Πολλά σχόλια προκαλεί η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές της άνοιξης, όπως συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Δευτέρα, με αρκετούς “Καραμανλικούς” ψηφοφόρους της Ν.Δ. να προβληματίζονται και για το αν θα πάνε να ψηφίσουν.

Οι πολίτες δεν είναι πεπεισμένοι ότι ο Κ. Καραμανλής θα συμμετάσχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία και δεν θεωρούν πιθανή μία ομιλία του σε εκδήλωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Αρκετοί είναι αυτοί, που πιστεύουν ότι ο Κ. Καραμανλής έχει άλλα σχέδια στο πίσω μέρος του μυαλού του και δυσφορούν για την τωρινή απόφασή του να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ζωή.

Η αποχώρηση του κ. Καραμανλή από το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται από το 1989, είναι γεγονός ότι αποτελεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ως εκ τούτου, τόσο για συμβολικούς όσο και για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να ηγηθεί ο ίδιος του ψηφοδελτίου του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την πόλη την επόμενη Τετάρτη, οπότε και είναι ευκαιρία να ανακοινώσει τότε την απόφαση του. Ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κόμματος στον Έβρο και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας και εκκρεμεί η τρίτη περιφέρεια, με τις τελευταίες εξελίξεις να είναι καθοριστικές για την τελική του απόφαση.

Η επιλογή του Κώστα Καραμανλή να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική διαδρομή του δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς τις τελευταίες εβδομάδες πλήθαιναν οι πληροφορίες ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση,  τόνιζε σε συνομιλητές του ότι δεν θα το κάνει με τρόπο που θα βλάψει την παράταξη του, αλλά αντιθέτως θα την στηρίξει στην κρίσιμη μάχη που θα δώσει για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν η εκκρεμότητα για την συμμετοχή ή όχι του κ. Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης δεν μπορούσε να διατηρηθεί για πολύ ακόμα και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Δευτέρας οριστικοποιήθηκε τόσο η αποχώρηση από αυτό του πρώην πρωθυπουργού, όσο και ο τρόπος με τον οποίο θα γινόταν η ανακοίνωση.