Ενώ αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών, που διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εντείνονται τα τελευταία 24ωρα οι ζυμώσεις και οι παρεμβάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, που ζητάει από όλους να τηρήσουν χαμηλούς τόνους για να μην πυροδοτούν ένταση και συγκρούσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Το πολιτικό «μασάζ» θα ενταθεί την επόμενη εβδομάδα ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι απώλειες κατά την ψηφοφορία ή τουλάχιστον να απέχουν όσοι επιμείνουν στη θέση τους.

Μεταξύ άλλων το τελευταίο 24ωρο δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο οι βουλευτές Κων. Καραγκούυνης και Θεόδωρος Καράογλου.

Ειδικά ο κ. Καράογλου δήλωσε σήμερα στον F M 100 ότι δεν έπρεπε να έρθει αυτή την στιγμή το εν λόγω νομοσχέδιο, διότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. “Είμαι από μία παραδοσιακή οικογένεια με μητέρα, πατέρα και παππούδες, κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει”, είπε ο κ. Καράογλου.

Ενημέρωση βουλευτών σε γκρουπ

Χθες το απόγευμα όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έλαβαν μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από τον γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη, με το οποίο τους ζητά να βρίσκονται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς τη Δευτέρα και την Τρίτη (θα χωριστούν αλφαβητικά σε δύο γκρουπ), όπου θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Στη συνάντηση θα βρίσκονται, επίσης, για να συζητήσουν μαζί τους και να στηρίξουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης οι αντιπρόεδροι του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα.

Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολύ στη διαδικασία της πειθούς που ακολουθεί προκειμένου να κερδίσει τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών και υπάρχει αισιοδοξία ότι οι διαρροές από την ψηφοφορία μπορούν να είναι χαμηλότερες από τις αρχικές προβλέψεις. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι που δηλώνει αποφασισμένο όχι απλώς να απέχει, αλλά να καταψηφίσει το νομοσχέδιο από τη στιγμή που δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία.

Ο Μητσοτάκης θα αποφασίσει για τους βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν

Πάντως, ακόμα και για υφυπουργούς που τελικά δεν θα υπερψηφίσουν, δεν είναι δεδομένο ότι την επόμενη ημέρα θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποπεμφθούν την επομένη της ψηφοφορίας και να παραμείνουν στις θέσεις τους, για να μη δημιουργηθεί αχρείαστη αναστάτωση.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η στάση τους δεν θα καταγραφεί, και στον επόμενο ανασχηματισμό, όποτε γίνει, να βρεθούν εκτός κυβέρνησης.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο ζυγίζουν όλες τις παραμέτρους και η τελική απόφαση του κ. Μητσοτάκη θα ληφθεί πλησιάζοντας προς την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας και αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί μέχρι τότε ο διάλογος και τι κλίμα θα έχει διαμορφωθεί.