Ενώ άνοιξαν οι κάλπες και ο κόσμος προσέρχεται να ψηφίσει χωρίς  προβλήματα, πολλοί είναι αυτοί, που υποστηρίζουν ότι με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα θα είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης. 

Τα σενάρια για ενδεχόμενες συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων μετά το πέρας της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης είναι αποδυναμωμένα και έτσι θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξει και επαναληπτική εκλογή τον Ιούλιο.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας κατά το συγκεκριμένο μεσοδιάστημα.

Το επικρατέστερο όνομα για να αναλάβει προσωρινά την πρωθυπουργία της χώρας είναι αυτό του καθηγητή και προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά

Όπως έγινε άλλωσε το 2012 με τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο αλλά και τοο 2015 όταν ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού της χώρας η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού κατά την περίοδο των φετινών εκλογών φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει».

Πρόκειται για τον αρχαιότερο (ως είθισται) πρόεδρο από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, δηλαδή εν προκειμένω τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο Ιωάννης Σαρμάς που ορίσθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεννήθηκε το 1957.

Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984). Έπειτα υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία (1984-1986).

Αργότερα βρέθηκε στην θέση του δικαστικού λειτουργού από τον Ιανουάριο του 1987, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και κατόπιν, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993 μέχρι σήμερα).

Διετέλεσε μάλιστα δώδεκα έτη μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013).

Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019).

Είναι επίσης επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023), επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) καθώς και επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).

Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής του ΑΠΘ

Πριν από ένα χρόνο απονεμήθηκε σημαντική διάκριση, ανάλογη της διεθνούς και εγχώριας δικαστικής του πορείας αλλά της υψηλής του νομικής κατάρτισης στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Σαρμά.

Ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στην ομόφωνη απόφαση της επιτροπής που αποφάσισε την τιμητική του διάκριση, τονίζεται η διεθνής δικαστική του καριέρα καθώς υπηρέτησε επί μία δεκαετία και πλέον στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ ειδική μνεία γίνεται στη δικαστική του διαδρομή και την επιστημονική του επάρκεια.

Στην απόφαση για την αγόρευση του ως επίτιμος διδάκτορας, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι ο κ. Σαρμάς, πρόκειται «προδήλως μια μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής νομικής επιστήμης, με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση και με εξίσου σημαντική διπλή δράση ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός και εφαρμοστής του δικαίου, αλλά και ως θεωρητικός με ενεργό και εξαιρετικά πλούσια συμμετοχή στην έρευνα, τη βιβλιογραφία και τον επιστημονικό διάλογο».