Οποιοδήποτε αίτημα για διαφάνεια δεν μπορεί να υποστηρίζεται από εκστρατείες σπίλωσης ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει το επίμαχο βίντεο, που συκοφαντεί  τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αναφέρει τα εξής:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης αποδοκιμάζει την ενέργεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συκοφαντήσει τον δημοσιογραφικό κόσμο με ένα σποτ που στιγματίζει τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση ως χρηματιζόμενους από την Κυβέρνηση.

Το αίτημα για διαφάνεια σε οποιαδήποτε δαπάνη του Κράτους σχετίζεται με την Ενημέρωση, όσο δίκαιο ή αυτονόητο και αν είναι, δεν μπορεί να υποστηρίζεται από εκστρατείες σπίλωσης ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου. Όταν υιοθετείς και προβάλλεις τη γενίκευση ότι «όλοι οι δημοσιογράφοι τα παίρνουν», το αποτέλεσμα είναι η συσκότιση και η σύγχυση.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει το μήνυμα και να επανορθώσει εμπράκτως και με σαφήνεια τη βλάβη που έχει προκαλέσει με αυτό στον δημοσιογραφικό κόσμο, ακυρώνοντας με όσο γίνεται πιο σαφή και εμφατικό τρόπο την πλαστή εντύπωση που έχει δημιουργήσει στο κοινωνικό σύνολο για τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση.

Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την κυβέρνηση:

  1. Να υιοθετήσει την αρχή της πλήρους διαφάνειας, και μάλιστα με διαδικασίες που θα έχουν θεσμικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο για την διαφημιστική δαπάνη της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» αλλά και για κάθε ευρώ που κατευθύνεται από το Δημόσιο στα ΜΜΕ.
  2. Να εφαρμόσει την απόφαση που έχει πάρει εδώ και μήνες για τα μέτρα στήριξης του Τύπου.”

Ένας κλάδος, που πλήττεται από ανεργία

Για το ίδιο θέμα υπάρχουν αντιδράσεις από ευρύτατο φάσμα του δημοσιογραφικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, που θεωρεί ότι είναι τραγική ειρωνεία να κατηγορείται ένας ολόκληρος κλάδος για χρηματισμό τη στιγμή, που εκατοντάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στην ανεργία ή υποαπασχολούνται με αμοιβές 200- 300 ευρώ σε ιστότοπους ή σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων.

Οι δημοσιογράφοι θεωρούν το βίντεο των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ ως φτηνό μέσο λαϊκίστικης προπαγάνδας, που μάλλον ζημιά κάνει στο κόμμα, παρά θα το ωφελήσει. Επίσης σημειώνουν ότι πρόκειται για κατασκεύασμα, φτιαγμένο από ανθρώπους με κακόγουστη αντίληψη για την δημοκρατία και την πολυφωνία, σε μια στιγμή, που όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  προσπάθησε να δημιουργήσει δικά του φιλικά μέσα και μάλιστα με ανορθόδοξο τρόπο.