Σε μια αμφιλεγόμενη εκφραστική διατύπωση, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις περιέπεσε ο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Από τις έξι”, λέγοντας ότι “αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%.”

Η διατύπωση αυτή αν ιδωθεί με την απλουστευμένη της ερμηνεία και αποκομμένη σημαίνει ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς, όμως ο κ. Γεραπετρίτης έσπευσε να εξηγήσει ότι δεν εννοούσε αυτό, αλλά ήθελε να πει πως έχει πιο πολλή σημασία η πρόληψη, πριν φτάσουν οι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Το επίμαχο σημείο της δήλωσης του  κ. Γεραπετρίτη έχει ως εξής:

“Αν με ρωτάτε, προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπόψη, και αυτό είναι πολύ κρίσιμο να το επισημάνουμε, ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι, ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε τις ΜΕΘ. Γιατί το λέω αυτό: αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%. Άρα σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μένουν στην ειδική θεραπεία, σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο, τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση”, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσβολή της κοινωνίας

Για κακοποίηση κάθε έννοιας λογικής κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η «τυμβωρυχία και η προσβολή της κοινωνίας δεν περιορίζεται στις καθημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως ο κ. Γεραπετρίτης ή ο κ. Γεωργιάδης. Αποτελεί την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».
Ολόκληρη η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Γεραπετρίτης, κακοποιώντας κάθε έννοια λογικής, την ώρα που η διαθεσιμότητα ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 99%, δηλαδή δεν υπάρχουν κλίνες για τους ασθενείς, ισχυρίστηκε σήμερα ότι, αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Η τυμβωρυχία και η προσβολή της κοινωνίας δεν περιορίζεται στις καθημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως ο κ. Γεραπετρίτης ή ο κ. Γεωργιάδης.

Αποτελεί την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Της κυβέρνησης που συνειδητά άφησε εν μέσω πανδημίας τα νοσοκομεία με 6.000 εργαζόμενους.

Της κυβέρνησης που αρνείται να συνταγογραφήσει τα τεστ. Της κυβέρνησης που, αντί να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, επιτάσσει το δημόσιο σύστημα για τα κέρδη των λίγων.

Της κυβέρνησης που καταθέτει προϋπολογισμό με περικοπές στις δαπάνες Υγείας για το 2021 εν μέσω πανδημίας. Τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές τους ευθύνες.

ΚΙΝΑΛ: Επικίνδυνες δηλώσεις

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής σημειώνεται ότι αν δεν πρόκειται για αποτυχημένη προσπάθεια κάλυψης των ευθυνών τους, «σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα».

Ολόκληρο το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ότι οι περισσότερες ΜΕΘ φέρνουν περισσότερους θανάτους δεν είναι απλά άστοχες αλλά επικίνδυνες.

Αν δεν είναι αποτυχημένη προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες τους, τότε σημαίνει ότι Κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα».

Απάντηση Γεραπετρίτη: Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατηγορώντας τον ότι αλλοίωση τη δήλωσή του για τις ΜΕΘ.

«Αν με ρωτάτε, θα ήθελα να έχουμε και 5.000 ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ όμως δεν είναι η λύση του ζητήματος θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προφυλασσόμαστε εμείς οι ίδιοι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε στις ΜΕΘ»: “Αυτό είπα σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα πριν το αποκομμένο και εκτός πλαισίου απόσπασμα της δήλωσής μου που κυκλοφορεί”, διευκρινίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας.

Και συνεχίζει: “Για κάθε αντικειμενικό ακροατή, είναι προφανές ότι ανέφερα πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη ώστε να μην φτάνουμε να γεμίσουν οι εντατικές, ανεξαρτήτως αριθμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλοίωσε τη δήλωσή μου για να με χαρακτηρίσει τυμβωρύχο. Δυστυχώς οι λέξεις, στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχουν χάσει το νόημά τους.”

Πηγή: iefimerida.gr