Δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. σχετικά με τις προθέσεις του ως προς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο πρωθυπουργός έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το πλαίσιο νομοθέτησης που ήδη προκαλεί αναταραχή και διαφωνίες στους κόλπους της ΝΔ και ξεκαθάρισε ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ούτε για υπουργούς.

Όπως είπε σκοπεύει να νομοθετήσει την ισότητα στο γάμο, αλλά δεν θα περιλαμβάνει τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητρότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Γιώργο Κουβαρά, σε μια συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε το μεσημέρι και μεταδόθηκε λίγο μετά τις 6.00 από την ΕΡΤ.

Βασικά σημεία της συνέντευξης για το νομοσχέδιο:

Ομόφυλα ζευγάρια

Αφορά κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ. Στην ιεράρχηση των θεμάτων δεν είναι σίγουρα το πρώτο θέμα. Το άνοιξα με δική μου πρωτοβουλία καθώς έχω μελετήσει πολύ το ζήτημα, έχω συζητήσει με πολλούς που τους αφορά. Κατ’ αρχάς θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο. Ο γάμος από τη φύση του είναι συντηρητικός θεσμός. Αυτό το οποίο προτίθεμαι να φέρω προς ψήφισε δεν είναι κάτι επαναστατικό, 15 χώρες της ΕΕ το έχουν ήδη νομοθετήσει, δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Και φυσικά μιλάμε για πολιτικό γάμο.

Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις. Δεν θέλω να διχάσει το θέμα αυτό αλλά να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Σέβομαι απόλυτα τον ρόλο και την άποψη της Εκκλησίας. Υπενθυμίζω ότι η Εκκλησία ήταν αντίθεση στο θέμα της καύσης των νεκρών. Προφανώς θα ακούσουμε και τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Θέλω να ωριμάσει η συζήτηση στην κοινωνία πριν φέρω κάτι προς ψήφιση.

Κατά κανόνα το οικογενειακό δίκαιο το άνοιγε η κεντροαριστερά. Η κεντροδεξιά ήταν πίσω. Θυμίζω ότι το 1982 η ΝΔ είχε καταψηφίσει την μεγάλη αλλαγή που είχε επέλθει τότε πχ οι γυναίκες να φέρουν το επώνυμο του συζύγου τους.

Τα δικαιώματα των παιδιών

Ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν ίσα δικαιώματα σήμερα. Εάν μια γυναίκα συζεί με μια άλλη και έχει ένα μωρό, αρρωστήσει και πεθάνει η άλλη δεν έχει κανένα δικαίωμα. Με προβληματίζει το μπούλινγκ αλλά πότε είναι χειρότερο; Όταν γίνεται στα κρυφά ή όταν το συζητούμε φανερά.

Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θέλω ένα αγόρι». Δεν αλλάζουμε τίποτε σε αυτό. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο Γονέας 1 και Γονέας 2.

Πόσο θα κρατήσει ο διάλογος

Νομίζω όχι πολύ. Δεν βάζω ορόσημο, ούτε υπολογίζω το πολιτικό κόστος. Δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες.

Δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας

Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές μας, είναι θέμα συνείδησης. Ένας υπουργός προσέρχεται με την βουλευτική του ιδιότητα, αν και έχει μεγαλύτερη δέσμευση σε σχέση με τους βουλευτές.

Για αντίδραση Ανδρουλάκη ότι δεν θα δέσει τα κορδόνια της ΝΔ

Ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα θέμα δικαιωμάτων του ανθρώπου το οποίο εγώ ξεκίνησα και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας.