης προσερχόμενος την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας απαντώντας για την κομματική πειθαρχία είπε ότι είναι και «το αυτονόητο», στον απόηχο της ενόχλησης που εξέφρασαν στελέχη του κόμματος, ακόμη και από το στενό κύκλο συνεργατών του, όπως ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος, αν και διευθυντής της ΚΟ, δήλωνε πλήρη άγνοια.

Την ίδια στιγμή ωστόσο έφταναν στην ηγεσία του κόμματος διαφωνίες και άλλων βουλευτών για το κλίμα που επικρατεί κυρίως στην επαρχία για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την εν γένη στάση του κόμματος και με τους ίδιους να εκφράζουν αντίστοιχες με του κ. Πολάκη ενστάσεις.