Συνήλθε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, με μια σύντομη εισήγηση του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος ζήτησε ανεξαρτησία και αμεροληψία ως καθήκον του σχήματος αυτού που έχει αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα ως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μετά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο οι υπηρεσιακοί υπουργοί κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Σαρμάς έδωσε το στίγμα της πολιτικής και της κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι υπηρεσιακοί υπουργοί.

«Εύχομαι σε όλους και όλες καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό γιατί ήθελα να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις ενόψει του αυριανού υπουργικού συμβουλίου που θα είναι το κανονικό. Η συζήτηση θα γίνει αύριο, όπου θα καθορίσουμε -σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στον νόμο που προβλέπεται για το επιτελικό κράτος- την κυβερνητική πολιτική, που δεν είναι κανονική αλλά για μερικές εβδομάδες», είπε αρχικά.

«Έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο νόμος και πρέπει να έχουμε μια κατεύθυνση. Το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή, που προεδρεύεται από έναν εκ των των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Έτσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι ανεξαρτησία και η αμεροληψία και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν δικαστικό λειτουργό ως πρωθυπουργό γι’ αυτή την περίοδο.

Αυτό σημαίνει πως το Σύνταγμα θέλησε μια ανεξάρτητη εκλογικά, πολιτικά και κομματικά, αμερόληπτη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμη και τη συνέπεια των πράξεών μας ώστε να μη στοιχειοθετηθεί ως συνιστούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα».

Στη συνέχεια τα μέλη της κυβέρνησης κατευθύνθηκαν στα υπουργεία που ανέλαβαν χαρτοφυλάκια προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής.

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης αποτελείται από 21 πρόσωπα τα οποία θα εξασφαλίσουν να κυλήσουν όλα ομαλά έως τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Στις δηλώσεις τους οι νέοι υπουργοί πέραν της χαράς και της τιμής που εξέφρασαν για την επιλογή που έγινε στο πρόσωπό τους, δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν στο να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κράτους μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Δύο υπηρεσιακοί υπουργοί ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο

Από τους 20 υπουργούς, οι 18 έδωσαν θρησκευτικό όρκο και μόνο η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο με πολιτικό όρκο.

Αναλυτικά, όλα τα ονόματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΡΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ