Ενώ όλοι παραδέχονται, ακόμη και οι πολιτικοί αρχηγοί ότι η ελληνική περιφέρεια έχει τεράστια προβλήματα και τα χωριά ερημώνονται, στην πράξη ουδείς ενδιαφέρεται για να ακουστούν αυτά τα θέματα στον δημόσιο διάλογο. 

Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι επί χρόνια συνεχίζεται η ίδια “συνταγή” με τις τηλεμαχίες (ντιμπέϊτ), όπου γίνονται παράλληλοι μονόλογοι των πολιτικών αρχηγών με την ίδια γνωστή και βαρετή θεματολογία, οικονομία, ανάπτυξη, εξωτερική πολιτική κ.λ.π., ενώ οι ίδιοι δημοσιογράφοι – εκπρόσωποι των γνωστών καναλιών με τις γνωστές ιδιοκτησίες υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους δεόντως.

Ουδείς βρέθηκε μέχρι σήμερα να ζητήσει και εκπροσώπηση της περιφέρειας στο ντιμπέϊτ με δημοσιογράφους σταθμών π.χ. από Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο ή και Αλεξανδρούπολη. Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο με τηλεδιάσκεψη για την υποβολή μίας ερώτησης από κάθε πόλη με χρόνο ενός λεπτού. Αλλά ποιος να σκεφθεί την περιφέρεια; Όλα συμβαίνουν μεταξύ Κολωνακίου, Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Φαλήρου και Γλυφάδας.

Μόνον προς άγραν ψήφων οι πολιτικοί αρχηγοί ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη για να συσπειρώσουν τις τοπικές κοινωνίες και να ενισχύσουν τους υποψηφίους των κομμάτων τους.

Σήμερα ξανασυνεδριάζει η διακομματική

Εν Αθήναις λοιπόν σήμερα  λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει η τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών 2023.

Το βασικό ζήτημα της σημερινής συνεδρίασης θα είναι το εκλογικό debate των πολιτικών αρχηγών που θα μεταδοθεί την προσεχή Τετάρτη, 10 Μαΐου, στις 21:00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Η διακομματική, που θα συνεδριάσει στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στη Σταδίου έγινε έπειτα από πρόσκληση της Υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας κ. Καλλιόπης Σπανού. Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα παρουσιαστούν προκειμένου να οριστικοποιήσουν ζητήματα που τέθηκαν στην συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που συνήλθε το Σάββατο 29 Απριλίου.

Ποια πρόταση για το debate θα συζητηθεί σήμερα

Οι 6 δημοσιογράφοι που θα αναλάβουν την «αποστολή» του debate, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες Πέμπτη στο Ραδιομέγαρο, σύμφωνα με πληροφορίες τη ΕΡΤ, συμφώνησαν να προτείνουν της αντικατάσταση της έκτης και τελευταίας ενότητας της απευθείας τοποθέτησης των πολιτικών αρχηγών, με μια ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων.

«Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς» αναφέρουν στη σχετική επιστολή, μέσω της οποίας ζητούν επίσης ενημέρωση για τη σειρά με την οποία θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά θεματική ενότητα.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της διακομματικής είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο προσθήκης μιας 7ης, ελεύθερης ερώτησης, ωστόσο είχε αποκλειστεί για λόγους χρόνου.
Οι θεματικές ενότητες και οι δημοσιογράφοι

Οι θεματικές ενότητες του debate είναι οι εξής:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
5) Περιβάλλον και Ενέργεια
6) Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

Συντονιστής του debate θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς και θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι –με αλφαβητική σειρά– Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN), Ράνια Τζίμα (MEGA).