Μπορεί ο πρόεδρος να αφήσει την έδρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αφού ακόμα δεν ξέρει ποια θα επιλέξει

Δυσφορία και αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με οφέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προκαλεί η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης, με συνέπεια να μείνει εκτός ο Χάρης Καστανίδης.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Καστανίδης με ανακοίνωσή του εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή του στην απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «προσωπική προσβολή» καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα από τον κ. Ανδρουλάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ενέργεια του κ. Ανδρουλάκη κατά του κ. Καστανίδη επικρίνουν στα σόσιαλ μίντια πολλοί φίλοι και οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι, που σημαίνει ότι η αντιπαράθεση θα ευνοήσει το κόμμα του κ. Τσίπρα, καθώς δεν αποκλείεται μερικοί από τους ψηφοφόρους του Θεσσαλονικιού πρώην βουλευτή να στραφούν πιο αριστερά.

Χαριλάου Τρικούπη: Τίποτε το προσωπικό, μόνος στόχος η ενίσχυσή μας στην Κ. Μακεδονία

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν σχετικά  ότι «δεν υπάρχει τίποτε το προσωπικό κατά του κ. Καστανίδη», σημειώνοντας ότι η απόφαση «είναι συμβολισμού» και στοχεύει αποκλειστικά σε καλύτερες επιδόσεις στην Κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη.

Οι ίδιες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι κανείς δεν θα είναι βουλευτής από την προσεχή Δευτέρα, οπότε θα διαλυθεί εκ νέου η Βουλή, και πως η απόφαση Ανδρουλάκη «δεν είναι τροχιοδεικτική για το μέλλον, καθώς δεν είναι καν σίγουρο αν θα επιλέξει την ίδια έδρα».

Φαίνεται ότι στο «στρατηγείο» του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Κεντρική Μακεδονία και ήδη έχουν δοθεί κατευθύνσεις ώστε την καμπάνια να αναλάβει ο Στέφανος Παραστρατίδης, που πήγε πολύ καλά στο Κιλκίς, παίρνοντας 4.900 σταυρούς. Οι πηγές της Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι η κίνηση με την Α’ Θεσσαλονίκης εντάσσεται σε αυτόν τον ευρύτερο σχεδιασμό που αποσκοπεί στην ενίσχυση του κόμματος στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Η δήλωση του Χάρη Καστανίδη

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Καστανίδη:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ενημέρωσε για την απόφασή του να καταλάβει ο ίδιος την έδρα της παράταξης στην Α’ Θεσσαλονίκης, την ίδια ακριβώς ώρα που ενημέρωνε επισήμως και τον Τύπο.

Δεν αξιώνω κανόνες δεοντολογίας σε μιαν εποχή έκπτωσης της πολιτικής. Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε, έκρινε και αποφάσισε μόνος, όπως, άλλωστε, δικαιούται. Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρακτικά κάποια σημασία, αφού η Βουλή θα συγκληθεί για μία μόλις ημέρα και θα διαλυθεί αμέσως.

Στο συμβολικό και ηθικό πεδίο, όμως, έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνο όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου. Η προσωπική προσβολή δεν κάμπτει την υποχρέωσή μου να δώσω μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Απλός μαχόμενος πολίτης ή μετέχων στο ψηφοδέλτιο, είναι αδιάφορο, γιατί ουδέποτε εξάρτησα τη στάση μου από οφίκια. Οι επιλογές είναι του κ. Ανδρουλάκη».

Βγαίνουν δύο στο Ηράκλειο

Υπενθυμίζεται ότι πέραν της Α’ Θεσσαλονίκης ο κ. Ανδρουλάκης ήταν υποψήφιος στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε δύο έδρες και στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Με την απόφασή του, βουλευτές θα ορκιστούν η πρώτη σε ψήφους στο Ηράκλειο Ελένη Βατσινά και ο δεύτερος Φραγκίσκος Παρασύρης καθώς και ο Παύλος Χρηστίδης από τον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Πέραν του ζητήματος για την Α’ Θεσσαλονίκης, ο κ. Ανδρουλάκης πήρε δύο ακόμη συμβολικές αποφάσεις: Να προτείνει τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στην Αρκαδία) για τη θέση του Ε’ αντιπροέδρου της Βουλής αλλά και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη για γραμματέα Προεδρείου της Βουλής. Ο κ. Χριστοδουλάκης διετέλεσε γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ επί Φώφης Γεννηματά, ενώ πρώτευσε στην Ανατολική Αττική, κερδίζοντας την έδρα για το ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι ο νεότερος σε ηλικία βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.