Το απόγευμα, στις 18:20 έφτασε στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον υποδέχεται στην είσοδο.

Η παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήμερα στην Αθήνα, αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στη Δυτική Συμμαχία και αποτελεί ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης από την πλευρά του Κιέβου για την στήριξη που έχει λάβει από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ελλάδα – και πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκκρεμούσε από την Άνοιξη του 2021- κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα, στην Αθήνα ο Β. Ζελένσκι επρόκειτο να συναντηθεί για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής των Βαλκανίων – παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε.

Μέσα από την συνάντηση εκπέμπεται ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

Στις 20:00 ο Ουκρανός πρόεδρος αναμενόταν να συναντηθεί και με την Ελληνίδα ομόλογό του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου