Το ερώτημα αν υπάρχει ένα μίνιμουμ κοινών στόχων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, εξετάστηκε στη συζήτηση που οργάνωσε το Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού, στην αίθουσα “Μανώλης Αναγνωστάκης” του δήμου Θεσσαλονίκης.

“Η συνεργασία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων είναι μια κοινωνική και πολιτική ανάγκη μέσα στα αδιέξοδα που έχει η ελληνική κοινωνία”, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτκή Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

“Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η βάση γι’ αυτή τη συνεργασία, μιας και η απλή αναλογική δημιουργεί αλλά και απαιτεί συνθέσεις”, είπε και πρόσθεσε:

“Και αυτή η συζήτηση γίνεται έτσι κι αλλιώς μέσα στην κοινωνία. Την κάνουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες κι έχουν μια πραγματική, ειλικρινή αγωνία. Εμείς οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις. Γιατί πρέπει να υπάρχει ένας κοινός στόχος. Να υπάρχει, δηλαδή, και προγραμματική σύγκλιση και αυτή αυτή να ανταποκρίνεται σε μια κοινωνική συμφωνία. Μια συμφωνία αλλαγής, η οποία θα στηρίζει τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που χρειάζεται αυτό το προοδευτικό πρόγραμμα. Δεν φτάνει η διατύπωση μιας κυβερνητικής πρότασης η οποία θα μας απομακρύνει από τη συνέχιση αυτών των πολιτικών, χρειάζεται κι ένα βαθύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την ανόρθωση της ελληνικής κοινωνίας και την ενίσχυση της Ελλάδας”.

Χ. Καστανίδης: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συγκλίσεων

“Η απάντηση είναι ότι αυτό δεν έχει διερευνηθεί, διότι είναι άγνωστες οι προγραμματικές θέσεις, μέχρι στιγμής, των κομμάτων.

Συνεπώς σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχουν, ούτε οι πιθανότητες κοινών στόχων, διότι δεν έχουν διερευνηθεί, αλλά ούτε και οι προϋποθέσεις συγκλίσεων”, επισήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, υπογράμμισε:

“Το ΜέΡΑ 25 έχει θέσει ένα πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο 7 πολιτικών τομών, με το οποίο έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, να συζητηθεί αυτό προεκλογικά, για ένα πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία. Όσο οι ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως, και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επιλέγουν να μην συζητήσουν κάτι τέτοιο, είναι σαφές πως εμείς θα προχωρήσουμε, όπως και προχωράμε, με τις δυνάμεις τις εξωκοινοβουλευτικές και με όλους εκείνους οι οποίοι συνεχίζουν από το 2015”.

Ο πρώην ευρωβουλευτής και μέλος της εκλογικής συμμαχίας “Πράσινο και Μωβ”, Νίκος Χρυσόγελος, παρατήρησε:

“Οι Πράσινοι αλλά και το ‘Πράσινο Μωβ’, που είναι η ευρύτερη συμμαχία, είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά πρέπει να συζητάς πάντα για συνεργασίες, οι οποίες είναι μόνο μετεκλογικά και μόνο στη βάση προγραμματικών συμφωνιών.

Επομένως, γενικά, λέω ότι είμαστε υπέρ προγραμματικών συγκλίσεων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Σε ελάχιστες χώρες υπάρχουν σήμερα μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε δεδομένοι, αλλά πρέπει να υπάρχει προγραμματική συμφωνία σε πολύ κρίσιμα θέματα και βασικά πρέπει να μετακινηθούν και τα άλλα κόμματα προς σύγχρονα θέματα, με τα οποία δεν βλέπουμε να ασχολούνται. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι τα θέματα της νεολαίας, της στέγασης, της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αλλά όχι μέσα από επιδοματικές ή πρόχειρες πολιτικές, αλλά μέσα από στρατηγικές αλλαγές, θεσμικές αλλαγές, οικονομικές αλλαγές, που εμείς θα τις προωθήσουμε μέσα στη Βουλή σίγουρα και είμαστε σε αυτή τη βάση ανοιχτοί να συζητήσουμε επί του περιεχομένου”.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο Ανδρέας Κουράκης και ο Παναγιώτης Δημητρακάς.

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Κώστας Ζουράρις, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας και ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς Χρήστος Βάρδας. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)