Ο πρώην πρωθυπουργός την περίοδο 2004-2009 και επί 12 χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με μια λιτή δήλωση ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εκλογές.

Η ανακοίνωσή του δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε αντιμετωπίζεται ως μια θετική κίνηση για το κόμμα ενόψει των εκλογών, παρά τα φιλόφρονα και κολακευτικά λόγια για το έργο και την πορεία του Κ. Καραμανλή. Η απουσία του από την εκλογική μάχη και μάλιστα στην κρίσιμη περιφέρεια της Α Θεσσαλονίκης κάθε άλλο παρά θα ωφελήσει την παράταξη. Έστω και αν εμφανιστεί  με μια ομιλία στη Θεσσαλονίκη όλοι γνωρίζουν ότι οι λεγόμενοι Καραμανλικοί της Ν.Δ. δεν θα προσέλθουν με ευχαρίστηση να ψηφίσουν Μητσοτάκη.

Δεν αποκλείεται πάντως, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, ο κ. Καραμανλής να μην επιθυμεί να εκλεγεί και πάλι βουλευτής, αφού δεν πρόκειται σε αυτή την φάση να αναζητηθούν ευθύνες για την πτώχευση της χώρας το 2008, οπότε  δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε έρευνας σε βάρος του, λόγω παραγραφής.

Δεν αποκλείεται βέβαια ο Κ. Καραμανλής να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την επιθυμία να εμφανιστεί ως υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2025, είτε με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  και συνεργατών. Εν κατακλείδι πάντως η σημερινή του κίνηση δεν φαίνεται να κάνει καλό στο κόμμα, που ίδρυσε ο θείος του. Αντίθετα κάνει καλό στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και από πλευράς εντυπώσεων.

Βέβαια ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι στηρίζει πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και επισημαίνει ότι “ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή”, εκφράζοντας τον σεβασμό του “για τον κόσμο της ΝΔ και όλους τους Έλληνες”.

Ολόκληρη η δήλωση Καραμανλή

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του επισημαίνει τα εξής:

“Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της.

Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες”.

Ευχαριστίες από Κυρ. Μητσοτάκη

Για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο, ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του αναφέρει, ειδικότερα:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική. Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας.

Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».

Κ. Αχ. Καραμανλής:Συνέδεσε απόλυτα τη δική του πορεία με το εθνικό και το πατριωτικό συμφέρον

«Με πολύ μεγάλη συγκίνηση έμαθα την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε πρωθυπουργός για πεντέμισι χρόνια και ο αρχηγός που συνέδεσε απόλυτα τη δική του πορεία με το εθνικό και το πατριωτικό συμφέρον», αναφέρει, σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του πρώην πρωθυπουργού.

«Κλείνει, λοιπόν, μια μεγάλη κοινοβουλευτική διαδρομή. Η Νέα Δημοκρατία πάει σε εκλογές ενωμένη όσο ποτέ, με βάση τις αρχές και τις παρακαταθήκες του ιδρυτή μας, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η παράταξή μας παραμένει ζωντανή, παραμένει όρθια. Διότι παραμένει πιστή στις αρχές της, χωρίς να παύει να διευρύνεται και να ανανεώνεται πάντα», προσθέτει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.