Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις όποιες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ των «προεδρικών» και της αριστερόστροφης «Ομπρέλας» ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε χθες μια διαφορετική γραμμή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εκλογή της νέας Γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνιας Σβίγκου και του Αναπληρωτή της, Γιώργου Βασιλειάδη με ποσοστό 76,5%.

Τα δύο νεαρά στελέχη, «σάρξ εκ της σαρκός» του κόμματος, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχουν και τυπικά σήμερα στην πρώτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τις φρέσκιες κομματικές τους ιδιότητες, αλλά και με τη φιλοδοξία να συμβάλουν καθοριστικά στην ανοδική πορεία του κόμματος.

Η διάθεση για αλλαγή σελίδας, την οποία κομίζει το νέο ισχυρό δίδυμο της Κουμουνδούρου, υπαγορεύεται πρωτίστως από τον στρατηγικό σχεδιασμό του κ. Τσίπρα. Ο τελευταίος κατέστησε αντιληπτά χθες τα προσωπικά του όρια απέναντι σε δυνητικές εστίες εσωστρέφειας και επιμέρους αντιρρήσεις, μαζί με τους νέους όρους στην εσωκομματική λειτουργία, χαράσσοντας παράλληλα ευθύγραμμη πορεία, με στόχο την νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Αποφασισμένος» εμφανώς για ριζικές τομές στην κομματική πεπατημένη ο κ. Τσίπρας αιφνιδίασε κορυφαία στελέχη, ενημερώνοντας λίγο πριν την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και ελάχιστους μόνο συντρόφους του, ως προς το περιεχόμενο της πρότασής του για τη Γραμματεία του κόμματος, θέση την οποία κατείχε μέχρι τώρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ποια είναι η Ράνια Σβίγκου

Η Ράνια Σβίγκου γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Κυψέλη και εντάχθηκε στην Αριστερά στα φοιτητικά της χρόνια, όταν σπούδαζε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές.

Μέσα από τις γραμμές της Νεολαίας Συνασπισμού συμμετείχε στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, στο φοιτητικό και φεμινιστικό κίνημα, στο κίνημα ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Νεολαίας Συνασπισμού.

Επιχείρησε να αμβλύνει τις όποιες αντιθέσεις 

Παρότι το «προεδρικό» μπλοκ επικράτησε σαρωτικά στην εκλογή Συνέδρων, όσο και στο 3ο Συνέδριο τον περασμένο Απρίλιο, εντούτοις ο κ. Τσίπρας επιχείρησε χθες να αμβλύνει τις όποιες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ των «προεδρικών» και της αριστερόστροφης «Ομπρέλας».
Την ίδια ώρα, όμως, ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως «θα πρέπει να πάμε πέρα από παλιές φόρμες, πέρα από τις παλιές συνήθειες, τις παλιές οργανωτικές δομές. Όχι να τις καταργήσουμε, να πάμε πέρα», αναγιγνώσκοντας δηλαδή το μήνυμα της εσωκομματικής διαδικασίας της 15ης Μάϊου ως διττό: «μήνυμα κυρίως προς το Μαξίμου, αλλά ήταν και μήνυμα και προς την Κουμουνδούρου και οφείλουμε να το αναγνώσουμε έτσι και στην Κουμουνδούρου», όπως είπε.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν «είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε; Ή θεωρούμε ότι όλα έχουν καλώς;», απευθυνόμενος στα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, με αυτοκριτική διάθεση.

Ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας

Στο ίδιο μήκος κύματος, προβληματίστηκε ανοιχτά για το εάν «θα συνεχίσουμε κι από δω και στο εξής, ξανά και ξανά, να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις-καρικατούρες, που, ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών;».
Και πρόσθεσε: «Και μάλιστα, εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, να τα πω όλα. Ακόμη και του Προέδρου του κόμματος. Ή θα αλλάξουμε την αντίληψή μας;», στέλνοντας «σήματα κινδύνου» για πρώτη φορά δημόσια και προς το «προεδρικό» μπλοκ.
Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της νέας ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε | 29/5 | ΕΡΤ

 

Διάχυτη, άλλωστε, είναι η αίσθηση ότι Η κίνηση τοου κ. Τσίπρα να προτείνει την Ράνια Σβίγκου προκάλεσε εσωκομματικό ντόμινο, αφού πέτυχε πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα, σκορπίζοντας αμηχανία ιδίως στους κόλπους της «Ομπρέλας», με δεδομένο ότι η νέα Γραμματέας του κόμματος ανήκει παραδοσιακά στην αριστερόστροφη τάση της Κουμουνδούρου.

Ως ένδειξη της ίδιας αμηχανίας ερμηνεύεται και το γεγονός ότι η «Ομπρέλα» κατέθεσε επιπλέον τέσσερις υποψηφιότητες, των: Ν. Φίλη, Π. Λάμπρου, Μιχ. Σαμπατακάκη, Α. Καββαδία, για την νέα Πολιτική Γραμματεία.

Πρόταση σύνθεσης και ενότητας

Στην πρεμιέρα της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ωστόσο, ο Θοδωρής Δρίτσας (από την «Ομπρέλα») φέρεται να υποστήριξε ότι όταν κάποιος είναι στη μειοψηφία, δε μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες υλοποίησης του σχεδίου της πλειοψηφίας, «δείχνοντας» προς την μεριά της κ. Σβίγκου.

Απαντώντας στον κ. Δρίτσα, κατά πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι αυτή δεν είναι στρατηγική ενότητας. Όπως παρατήρησε, μέχρι χθες κάποιοι έλεγαν ότι η πλειοψηφία θέλει να εκδιώξει τη μειοψηφία και τώρα που ο ίδιος κατέθεσε μια πρόταση σύνθεσης και ενότητας, από τους ίδιους ανθρώπους αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω λυπημένα, φέρεται να επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λόγο επί προσωπικού έλαβε και η κ. Σβίγκου, σημειώνοντας ότι την θλίβει αυτή η αντίληψη και ότι οι δημοκρατικά ληφθείσες συλλογικές αποφάσεις πρέπει να υλοποιηθούν από όλους και από όποια θέση βρίσκονται, δηλαδή είτε του απλού μέλους είτε του Γραμματέα.

Η αντίδραση του Πολάκη

Αντιρρήσεις, ωστόσο, για την επιλογή του κ. Τσίπρα να προτείνει τη Ράνια Σβίγκου στη θέση της Γραμματέα φέρεται να εξέφρασε και ο Παύλος Πολάκη σχολιάζοντας, κατά πληροφορίες, ότι η νέα Γραμματέας του κόμματος δεν είχε υποστηρίξει τη διεύρυνση του κόμματος. Απαντώντας με τη σειρά του στον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο κ. Τσίπρας φέρεται να τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλά εξ’ ονόματος των 172.000 κομματικών μελών, καθώς και ότι τα νέα μέλη εκφράζει καθεμία και καθένας από τα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
5612343

 

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων και άλλων στελεχών του κόμματος, ο Στέλιος Παππάς φέρεται να πρότεινε να στηθούν 2 κάλπες, μία για τη Γραμματέα και μία για τον Αναπληρωτή Γραμματέα, αντίθετα στην εισήγηση του κ. Τσίπρα για ενιαία κάλπη για τα δύο νέα πρόσωπα στην κομματική ιεραρχία, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία.

Στον αντίποδα, η πρόταση του κ. Τσίπρα για την εκλογή της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη επικράτησε με ποσοστό 76,5%, συγκεντρώνοντας 228 ναι, 70 λευκά και μία άκυρη ψήφο.

Στην «μάχη του σταυρού» ρίχτηκαν χθες και 38 στελέχη πρώτης γραμμής, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Ως προς τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας, αυτά τάσσονται στο πλευρό της διεύρυνσης, αφού πρώτη ήρθε σε σταυρούς προτίμησης ήρθε η Όλγα Γεροβασίλη και ακολουθούν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Τα μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας:

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ

ΑΡΑΠΗ – ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ

ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ

ΔΟΥΣΗ ΜΑΓΚΥ

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΚΑΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ

ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ

ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ

ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ

ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ

ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΧΑΡΙΣ

ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ

ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ

ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ

ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ

ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ