Να χαμηλώσουν οι τόνοι ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης στο ΕΓ του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ενότητα του κόμματος, αλλά φάνηκε να επιμένει στις διαγραφές.

Όπως είπε, δεν τον ενοχλεί η πολιτική κριτική ή οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ωστόσο τόνισε ότι «εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια» κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου».

«Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας. Αυτό που ζητώ από όλους και όλες, είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα.» είπε ο κ. Κασσελάκης απευθύνοντας έκκληση προς όλους: «Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».

Η συνεδρίαση του ΕΓ ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19:00 και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να «κατέβουν στην κοινωνία με προτάσεις». Φέρεται δε να παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε ίσως να αλλάξει ορισμένες πτυχές από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. Ωστόσο δεν φάνηκε να αλλάζει κάτι από τις βασικές του επιλογές.

Τα βασικά σημεία από την τοποθέτηση του Κασσελάκη στο ΕΓ

Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε ρυθμό. Σήμερα, κάνουμε ένα πρώτο βήμα, με την ενεργοποίηση του Εκτελεστικού Γραφείου. Γιατί τα προβλήματα είναι εδώ. Και αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης. Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας, και να βγούμε στην κοινωνία. Ν’ αλλάξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον Κυρ. Μητσοτάκη και την σκληρή Δεξιά του.
Η δική μας απάντηση σ’ αυτό δεν μπορεί να δοθεί μέσα σε κλειστούς διαδρόμους. Να μιλήσουμε με την κοινωνία, να ακούσουμε αδιαμεσολάβητα τις αγωνίες και τα προβλήματά της. Αυτό έχω σκοπό να κάνω, από αύριο κιόλας. Πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου.

Σας καλώ όλους και όλες να κάνουμε το ίδιο. Να βγούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην κοινωνία. Να βγούμε στο δρόμο, να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, τα κινήματα, τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα, τη νεολαία
Και ταυτόχρονα, να δουλέψουμε σκληρά τον προγραμματικό μας λόγο.
Για να παράξουμε, επεξεργαστούμε και επικοινωνήσουμε συγκεκριμένες, συνολικές, αξιόπιστες, ρεαλιστικές απαντήσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες: ακρίβεια, Υγεία, Παιδεία, Στέγη, ασφάλεια, εθνικά θέματα.

Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων

Για αυτό έβαλα μπροστά τη δημιουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων/ Think tank. Η Διάνα Βουτυρακου ήδη έχει γίνει αποδέκτρια ενδιαφέροντος στο email της, ενώ, ταυτόχρονα, οργανώνουμε τον isyriza, καθώς και εθελοντές, που θα είναι και εκλογικοί αντιπρόσωποι. Αυτό δεν σημαίνει υπέρβαση των οργάνων, αλλά περισσότερη δημοκρατία. Όπως και την ενεργοποίηση και τον επανασχεδιασμό του isyriza, για να δώσουμε φωνή στα μέλη μας, να τα ενεργοποιήσουμε, να τα εμπλέξουμε στην παραγωγή πολιτικής. Να τα ακούσουμε. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα συλλογής βιογραφικών και δραστηριοποίησης εθελοντών.

Έχω κλείσει ένα μήνα μόλις πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ .

Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρά τον περιορισμένο χρόνο, έτρεξα, έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που στηρίζαμε.
Έδωσα την μάχη με κάθε δύναμη. Έδειξα ότι λειτουργώ ομαδικά, μέσα στο πλαίσιο του καταστατικού για χάρη του συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ. Πολλή δουλειά γίνεται στο Κοινοβούλιο, αλλά και για την αναδιοργάνωση του κόμματος.
Όπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν αρρυθμίες και ορισμένα ζητήματα να απαιτούν διόρθωση στον τρόπο λειτουργίας μας.
Σας λέω όμως ότι το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το Καταστατικό και τις θέσεις μας
Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου.

Να μην είμαστε αυτοαναφορικοί.

Από μεριάς μου θέλω να τηρήσω τη θεσμική διαδικασία και θα παροτρύνω για ενότητα. Δεν μ’ ευχαριστεί αυτή η κατάσταση. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα.
Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας.
Αυτό που ζητώ από όλους και όλες, είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα.
Και κάνω μια έκκληση προς όλους. Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας
Είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας μας στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έκφρασης της οποίας διαφωνίας μέσα στα όργανα, και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ.
Οι όποιες διαφωνίες να τίθενται σε πολιτικό επίπεδο στα όργανα
Θα πάρω πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης

Το Ε.Γ συμφώνησε ότι απαιτείται η συντονισμένη παρουσία των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ.

Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή.
● Προτείνω να βγει σήμερα απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, για τη συντονισμένη παρουσία μας στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή. Το Γραφείο Τύπου θα καθορίσει τα διαδικαστικά.

Τσακαλώτος σε Κασσελάκη: «Αν δεν πάρεις πίσω τις διαγραφές, κινδυνεύει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ»

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που πήγε στην Κουμουνδούρου κατευθείαν από το αεροδρόμιο επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ να είχε θερμό ένα τετ α τετ με φιλιά και αγκαλιές με την συνυποψήφιά του για την ηγεσία, Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πριν τη συνεδρίαση του ΕΓ ωστόσο δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω στις αποφάσεις του.

Κασσελάκης: Θέλω πειθαρχία

Ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της Ομπρέλας, ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιμείνει στις διαγραφές. «Εγώ του ζήτησα να τις πάρει πίσω ή να το λύσει το θέμα. Είπε θα μεριμνήσει. Είπε ότι θα πρέπει να το κοιτάξει σοβαρά» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντησή τους, για να προσθέσει:

«Του εξήγησα ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τα σχέδια που έχει ο ίδιος, τα σχέδια που έχω εγώ, τα σχέδια που έχουν άλλοι δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Του είπα ότι κατά την απόψή μου πρέπει να το λύσει αυτό. Με άκουσε νομίζω με θετικό τρόπο. Θα δούμε τι θα κάνει. Νομίζω ότι όταν θα λυθεί αυτό θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο πιθανή ή μη πιθανή είναι η ενότητα».

Ωστόσο, η απάντηση Κασσελάκη, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ήταν μάλλον σε άλλη κατεύθυνση. «Θέλω πειθαρχία στα ΜΜΕ στις εμφανίσεις σας και όποιος θέλει κάτι να πει, έχει το ελεύθερο να τα λέει στα όργανα του κόμματος, σύμφωνα με το Καταστατικό» ανταπάντησε, κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

Αχτσιόγλου: Είμαστε σε κρίση, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε

Στο Εκτελεστικό Γραφείο η Έφη Αχτσιόγλου επανέλαβε τις θέσεις που έχει διατυπώσει στην κοινή δήλωση με τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο, κάνοντας λόγο για μια κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν την βλέπουν και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η βουλευτής επανέλαβε τη θέση της για άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας.

Στο 9μελές ΕΓ συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μια σύνθεση «φιλική» προς τον νέο πρόεδρο.